Multiposting en multisourcing: aparte werelden?

cube_molecule_new Laten we online recruitment eens heel plat maken vanuit het perspectief van een recruiter. Dan gaat het om vacatures plakken en kandidaten zoeken.

Voor het plakken van vacatures heb je een productiviteitstool genaamd multiposting. Het reduceert het plaatsen van een vacature op meerdere (vacature)sites tot een muisklik (oke, lichtelijk overdreven, maar niet ver bezijden de waarheid).

Voor het zoeken van kandidaten heb je sinds kort een productiviteitstool die je gelijktijdig in meerdere CV databases laat zoeken naar kandidaten. Bij gebrek aan een benaming voor deze service noem ik dit voor het gemak: Multisourcing.

In Nederland hebben we behoorlijk wat multipost aanbieders (o.a. Knollenstein, InGoedeBanen en Broadbean). Maar voor zover mij bekend bestaat er slechts één multisource aanbieder: MrSearch.

Point solutions
Multiposting en multisourcing zijn zogenaamde point solutions. Zeer praktisch voor een specifiek onderdeel van het recruitment proces. Maar niet automatisch onderdeel van een raamwerk oplossing waarmee het totale proces wordt ondersteund.

En dat is natuurlijk knap frustrerend voor recruiters die gebruik maken van  zo’n oplossing. Herhaalde invoer en meerdere interfaces zijn geen zaken waar je op zit te wachten.

Daarom hebben multiposting aanbieders interfaces met veelgebruikte ATSen (applicant tracking systemen). Een verstandige zet. En dat is iets wat multisourcing aanbieders ongetwijfeld ook zullen gaan doen.

Multipoint solution
Maar in de VS zijn er twee partijen die iets heel interessants hebben gedaan. De multiposter eQuest en de multisourcer TalentDrive hebben de handen ineen geslagen. En onder de naam TalentGen een ‘multipostsourcer’ uitgebracht.

In een persbericht beschrijven de partijen TalentGen als volgt:

TalentGen is the first product to be integrated into a job distribution application that proactively searches and sources candidates from over 11,000 free resume database locations – based on the criteria of the recruiter’s job posting requisition.

En dat is een stap in de goede richting. Want hiermee worden de criteria uit de vacature direct gebruikt om te zoeken naar geschikte kandidaten. Waarbij ik me overigens wel afvraag waarom ik bij het vinden van een geschikte kandidaat de vacature nog zou willen plaatsen…

Is dit revolutionair?
Nee, natuurlijk niet. Het is een stap in de goede richting. En feitelijk zou in Nederland iets dergelijks ook snel tot stand kunnen worden gebracht. Tenslotte zijn de samenstellende onderdelen al aanwezig op de markt.

Overigens zou Actonomy met de implementatie van haar Guided Search hier mogelijk ook een bijdrage aan kunnen leveren

Hoe dan ook, het kan toch niet zo zijn dat in een land met zoveel multiposters deze mogelijkheid niet benut gaat worden. Aan de slag!

Geef een reactie

4 Comments
  • Bas van de Haterd
    says:

    Kaan, waar lees je dat ik zeg dat JIJ Broadbean zou moeten gebruiken? Ik geef enkel een reactie op Marc’s post over de gescheiden werelden, die dus niet altijd even gescheiden zijn.

    En er zijn genoeg redenen waarom verschillende bedrijven kiezen voor verschillende oplossingen. Soms is de combinatie van producten die jij voorstelt ideaal, in andere gevallen zijn andere combinaties veel beter, of misschien zelfs wel één product. Ik behoud daarin naar mijn klanten toe mijn onafhankelijkheid (behalve bij Broadbean, dus adviseer ik niet over multi posting tools). Ik heb geen reseller deals met enig technologie bedrijf en adviseer dus altijd wat het beste is voor mijn klant op basis van hun behoefte, niet op basis van waar ik het meeste aan verdien.

    Ik gaf in deze reactie enkel aan Marc een stukje informatie, meer niet.

  • Kaan Anit
    says:

    @Bas,

    Zelf maken wij gebruik van Knollenstein voor Multiposting, MrSearch voor Multisourcing. In combinatie met de software van OTYS en een integratie van Actonomy een uitermate goede tool voor recruiters.

    Ik zou dus niet weten waarom ik Broadbean zou moeten gebruiken die een aantal faciliteiten mist die bovenstaande in combinatie kunnen leveren.

  • Bas van de Haterd
    says:

    Broadbean heeft ook een vorm van multi scouring in haar pakket zitten. Niet zoals MrSearch, want Broadbean doet geen inkoop, maar wel een centralisatie van de databases.

    Via de Broadbean applicatie kan je je CV databank abonnementen beheren, de gewenste CV’s opslaan en zo verder behandelen. Belangrijk voordeel hierbij is o.a. password beveiliging. Want bij vertrekkende medewerkers hoef je dus enkel hun Broadbean account af te sluiten en ze kunnen ook geen gebruik meer maken van je CV databank account. Dan hoeft niet elke andere recruiters de wachtwoorden (als je één corporate account hebt) dus aan te passen. Ook kan je centraal je wachtwoorden wijzigen en geen recruiter die dat merkt.

    Het is niet zo multi sourcing als MrSearch, zeker niet. Maar er zit dus wel iets in de applicatie op dit gebied.