- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Kandidaten met klachten over sollicitatie? Bring it on!

Eind vorige week had Personeelslog een item over klachten van kandidaten over gemankeerde sollicitatieprocedures [1]. Dit naar aanleiding van een artikel op de website van Management Team [2].

Personeelslog stelt terecht dat eventueel klagende kandidaten feitelijk geen verhaal kunnen halen. De enige instantie waar zij terecht kunnen is de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP). En ondanks de indrukwekkende naam is de NVP een papieren tijger. Tenslotte kan een werkgever een NVP-uitspraak naast zich neerleggen.

Vervolgens stelt Personeelslog dat het wachten is op een Internet initiatief om kandidaten laagdrempelig hun klachten te laten deponeren. Nou, die handschoen neem ik graag op!

RecruitmentMatters gaat daarom een optie ontwikkelen waarmee kandidaten met klachten over een sollicitatieprocedure deze snel een eenvoudig kunnen deponeren. En wij gaan hier vervolgens mee aan de slag. Dat betekent fact checking bij kandidaat en werkgever. Om daar vervolgens verslag van te doen.

Om deze optie zo goed mogelijk op te zetten zou ik iedereen willen uitnodigen om hun ideeen, bedenkingen, en wat al niet meer te spuien. Hoe meer, hoe beter!

PS: Dit gaat natuurlijk niet alleen over online sollicitaties!

PS2: NVP is op zoek naar een lid voor de Kachteninstantie NVP Sollicitatiecode…

14 reacties (Openen | Sluiten)

14 reacties Aan "Kandidaten met klachten over sollicitatie? Bring it on!"

#1 Pingback Door Personeelslog » Blog Archive » Meer mogelijkheden voor boze sollicitanten Op 14 januari 2008 @ 23:02

[…] Blogger Marc Drees heeft gisteren een nieuw initiatief aangekondigd. De bedoeling is dat kandidaten via internet hun klachten kwijt kunnen over een […]

#2 Reacties Door Linda Op 2 november 2009 @ 16:47

Ik wil wel even kwijt dat ik echt doodziek wordt van bedrijven waar je een sollicitatiebrief naartoe stuurt en dan gewoon niks meer hoort. Zelfs als je een gesprek hebt gehad (en dat is al heel wat als je tegenwoordig wordt uitgenodigd) hebben ze het lef om gewoon niet meer te reageren! Twee weken geleden heb ik zelfs een psycholgische test ondergaan bij een instantie (ik zal de naam maar niet nomen) en voor die test was ik geslaagd. Ik kreeg te horen dat ik begin van de week gebeld zou worden….We zijn nu anderhalve week verder en nog geen telefoontje. Waar zijn die bedrijven mee bezig? Een briefje, mailtje of telefoontje is toch zo gedaan? Wees eerlijk en zeg dat de persoon in kwestie eigenlijk niet geschikt is voor de functie. Ik vind ook dat als ZIJ beloven dat ZIJ bellen dat ze dat dan ook moeten doen. Met zo’n lakse houding denk ik als sollicitant:”Voor zo’n bedrijf wil ik niet werken, want hoe gaan ze met hun klanten om????”

#3 Reacties Door Gerrit Op 15 november 2017 @ 23:29

Heb dat ook meegemaakt. Gesolliciteerd als ontbijtmedewerker bij een gerenommeerd hotel in Noordwijk. Werd uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek op 4 september. Was een heel plezierig gesprek en kreeg hier een zeer positief gevoel over. Ik zou woensdag worden teruggebeld. Woensdag niets, donderdag niets, toen op vrijdag zelf maar gebeld. Degene die mij zou terug bellen was niet aanwezig hij had een paar dagen vrij maar op zaterdag was hij weer aanwezig. Er zou worden doorgegeven dat hij zou bellen of mailen. Zaterdag geen bericht. Maandag weer gebeld en kreeg het verzoek om “even” te wachten want de receptioniste was in gesprek met een ander. Na 15 minuten in de wacht maar opgehangen. Woensdag oponieuw gebeld. Hij was in vergadering maar het zou worden doorgegeven en dan zou ik die dag nog worden teruggebeld. Is dus weer niet gebeurd. Heb het maar opgegeven.Bij een uitzendbureau gesolliciteerd als postsorteerder. Binnen 2 werkdagen zou er contact met me worden opgenomen. Ik heb op 20 oktober gesolliciteerd en zelf 4 keer gebeld. Nog steeds niets gehoord.Heb nu nog een sollicitatie lopen bij een hotel. Vorige week vrijdag op sollicitatiebezoek geweest en zou maandag of dinsdag bericht krijgen. Nog niets gehoord ik vrees weer het ergste.En dan heb ik het nog maar niet over de bedrijven die helemaal niet reageren. Het gaat hier dus niet om uitzonderingen.  De behandeling van sollicitanten, zeker als je wat ouder bent, is vaak onbeschoft en respectloos.  

#4 Reacties Door Ivo Op 2 november 2009 @ 16:56

@ Linda, ik ben het met je eens. Men moet zich gewoon houden aan afspraken die worden gemaakt en netjes terugbellen indien beloofd. Ik hoor het helaas steeds vaker dat kandidaten niks meer horen.
Echter, als JIJ zo graag een baan wil, kun je er ook zelf achteraan bellen en om uitleg vragen.

#5 Reacties Door Linda Op 3 november 2009 @ 16:45

Bedankt Ivo voor jouw reactie! Ik heb zelfs degene die mijn leidinggevende zou worden en waar ik het eerste gesprek mee heb gehad een email gestuurd en gevraagd hoe het zit met mijn kansen en geen reactie op gekregen….. Maar ,ik ben positief ingesteld en ga vrolijk verder met zoeken! 🙂 🙂

#6 Reacties Door Xandrino Op 5 maart 2010 @ 10:05

Recruiters houden zich 90% van de tijd niet aan hun afspraken. In veel gevallen overtreden zij zelfs de wet. Zeker in deze crisistijd wordt je als een stuk vuil behandeld. Ik heb vele sollicitaties gestuurd, recruiters lezen die nauwelijks. Heb je een HBO diploma en wordt je afgewezen op het feit dat je geen opleiding hebt? Ja werkelijk waar het is niet te geloven. Iedereen kan recruiter worden en dat is te merken want bijna allemaal hebben ze geen verstand van recruitment.  Als bedrijven dit zouden weten hoe er voor hun gewerfd wordt, dat ze meteen alles bij een bureau stopzetten. Het is echt te triest voor woorden. 
“Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power”
J. Stalin

#7 Reacties Door Alex Op 15 maart 2010 @ 19:24

Het is inderdaad belachelijk hoe je behandeld wordt als sollicitant. Voor een ‘lullige’ callcenterbaan ben je ruim een maand bezig met testen, toetsen, gesprekken en de hele poespas om vervolgens afgewezen te worden tijdens je laatste gesprek op het feit dat jij in hun ogen té perfectionistisch bent en de betreffende dame/reqruiter vroeg zich af of ik mij er wel gelukkig zou voelen. Terwijl ik al weken aangeef dat ik de betreffende ontzettend graag zou willen. Heb er echt geen woorden meer voor.

#8 Reacties Door Tuur Op 21 juni 2010 @ 18:26

PreWonen heeft wel een heel opmerkelijk sollicitatiebeleid: uitgenodigd op basis van CV, aangegeven niet te kunnen op de voorgestelde datum > wij danken u voor….. Zo slecht had ik het tot nog toe niet mee gemaakt. Pas dus op voor PreWonen

#9 Reacties Door Angeliek Op 22 februari 2012 @ 21:41

Helaas heb ik dat twintig jaar geleden ook al eens mee gemaakt..
Ik had toen een bijbaan in een winkel en kon pas op de dag zelf afzeggen, omdat een andere collega die die dag ook zou werken, ziek geworden was. dat betekende dat ik een ander in zn uppie zou moeten laten werken, midden in de Ferdinand Bol… Ik heb het bedrijf gebeld, met uitleg, gevraagd om een nieuwe afspraak( ’t was op een vrijdag).Nooit meer iets van gehoord. Dit betrof een bedrijf met winkels, hun core business  was waar ik verder in wilde, met mijn toenmalige opleiding. Nodeloos om te zeggen dat ik echt een goede kandidaat was. Maar ik heb nooit begrepen waarom zij mij om deze collegialiteit afgewezen hebben, simpelweg omdat zij hun rondes binnen een bepaaldtijdsbestek afgewerkt wilden hebben, denk ik. Nog al kortzichtig en niet echt getuigend van inzicht in hun eigen werkvloer. Het volstaat  te zeggen dat dit bedrijf na een paar jaar niet meer bestond. Maar helaas is solliciteren net zo iets als een lootje trekken, op dit moment.

#10 Reacties Door onbekend Op 28 juni 2010 @ 10:39

PFFFFFFFFFFt dit is echt gewoon discriminatie echt oneerlijk .
Ik heb een gesprek gehad en word gebeld dat het niet doorgaat en de reden daarvan is omdat ik niet kan koken voor 12 personen.


Dit heb ik gewoon niet gezegd en nergens opgeschreven.
Ik heb laten zien dat ik thuis al voor 8 personen kook.#11 Reacties Door Ada Alkemade Op 20 juni 2011 @ 18:56

Hierbij bevestig ik de ontvangst van uw sollicitatie per email via Meesterbaan.nl op een functie bij ……….. De komende tijd worden er gesprekken gevoerd. Deze procedure kan enige tijd in beslag nemen. Mocht u geen nader bericht van ons ontvangen dan betekent dat de keuze van de selectiecommissie niet op u is gevallen. U ontvangt dan geen ander bericht meer van ons.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
kan het vager?? deze scholengroep heeft zo’n zelfde mailtje gestuurd toen ik bij een andere vestiging solliciteerde. nooit meer iets van gehoord. Ze kunnen net zo goed schrijven dat ik buiten de boot ben gevallen omdat er genoeg andere kandidaten zijn. Dit vage gedoe is zo irritant!
 

#12 Reacties Door pim Op 27 februari 2015 @ 11:29

Ik heb te maken gehad met een sollicitatie procedure waarbij andere sollicitanten beter werden behandeld dan
Ik. Dit was voor een traineeship voor studenten die bij de gemeente willen werken en was bedoeld voor net afgestudeerde of als je bijna afgestudeerd bent. Ervaring
bij de gemeente was geen pré, ik had dit voortijdig bij de leidinggevende van de desbetreffende uitzendbureau gevraagd. Eerste keer toen ik solliciteerde kreeg ik een uitnodiging van de uitzendbureau met daarbij de vermelding dat ik een gesprek zou hebben met een mevrouw. Toen bleek dat die mevrouw toevallig niet bij het gesprek kon zijn. Ik kreeg een gesprek met de broer van een oud collega die mij bij mijn vorige werkgever fysiek had aangevallen (heb hier ook een excuusbrief voor gekregen) infin wist nog niet dat hij famillie was van diegene maar beide bedrijven zitten in hetzelfde gebouw.
Tijdens mijn sollicitatiegesprek kraakte hij mijn cv af en mijn brief (waarom ben ik dan uitgenodigd op gesprek ?) 
Ik dacht dat ik afgewezen was want het gesprek ging nergens over. Ik heb sollicitatietrainingen gehad en ik had al snel door dat dit niet de normale gang van zaken was. Twee dagen later belt hij mij op en gaf hij aan dat ik een “twijfel” geval was en dat hij mij weer wilde spreken. Een week ging voorbij en nog niks gehoord en pleegde vervolgens een telefoontje naar het kantoor met de vraag wanneer mijn gesprek zou plaatsvinden, aangezien  de trainingingen binnen enkele dagen zouden plaatsvinden. En ja hoor! Hij had geen notitie gemaakt. Nooit meer wat van deze akelige meneer gehoord. De jaar erop waren ze weer 15 man aan het requiten voor dezelfde vacature. Ik dacht laat mij maar weer een poging wagen. ( dit is de enige uitzendbureau waar de gemeente waar ik in woon zijn vacatures heeft ondergebracht. Ik had dezelfde sollicitatiebrief als de eerste keer naar hun toegestuurd.  Weer uitgenodigd op gesprek. Op mijn brief stond dat ik een gesprek zou krijgen met een mevrouw. Eenmaal op kantoor boden collega’s mij netjes wat te drinken aan en gaven toen aan dat hun collega nog in gesprak was met een andere sollicitant. En wie komt er toevallig binnen lopen nadat hij gelunched had, mijn grote vriend die mij nooit had terug gebeld en mij een twijfelgeval had genoemd. Hij graait mijn brief en cv van tafel van zijn collega en begint het sollicitatiegesprek met mij.Maar
toen wist ik al dat hij familie was van diegene,omdat ik dit van bronnen van mijn oude werkgever had meegekregen. Ik moest de volgende dag terug komen voor gesprek want toen kreeg ik een gesprek met het bedrijf zelf waarvoor ik gesolliciteerd had. ( ik was de enige die twee keer op gesprek moest komen ) Het gesprek ging perfect ! Bijna tegen perfectie aan. Ik werd nadat gesprek in de avond gebeld met de mededeling dat ik het niet ben geworden omdat ik niet onderde top 10 viel,maar dat ik blij moest zijn dat ik uit 123 sollicitanten ben uitgekozen. De reden waarom ik was afgewezen, was omdat ik geen ervaring had bij de gemeente (traineeship). In Nederland sta je volkomen machteloos in zulke situaties en je hebt vanuit de wetgeving geen enkele bescherming.

#13 Reacties Door R.D. Op 29 juni 2017 @ 18:06

Recent een gesprek gehad.
 
 
Ik stelde mij netjes voor bij binnenkomst en kreeg direct het verwijt dat ik te laat was. Het bleek dat het uitzendbureau aan het bedrijf een andere tijd had doorgegeven dan aan mij, waardoor het nu leek alsof ik te laat was. De toon was gezet.
 
 
Er zaten twee mensen bij het gesprek, waarvan er 1 binnen kwam al bellend aan de telefoon en zich niet voorstelde en het hele gesprek ook aan de telefoon heeft gehangen! Arrogant en zelfingenomen. 
 
In het begin vroeg de andere ( die niet zat te bellen) wat mijn achternaam was. Wat ik vreemd vond, want dat staat in mijn cv. Bleek dat het uitzendbureau mijn cv in hun profiel had gezet en de achternaam had vergeten. Hoe onprofessioneel is dat? Het uitzendbureau heet trouwens Werkwijzer. 
 
Ik heb het gesprek afgemaakt, ben gegaan, heb direct het uitzendbureau gebeld dat dit een zeer slecht gesprek was en dat zij fouten hebben gemaakt waardoor mijn kansen waren verkeken.
 
 

#14 Reacties Door Corrie Op 16 april 2018 @ 10:30

Het kan nog erger. Medewerkster boekhouding werd gevraagd. Echter vrij snel werd gevraagd naar mijn leeftijd. Heb je kinderen? Hoelang denk je nog te werken? Ben je vaak ziek? Ben je wel trainbaar? Ik heb 4 verschillende diploma’s MBO op het gebied van boekhouden.
Wat wordt er aangenomen? Iemand zonder boekhoudkundige ervaring, maar verstand van systemen, dat boekhouden was niet belangrijk.
Ik werk toch al jaren met allerlei systemen (software)?
Terugbellen, ho maar. Ik heb gebeld, gemaild en ik ben zelfs langsgegaan.

#15 Reacties Door Dirk Goossens Op 19 april 2018 @ 21:48

Dat is vervelend. Heb je geen reden voor de afwijzing gekregen?