- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Solliciteren: Oud versus Nieuw

Hoe deed ik dat ook alweer, solliciteren in een tijd zonder e-mail, Internet en vacaturesites? Ik bladerde door Intermediair en de vacaturepagina’s van de zaterdageditie van de Volkskrant.

Als ik dan een interessante baan vond, ‘componeerde’ een handgeschreven, persoonlijke brief, kopieerde mijn getypte CV, deed alles in een envelop, plakte een postzegel en bracht de brief naar de brievenbus.
Na een paar dagen kreeg ik een bevestiging van de goede ontvangst van mijn sollicitatie via de post. De uitgeknipte vacature, een kopie van mijn brief en de ontvangstbevestiging ging in mijn mapje “Solliciteren”.

Ik deed dit twee keer per week (op woensdag en zaterdag) en per sollicitatie was ik al gauw een uur kwijt.

En hoe zou ik nu kunnen solliciteren?
En hoe zou ik nu te werk kunnen gaan? Ik zou op meerdere vacaturesites kunnen zoeken naar banen, of ik zou zelfs een ‘vacature agent’ het werk voor mij laten doen. Heb ik een interessante baan gevonden, dan plak ik een standaard tekstje in het veld: “Motivatie om te solliciteren”, ik voeg eventueel mij electronische CV toe en druk op de knop Solliciteer. Binnen 15 seconden heb ik een mailtje ontvangen met een ontvangstbevestiging. Vacature en ontvangstbevestiging gaan in mijn electronische folder “Solliciteren”.
Ik kan dagelijks naar banen (laten) zoeken en per sollicitatie ben ik hooguit 1 minuut kwijt.

Maar ben ik er op vooruit gegaan…
Veel beter toch? Of zitten er misschien toch goede kanten aan die ouderwetse en bewerkelijke methode?

Mijn blog
Ik wil dieper ingaan op de voordelen en de consequenties van al die nieuwe technologische mogelijkheden die we de afgelopen jaren erbij hebben gekregen. En niet alleen vanuit het perspectief van de persoon die op zoek is naar een baan, maar ook vanuit het perspectief van de HR-medewerker, recruiter of intercedent op zoek naar geschikte collega’s of kandidaten.

Nieuwe mogelijkheden= verbetering?
Hebben al die nieuwe mogelijkheden het leven van werkgevers en werknemers nou werkelijk verbeterd? Is het tegenwoordig makkelijker of moeilijker om de juiste baan of medewerker te vinden? Is het nou wel of niet handig om een CV op een vacaturesite achter te laten? En hoe goed spelen al die nieuwe mogelijkheden in op de echte problemen van werkzoekenden en werkgevers?

Genoeg vragen
Dit levert in ieder geval genoeg vragen op om mij een hele tijd mee bezig te houden. En hopelijk de lezer mee te boeien en te vermaken. Maar vooral om te prikkelen en discussie uit te lokken.

Interessante online recruitment locaties
Mocht je niet willen wachten tot mijn volgende entry? Hieronder staan een aantal sites/blogs die online recruitment met een kritisch oog volgen. De volgorde is willekeurig en het feit dat ik deze sites/blogs noem zegt niets over mijn mening over de behandelde onderwerpen:

Deze blog is eerder verschenen op Expand [4].

1 reactie (Openen | Sluiten)

1 reactie Aan "Solliciteren: Oud versus Nieuw"

#1 Pingback Door Registratie bij vacaturesites, hoe en waarom? | Recruitment Matters Op 27 november 2007 @ 14:18

[…] eigenlijk? Vroeger kocht ik op zaterdag de Volkskrant als ik op zoek was naar een nieuwe baan (zie mijn vorige blog entry). Ik ploos de vacatures door en als ik een interessante vacature had gevonden reageerde ik […]

#2 Reacties Door Niels Op 10 april 2009 @ 10:48

Ja, solliciteren verandert continu! Als je al even niet hebt gezocht, kan je sollicitatiebrief erg gedateeerd overkomen. Daarom heb ik een brief en CV besteld bij Briefopbestelling, zo had ik meteen een beeld van de “moderne” manier van schrijven en jezelf verkopen!