Gebruiksvriendelijkheid deel 10: Accessibility, 8

Drempelvrij waarmerk En vandaag is het dan onze achtste en in dit geval laatste stamgast die de accessibility test moet ondergaan: Stepstone.

Werk.nl was één van de sites die al eerder is beoordeeld, vandaar dat deze reeks slechts uit 8 afleveringen bestaat.

Een lest best zal het niet zijn; tenslotte heeft Monsterboard al laten zien drempelvrij te zijn; overigens als enige. Maar laten we eens kijken wat Stepstone in de aanbieding heeft.

De resultaten
Total Validator kan de Stepstone homepage niet aan. Dat komt blijkbaar omdat Stepstone uit meerdere, geneste frames is opgebouwd. Da’s nou jammer.

Maar gelukkig hebben we dan altijd nog Wave, en die laat zien dat ze wel tegen de ’trucs’ van Stepstone is opgewassen. En dat er wel de nodige fouten in de homepage zitten.

Allereerst zijn de frames niet voorzien van een titel; en dat is niet goed natuurlijk.

fouten Stepstone in frames

Fouten Stepstone in geneste frames

En dan zijn er de nodige images zonder alt text:

Fouten Stepstone in images

Ook de Zoeken buttons missen overigens een alt text.

En in de linker navigatie zijn er nog een serie spacers zonder een alt text.

In totaal zo’n 29 echte Priority 1(A) fouten…

Conclusie
Stepstone laat de nodige fouten zien en is daarmee zeker niet Drempelvrij te noemen. Gelukkig is ook hier, net als bij alle andere stamgasten de aard van de problemen buitengewoon simpel te verhelpen.

Achtergrond
Ik gebruik een tweetal tools om de toegankelijkheid van de website te beoordelen: Total Validator en Wave

Met deze tools speur ik naar eventuele ‘overtredingen’ van de Priority 1 richtlijnen. Volgens W3C’s Web Accessibility Initiative moeten websites aan deze richtlijnen voldoen.

In een eerdere aflevering heb ik de 16 richtlijnen van Priority 1 kort beschreven. Daarvoor heb ik de verschillende soorten beperkingen beschreven die computergebruik kunnen compliceren. Of zelfs helemaal onmogelijk maken.

In Nederland kunnen sites die aan de Priority 1 richtlijnen voldoen het Drempelvrij waarmerk krijgen. In de voorgaande week heb ik sites met dit waarmerk met elkaar vergeleken (Werk.nl, Herensokken.nl, SNSbank.nl en Wehkamp.nl). Waarbij alleen Herensokken ook daadwerkelijk Drempelvrij bleek te zijn

Geef een reactie

4 Comments