CWI, de cijfers over november

Weegschaal Vandaag heeft CWI werkgelegenheidscijfers over de maand november gepubliceerd. Een maand geleden was dat nog aanleiding voor een doembericht van de bestuursvoorzitter van CWI op Radio1.

Maar in de afgelopen maand zijn er al zoveel doemprofeten aan het woord geweest dat de nieuwe informatie nauwelijks nog veel stof zal doen opwaaien.

En waarom ook, zeker als je kijkt naar de cijfers. Want waar verleden maand het sterk gestegen aantal verleende onstlagvergunningen nog een belangrijke reden was voor de doemmelding; blijkt dit aantal nu in november te zijn gedaald:CWI: Ontslagvergunningen 2006 - 2008

Wat niet wil zeggen dat het allemaal wel meevalt; het aantal inschrijvingen van niet werkende werkzoekenden is in november met 0,4% (1.700 personen) gestegen tot 409.800:

CWI: Niet werkende werkzoekenden, 2005 - 2008

Maar ook daar is het beeld bepaald niet eenduidig:

De toename deed zich met name voor in beroepen met een laag opleidingsniveau in de transport en de techniek. In de noordelijke provincies en in Limburg en Zeeland is de stijging het sterkst. In deze provincies steeg het aantal nww tussen de 1,8 en 2,6 procent. De provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland noteerden nog een lichte daling in november. Ook in de vier grote steden daalde het aantal werkzoekenden.

Oftewel, er is op dit moment zeker geen sprake van een algemene daling van de werkgelegenheid. En we zitten natuurlijk al op een buitengwoon laag niveau van werkloosheid.

Geef een reactie