Breaking news: vacatures in augustus

scaredIk had het gisteren al aangekondigd. Vandaag de cijfers over vacatures van de afgelopen maand. En die zijn niet goed. Helemaal niet goed. Dat is knap vervelend; vooral omdat vorige maand het allemaal ineens veel beter leek te gaan.

Niet dus. Augustus is een slechte maand geworden. Wat aantallen nieuwe vacatures betreft. Wat mij betreft een ferme tegenvaller. En vanuit historisch besef: het was augustus 2008 dat de recessie zich voor het eerst aankondigde met tegenvallende vacaturecijfers.

De afgelopen 8 maanden zien er zo uit:

Nieuwe vacatures per maand, januari - augustus, 2008 en 2009 
Het aantal vacatures in augustus 2009 klapt dus duidelijk in elkaar. En is daarmee ook direct het laagste aantal vacatures van dit jaar. En in vergelijking met augustus 2008 bijna 20% lager.

Nou, dat is behoorlijk schrikken na de fraaie resultaten in juli 2009. We zijn ineens weer terug bij af en diep in de depresssie. Met de Miljoenennota voor de deur zal er ook niet veel positiefs uit Den Haag komen. Voor ondernemers mogelijk een reden om de hand voorlopig op de vacatureknip te houden.

Overigens is het niet allemaal slecht nieuws; tenslotte lieten januari, april mei en juni grotere procentuele dalingen zien ten opzichte van 2008. Het verveldende is alleen dat augustus 2008 al een behoorlijk laag aantal nieuwe vacatures scoorde. Het was feitelijk de eerste maand waarin de recessie zich aankondigde.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

Jaarvolume aan nieuwe vacatures, okt 2007 - sept. 2008 t/m sept 2008 - aug 2009

Ook al geen goed beeld. We zijn voor het eerst onder de 1,7 miljoen nieuwe vacatures op jaarbasis gezakt. In voorgaande maanden leek dat juist zo’n beetje het bodemniveau te worden. Maar helaas, dat was slechts ijdele hoop. We zitten onder deze ‘magische grens’.

En het heeft er alle schijn van dat we nog niet klaar zijn met dalen. Tenzij de vacaturevolumes op maandbasis heel snel omhoog schieten naar een niveau van minimaal 150.000 per maand. En dat lijkt er toch echt niet in te zitten. 

Ondertussen is het volume aan vacatures in ruim een jaar tijd met meer dan 22% gedaald. Als de voortekenen niet bedriegen zal dat volume nog verder teruglopen; tussen de 25% – 30%. Dat is toch wel een heel serieuze inkrimping van de markt. Ik krijg het er althans behoorlijk koud van.

Geef een reactie

2 Comments