Gaat print nu nog sneller dood?

newspaper_delete De problemen in de financiële en de echte economie raken natuurlijk ook de traditionele media. Een droevig voorbeeld daarvan is de Chicago Tribune die zeer weinig hoop op overleving heeft.

De achterliggende redenen? Het opdrogen van inkomsten uit classifieds (rubrieksadvertenties), een te grote schuldenlast en de recessie. Een aangekondigde dood dus.

In principe was Chicago Tribune al eind 3e kwartaal failliet, maar dankzij de nodige accountantstrucs wist ze dat nog te vermijden.

Chicago Tribune is niet de enige krant in de US die zeer grote problemen  heeft. Zo is ook de Minneapolis Star Tribune dichtbij een faillisement.

Met een zich verdiepende recessie drogen de inkomsten uit rubrieksadvertenties alleen nog maar verder op. Tenslotte werven werkgevers even geen werknemers meer, worden auto’s niet meer ge- en verkocht en ligt ook de huizenmarkt op haar gat.

Aangezien de newsrooms al op een bodembezetting zitten, is het nauwelijks nog mogelijk meer journalisten te ontslaan. En de kosten voor het produceren en distribueren van een papieren krant zijn aanzienlijk en niet verder te optimaliseren.

Een voortdurende recessie voorspelt dus buitengewoon weinig goeds voor het papieren dagblad. Dit is een “do or die” moment voor heel wat dagbladredacties. Maar het “do” is een stuk minder duidelijk dan het “die” gedeelte…

Geef een reactie

5 Comments