Vacatures per regio: We draaien weer…?

VacaturemonitorNadat ik verleden week meldde dat de Nederlandse banenmotor stil en stationair draait lijkt het deze week toch allemaal wat mee te vallen.

Hoewel ik maar beter voorzichtig kan zijn. Tenslotte maakt een zwaluw nog geen … herfst. Maar wie weet gaat het werkgeversvertrouwen toch niet helemaal synchroon met de beurskoers…

Dit is het beeld voor de afgelopen drie weken:

week 40 - 42

Alle regio’s schieten omhoog; waarbij West-Nederland de grootste klapper maakt: +0,4%. De andere drie regio’s groeien wat minder: 0,2%

En zo ziet het beeld er voor de langere termijn uit:

week 22 - 42

Een fraaie hockeystick dus. Alles wijst omhoog, hoewel we nog niet boven het niveau van de post-zomer ‘piek’ zijn gekomen. Er valt dus nog heel veel te winnen! Volgende week wordt een interessante; zet deze positieve ontwikkeling zich door of is dit slechts een ‘blip’?

Achtegrond: Werkloosheid per regio
Als achtergrondinformatie ook nog even de grafiek waarin het percentage werkloosheid per regio en kwartaal is weergegeven:

2006-I - 2008-I

Voor het opstellen van deze grafiek is gebruik gemaakt van de cijfers van CBS, waarbij voor de omvang van de beroepsbevolking per regio de aantallen uit 2006 zijn gehanteerd.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

2 Comments
  • Marc Drees
    says:

    @Ruben:
    Correcte observaties!
    De ‘macht’ ligt nog steeds overwegend bij de werkzoeker maar diezelfde werkzoeker wil geen risico nemen door bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan.
    Terwijl er feitelijk een heel laag risico is om geen andere baan te vinden, zelfs als het bij een nieuwe werkgever niet klikt.

    Maar wat tussen de oren zit, krijg je er niet zomaar uit.  En dit zit echt tussen de oren. We zijn zeker nog geen volkje van ZZP’ers

  • Ruben @ Freep
    says:

    Of…we draaien nog? Tenminste als ik media mag geloven gaan we de recessie over een aantal maanden pas voelen. Ik hoorde van een recruiter dat het aantal beschikbare kandidaten nog verder afneemt doordat mensen niet durven te verplaatsen. We krijgen straks echt een unieke situatie, te weinig kandidaten, maar recessie, dus ook minder banen, uitstroom van de 50 plussers, dus nog minder kandidaten. Normaal gesproken heb je als werkgever de kandidaten tijdens een recessie voor het uitkiezen, nu zullen ze scherp aan de wind moeten zeilen om niet nog verder achterop te raken.  Ben benieuwd of ze dat door hebben en durven te investeren.