Ik heb een vraag, wie geeft mij antwoord? Totaljobs

Customer support medewerker Vandaag de derde aflevering over customer support bij online recruitment sites. En vandaag ga ik op bezoek bij Totaljobs.

En ik wil graag weten of, en zo ja hoe, ik mijn nog aan te maken profiel kan afschermen voor intermediairs. Want in deze krappe arbeidsmarkt wordt ik anders gek van alle contactpogingen!

Hier is de link naar de scope van dit onderzoek.

Hoe leg ik contact?
Allereerst ga ik op zoek naar informatie hoe Totaljobs mij te woord zou kunnen staan. En op de homepage vind ik het volgende:

Homepage Totaljobs, met help functie

Een Help knop, helemaal rechts op de navigatiebalk. Er is geen Contact knop of hyperlink, dus dat is knap vervelend. En die Help knop had wel iets duidelijker gekund, maar er is tenminste een knop. Klik:

Help pagina Totaljobs

Oke, het lijkt er niet op dat er een mogelijkheid is om mijn vraag direct aan een medewerker van Totaljobs te stellen.

Maar laat ik eens kijken of er in de sectie Veelgestelde vragen. Klik:

pagina Veelgestelde vragen

Nope, ik kan mijn huidige werkgever uitsluiten en ik kan mijn profiel volledig geheim houden. Maar er staat niets over het selectief uitsluiten van bepaalde groepen bedrijven, zoals intermediairs.

Maar hoe kan ik die vraag nou aan Totaljobs stellen? Want ik zie daar nergens een mogelijkheid voor.

Nou, die is er wel, maar daarvoor moet je naar de onderkant van de pagina Veelgestelde vragen. En daar, helemaal onderaan vind je dan een e-mail adres:

Contact adres Totaljobs

Het is duidelijk, Totaljobs zit niet te wachten op vragen van werkzoekers. Je moet toch redelijk vasthoudend zijn om dit e-mail adres te vinden. Vragen van werkzoekers zijn tenslotte vervelend omdat ze beantwoord moeten worden. En dat kost tijd, en geld. En daar heeft Totaljobs blijkbaar geen zin in.

De vraag
Nou, ik ga ze dus maar een e-mail sturen. Met de volgende vraag:

Vraag

Een bevestiging van de e-mail krijg ik overigens niet. Wat wel zo prettig zou zijn geweest…

Het antwoord
En ik krijg een bijzonder antwoord van Totaljobs! Want mij wordt niet alleen verteld dat het niet kan, maar ook dat ik dat niet zou moeten doen:

Reactie Totaljobs

Oftewel, mijn opmerking dat ik alleen door echte werkgevers wil worden benaderd wordt niet serieus genomen. Droef.

Conclusie
Nou, dit is na Megajobs en Intermediair wel een wat minder verhaal. Hoewel het antwoord wel weer binnen 1 werkdag op mijn electronische deurmat plofte.

Geef een reactie

10 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Bas:
    Helemaal waar dat Totaljobs haar mening geeft en daar natuurlijk het volste recht toe heeft.

    Maar ik stel aan Totaljobs een vraag met daarbij de achtergrond, de reden, van mijn vraag. Die vraag wordt kort beantwoord; het kan niet. Prima.

    Vervolgens komt er een mening over vacatures die ik zou mislopen. Maar daar ging mijn vraag helemaal niet over. Ik wil namelijk gevonden worden, niet zoeken.

    En dus geeft Totaljobs een mening over iets wat ik helemaal niet heb gevraagd. En dat vind ik behoorlijk droef!

  • Bas van de Haterd
    says:

    Perceptie is altijd een issue bij elk onderzoek. Als je zegt dat je in anderhalve minuut een telefoonnummer hebt gevonden vind ik dat veel tijd. Maar tijd is ook iets relatiefs.

    Marc is extreem kritisch, Eric vind het nog best aardig. Dat is een verschil van mening.

    Overigens Marc, het is de mening van Totaljobs (in die mail) dat het niet verstandig is bureaus uit te sluiten. Met een onderbouwing erbij (namelijk dat je dan eigenlijk gewoon niet op totaljobs moet zijn omdat ze vooral W&S bureaus hebben). Dat is een mening, net als die van jou dat je ze niet wil. Dat is niet droef maar een suggestie, een onderbouwde mening. Hoewel ik begrijp dat je je onbegrepen voelt (zou ik ook doen) moet je het feit dat men een mening geeft toch ook op prijs kunnen schatten, niet?

  • Marc Drees
    says:

    @Eric:
    Lezen is een groot goed en niet altijd iedereen gegeven.

    Mijn opmerking op jouw tevredenheid met Totaljobs is gebaseerd op de vergelijking die je zelf trekt in je eedere opmerking. Maar als in het land der blinden eenoog koning is betekent het nog niet dat je diepte kunt zien. Of, in dit geval, de zaken in het juiste perspectief.

    En je staat vrij in je tegengeluid; laat echter duidelijk zijn dat de wijze waarop Totaljobs een mogelijkheid tot contact ver beneden de mogelijkheden van de eerder beoordeelde partijen vallen. Nog even los van het feit dat het bieden van een essentiele link below the fold een doodzonde is.

    Ik doe geen onderzoek op basis van gegevens van US consumers. Ik laat zien dat mensen het prettiger vinden om via telefoon contact te leggen bij vragen dan contact via e-mail. Om vervolgens op zoek te gaan naar de mogelijkheden die vacaturesites bieden.

    En de telefoon is dus prioriteit 1, maar als Totaljobs deze niet biedt in de context van de help functie dan is er dus geen telefoon die aan de gebruiker wordt aangeboden. Dat jij een telefoonnummer vindt is natuurlijk heel fijn, maar daar gaat het dus niet om.

  • Eric
    says:

    Het is nogal jammer dat dat suggestieve er blijkbaar een beetje ingesleten is want:

    A) Je antwoord in de eerste alinea van je reactie geeft helemáál geen antwoord op B en C.. hoe kom je daar nou bij?

    B) Ik heb mijn reactie nog eens gelezen maar ik heb nergens gezegd dat ik tevreden ben over totaljobs, enkel dat ik het nogal voorbarig en overtrokken vindt om op basis van je bevindingen in het artikel gelijk beschuldigingen als ‘Totaljobs zit niet te wachten op vragen van werkzoekers’ 
    en
    ‘Vragen van werkzoekers zijn tenslotte vervelend omdat ze beantwoord moeten worden. En dat kost tijd, en geld. En daar heeft Totaljobs blijkbaar geen zin in.’
    te uitten aangezien die totaal niet in lijn met het artikel zijn, dit zijn puur opvattingen van jou persoonlijk want ze zijn niet te staven met feiten… en dat doe je dus ook niet in het artikel.

    Ik geef enkel een tegengeluid omdat ik vindt dat je nogal makkelijk in negativisme vervalt terwijl het helemaal zo slecht niet is gesteld met totaljobs zoals ik in B en C beschrijf. Op alle vragen zijn de antwoorden te vinden, en zoals ik al zei: met één muisklik en binnen 1,5 minuut had ik een telefoonnummer te pakken. Aangezien uit het onderzoek onder Amerikaanse consumenten in jouw scope voor dit onderzoek blijkt dat de voorkeur gaat naar telefonisch contact ligt het toch in de lijn der verwachting dat je op zoek bent gegaan naar een telefonische contactmogelijkheid? Waarom ben je dan opzoek gegaan naar een emailadres en maak je nu juist dáár een punt van omdat jij vindt dat dat slecht te vinden is? Geheel in tegenspraak dus met het ‘prioriteiten’ lijstje in je scope waar Telefonisch contact op nr.1 staat!
    (Waar ik overigens nog aan toe te voegen heb dat het vreemd is dat je je onderzoek doet op basis van gegevens van ‘US consumers’ in plaats van de Nederlandse markt, of waren deze gegevens niet voorhanden? Dat kan ik me niet voorstellen, het CBS of een privaat onderzoeksbureau heeft daar vast wel een onderzoekje naar gedaan)

  • Marc Drees
    says:

    @Eric:
    Ik weet niet of dit je eerste bezoekje is, maar als dat zo is zou ik eerst eens de andere artikelen uit dit onderzoek eens lezen. Dan zie je dat de tone of voice overal dezelfde is. En dat geeft meteen antwoord op B en C.

    Ik ben blij dat je zo snel tevreden bent met Totaljobs, maar het verbergen van een e-mail ver, ver below the fold is voor mij geen reden voor felicitaties. En wij zijn hier niet bezig met internet- of energie leveranciers; maar met online recruitment. Op het moment dat je een e-mail adres niet duidelijk maakt zullen veel mensen deze ook niet vinden. En dat is niet heel erg netjes…

    Dat ik telefoonnnummers op Totaljobs kan vinden is niets nieuws, maar het gaat natuurlijk om de contactmogelijkheden die in context worden aangeboden; binnen de pogingen om antwoord te krijgen.

  • Eric
    says:

    Beetje vreemd stukje dit, en wel om de volgende redenen:

    A) De tone-of-voice van het stukje is bijzonder gekleurd voor wat een zogenaamd objectief onderzoekje zou moeten zijn.

    B) Het is opmerkelijk dat Marc het vreemd vindt dat er een Help knop op totaljobs staat, immers wanneer wil ik contact? Juist, wanneer ik hulp nodig heb…Ik spreek nu voor mijzelf, maar als ik een vraag als Marc had gehad, had ik vrij snel het linkje Help gevonden en geconcludeerd dat daar mijn antwoord te vinden moest zijn.

    C) De conclusie dat totaljobs niet zou zitten te wachten op vragen van werkzoekers is nogal voorbarig en niet op feitelijke bevindingen gebaseerd. Als ik het stukje zo lees en de plaatjes bekijk doet totaljobs er alles aan om zoveel mogelijk vragen direct via een FAQ te beantwoorden. Welke instantie doet dat niet tegenwoordig om lange wachttijden aan de telefoon te voorkomen? Bij mijn internetprovider is het eender zo, en wordt zelfs van mij gevraagd om eenvoudige storingen zélf op te lossen en daar niet voor te bellen…
    En mocht je dan een vraag hebben die niét tussen de lijst staat, dan kun je direct met de klantenservice mailen en krijg je ook nog eens binnen één werkdag antwoord? Ik wou dat mijn internetprovider of energieleverancier zijn werk zo goed deed!

    De suggestie dat totaljobs geen vragen van werkzoekers zou willen beantwoorden omdat dat tijd en geld kost is totaal ongegrond en bovendien ook niet heel erg netjes.

    Overigens heb ik net even op totaljobs gekeken, en heb binnen 1,5 minuut en met slechts één muisklik een telefoonnummer gevonden…