Online referral services in Nederland: wat cijfertjes

Word of mouth Hoe gaat het met de diverse online referral services in Nederland? En hoewel er op dit moment 5 bestaan, zijn er maar 3 echt actief te noemen: Spotajob, Zubka en Friendhunter.

En het leek me aardig om eens te kijken hoe het staat met de harde cijfers van de verschillende sites. Waarbij vooral het aantal referrers en het bedrag aan referrer fee’s natuurlijk belangrijke criteria vormen.

Logo spotajob Spotajob heeft 122 banen, 5.007 spotters en een bedrag van EUR 211.150 an referral fee’s. Dat is een behoorlijke daling in vacatures en referral fee’s ten opzichte van een paar weken geleden (resp. 206 vacatures en EUR 316.650). Het aantal spotters is met 31 toegenomen.

Overigens heeft Spotajob een nieuwe interface; het is nu uitsluitend vacatures wat de klok slaat:

Homepage Spotajob

 

Logotype Zubka Zubka heeft op dit moment verreweg de meeste vacatures (1.453), maar heeft geen enkele vermelding van het aantal connectors of van het bedrag aan referral fee’s. Het aantal vacatures is enorm gegroeid; van 443 een paar weken geleden.

 

Logotype Friendhunter Friendhunter heeft op dit moment 67 banen, 123 netwerkers een een bedrag van EUR 74.650 aan referral fee’s. En dat is een bescheiden groei op alle terreinen: van 51 banen, 79 netwerkers en EUR 52.900 een paar weken geleden.

Conclusie?
Nee, er zijn geen echte conclusies te trekken op basis van deze resultaten. Al was het alleen maar omdat Zubka geen resultaten kan laten zien van het aantal referrers en de som van de referral fee’s.

Maar ik heb een vermoeden dat dat nog wel eens kan gaan veranderen.

Geef een reactie

7 Comments
  • Kaan Anit
    says:

    Beste Jolande,

    Dank je voor je op- en aanmerkingen.

    Met betrekking tot conversies, die zijn voor de gebruikers wel inzichtelijk. dus je kunt wel kijken hoeveel mensen je vacature bekijken, hoeveel mensen je hebt uitgenodigd, hoeveel mensen, je hebt afgewezen en hoeveel mensen je hebt aangenomen (alles is dus voor de gebruiker inzichtelijk).

    Over de overige punten: Sommige zaken zullen we de komende periode inzichtelijk maken, sommige zaken niet. Is dat niet bij ieder bedrijf zo?

    Wat je zou willen weten is na het bezoek van Marc in september (gedeeltelijk) inzichtelijk, de rest hoor ik graag van je na zijn bezoek.

    Als laatste, een vacatureplaatsing kost € 35 en is naar mijn mening niet al te veel geld, daar we zowel telefonisch als per email ondersteuning verlenen. Zelfs face 2 face. “Ik heb een vraag voor je, ….”

    Trouwens, we rekenen nu niets voor een vacature plaatsing, maar dat terzijde.

    Met vriendelijke groet,

    Kaan

  • Jolande de Ruyter
    says:

    @ Kaan

    FIjn dat er binnen zo korte tijd al 548 vacatures op je site staan, maar dit zegt niks over de effectiviteit van jouw platform voor wekgevers en referrers :

    * Nergens staat hoeveel reakties gemiddeld op een vacature binnenkomen. Een werkgevers betaalt hier wel € 35 voor!

    *  Waarom staat er nergens hoeveel er gedurende een bepaalde periode aan bonus is uitgekeerd?

    * waarom staat er nergens welk percentage van de vacatures binnen 4 weken succesvol vervult is dankzij zubka?

    Dit zijn toch zaken waarmee je website zichzelf verkoopt?

    Maar goed, uiteindelijk lezen we het resultaat dan allemaal wel in het jaarverslag ( al duurt dat nog even) .

    Ik ben dan ook benieuwd welke marketinggedachte hierachter zit…: een werkgever interesseert zich niet voor vacature-aantallen: die interesseert zich voor voor sollicitanten/het bereik van de site en wat hij krijgt voor die € 35.

  • Kaan Anit
    says:

    Beste Marc,

    Voor een matige zomer zijn wij best tevreden. Zoals eerder vermeld proberen we mensen te assisteren met zowel het posten van hun vacature als connectors met hun weg te vinden.

    We hebben ruim 500 vacatures (548 om exact te zijn) op http://www.zubka.nl staan en wekelijks komen er dus meer bij: zowel meer verschillende opdrachtgevers als meer vacatures.

    Daarnaast zijn we druk bezig met de functionaliteiten en zullen we bij de volgende release een aantal zaken hebben aangepast, veranderd of verwijderd.

    De samenwerkingsovereenkomsten, zoals eerder vermeld, zullen in september van start gaan en zullen meer content (lees vacatures) en meer traffic (lees connectors en kandidaten) gaan aantrekken.

    Wij zijn zeer enthousiast en hopen dat de gebruikers (en critici) dit ook zullen zijn.

    Je zult de exacte cijfers en functionaliteiten kunnen zien en beoordelen zoals afgesproken in september.

    Met vriendelijke groet,

    Kaan

  • Nienke
    says:

    @Marc, Zubka telde vorige keer 443 Nederlandse vacatures en nu 490 weliswaar een lichte groei maar niet zo stormachtig als de door jou genoemde 1453 ( is totaal, internationaal). Klein detail maar wel relevant in je conclusie.