- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Indeed gaat frontaal strijd aan met vacaturesites. En met LinkedIn

Logotype Indeed [1] Wat een week geleden nog een aankondiging was [2], is nu live: Indeed’s CV upload service is geboren. Waarmee de vertical search engine op ramkoers ligt met haar grootste vacature’leveranciers’; de (grote) vacaturesites. De parasiet lijkt dus van plan haar gastheer niet alleen van vacatures te ontdoen, maar ook van CV’s. En daarmee is er niet langer sprake van een ietwat pijnlijke symbiose. Nee, met deze ontwikkeling is de parasiet van plan haar gastheer te doden. Heel apart…

De vraag is natuurlijk wat de vacaturesites hiertegen gaan ondernemen? De spiders van Indeed de toegang tot hun vacatures ontzeggen? Als dit een collectieve actie zou worden dan is Indeed per direct dood. Maar teveel (kleinere) vacaturesites zijn met huid en haar afhankelijk van de traffic van vertical search engines. Een collectieve actie lijkt daarmee onwaarschijnlijk. Zijn vacaturesites dan het spreekwoordelijke haasje?

Laat ik eerst eens gaan bekijken wat Indeed nou eigenlijk heeft gemaakt. Want misschien valt het allemaal nog wel mee…

De homepage
Dit is de homepage van de Amerikaanse Indeed site:

 

Indeed | Homepage [3]

En daar staat het. Zowel in de global navigation als direct onder de snelzoekfunctie: New! Upload Your Resume. Nou, dat moet ik natuurlijk uitproberen. Na een flukse klik op de hyperlink krijg ik dit te zien:

Indeed | Registreren [4] 

Holy shit! Indeed gaat “binnenkort” nog een stap verder dan slechts het verzamelen van CV’s. Ze gaat die CV’s ook praktisch inzetten door hun eigenaren de mogelijkheid te bieden om direct te solliciteren op vacatures:

Coming soon: Apply to jobs with one click.

Mocht er tot op dit moment nog enige twijfel bestaan over de bedoelingen dan is die hiermee definitief weggenomen. Indeed is van plan de rol van de vacaturesites over te nemen. Een site die haar leven begon als kopieerapparaat wenst zich nu te transformeren tot full-blown vacaturesite. En daarmee gaat Indeed er dus duidelijk vanuit dat de ‘echte’ vacaturesites niet bij machte zijn om haar te stoppen. Ja, parasieten hebben de halve wereld…

Afijn, ik besluit om een account aan te maken (it’s free tenslotte). En vervolgens zie ik dit:

Indeed | CV uploaden [5]

Zou Indeed niet aan de LinkedIn API hebben gedacht of heeft LinkedIn een lange neus getrokken richting Indeed? Aangezien LinkedIn natuurlijk ook een vacaturesite wil worden [6] zou het me niet verbazen als het laatste is gepasseerd. Maar het kan ook zijn dat Indeed nog veel ambitieuzer plannen heeft en bewust de LinkedIn API links heeft laten liggen. Waarover later meer…

Maar ik laat me natuurlijk niet uit het veld slaan. Door mijn LinkedIn profiel te exporteren naar een PDF bestand en deze vervolgens bij Indeed te uploaden zie ik na twee minuten ‘inspanning’ dit:

Indeed | CV [7]

Jawel, Indeed heeft inderdaad een CV extractiefunctie in huis. Daar kunnen de meeste vacaturesites een puntje aan zuigen… En ik zie meteen nog een functie die Indeed beschikbaar heeft gemaakt: Review your employers. Als ik op deze link klik krijg ik dit te zien:

Lend a hand to jobseekers by sharing your experiences at these companies.

  • Review Cap Gemini

Uit de lijst met werkgevers heeft Indeed (slechts) Cap Gemini gevonden, en daarvoor kan ik dus een review opgeven. Wat er overigens als volgt uitziet:

Indeed | Employer review [8] 

Ben je er nog? Dit is geen halve maatregel en Indeed heeft blijkbaar Glassdoor in de gaten gehouden. Dus niet alleen maken ze het bijzonder makkelijk om een CV achter te laten; ze willen ook nog proberen werkzoekers te verleiden tot het achterlaten van reviews over ‘bekende’ werkgevers. Indeed doet dingen die de meeste vacaturesites nog  nooit (op een fatsoenlijke manier) voor elkaar hebben gekregen!

Verder biedt Indeed de mogelijkheid om het CV ‘volledig’ zichtbaar te maken of het CV te verbergen:

Indeed | CV visibility settings [9]

Vreemd genoeg wordt je als bezoeker niet gevraagd welke van de twee settings je wil; standaard staat deze instelling op Show Resume. Niet bepaald netjes van Indeed, maar gezien haar ontstaansgeschiedenis zal niemand enige beschaving bij Indeed verwachten.

Mijn publiek zichtbare CV ziet er dan zo uit:

Indeed | Publiek CV [10]

En daar is de uiteindelijke monetizer voor Indeed ineens zichtbaar: Email Marc. Jawel, mijn e-mail adres wordt niet getoond, maar je kan wel contact met mij opnemen:

Indeed | Contactformulier [11]

En daar kan Indeed, bij gebleken succes, ineens een heel prettig business modelletje onder prakken. Zoveel is wel duidelijk; tenslotte is Indeed op geen enkele manier een liefdadige instelling.

Conclusie
Indeed komt met een game-changer in de verhoudingen tussen vertical search engines en vacaturesites. Door een CV database op te willen bouwen, zet Indeed de fragiele en ongemakkelijke balans tussen zichzelf en de vacaturesites op het spel. Hoe dit uit gaat pakken is op dit moment nog onbekend; maar vacaturesites zijn hierover zeker not amused.

Tegelijkertijd laat Indeed in de uitvoering van haar nieuwe functionaliteit aan de ovegrote meerderheid van vacaturesites zien hoe het wel moet/kan. De eenvoud en de mogelijkheden die Indeed hierbij biedt zijn een aanzienlijk beter dan de ervaring van een werkzoeker als hij/zij zich zich bij een CV database probeert in te schrijven. En dan is er nog dat standaard publieke profiel. Waardoor CV-sourcers er ineens een nieuwe bron aan CV’s bijkrijgen die ze via Google en andere zoekmachines kunnen ontsluiten. En tegelijkertijd zal Indeed ongetwijfeld met passende functionaliteit voor werkgevers en recruiters komen.

Na LinkedIn doet nu ook de eerste vertical search engine een frontale aanval op de positie van de vacaturesites. Daar is geen enkele twijfel meer over. Maar met een gratis doorzoekbare CV database doet Indeed tegelijkertijd een aanval op LinkedIn. Ook daar lijkt weinig twijfel over. De vraag is of Indeed hiermee teveel hooi op de vork neemt. Want op twee fronten vechten kan zeer uitputtend zijn. En slecht voor de (financiele) gezondheid. Kijk maar naar de VS. Maar dat kan alleen de toekomst uitwijzen. Interessant wordt die toekomst dankzij Indeed dan weer wel! Ik zit er klaar voor…

15 reacties (Openen | Sluiten)

15 reacties Aan "Indeed gaat frontaal strijd aan met vacaturesites. En met LinkedIn"

#1 Reacties Door John Op 5 maart 2011 @ 17:06

Interessante ontwikkeling, ze zijn iig goed georganiseerd. 40 mljn bezoekers, 1 mljrd zoekopdrachten, 24 talen, 50 landen. Silicon Valley en grote investeerders..

#2 Reacties Door Ruben @ Poolz Op 5 maart 2011 @ 17:17

Mooi functionaliteit, alleen de delete my account knop zijn ze vergeten. Data Lock down grrrrrr

#3 Reacties Door Marc Drees Op 6 maart 2011 @ 08:40

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk; maar dat lijkt tegenwoordig standaard te zijn geworden. You can check in but you can never check out… Een gruwelijk slechte situatie. Wat je in het geval van Indeed wel kan doen is je CV verwijderen. De vraag is dan natuurlijk… is het CV ook daadwerkelijk uit de database van Indeed verwijderd?

#4 Reacties Door Ruben @ Poolz Op 7 maart 2011 @ 12:44

Ik heb ze gemaild, krijg een mail terug of ik wil bevestigen dat ik echt mezelf ben. ….dusss

#5 Reacties Door Dirk Goossens Op 6 maart 2011 @ 21:42

Op twee fronten vechten kan uitputtend zijn. Zeker. Maar het in de lucht houden van een website met een cv-formulier is toch niet heel moeilijk?

#6 Reacties Door Marc Drees Op 6 maart 2011 @ 21:47

Niet als er steeds minder bezoekers komen omdat de vacatures opdrogen…

#7 Reacties Door sandor Op 7 maart 2011 @ 08:08

@marc: misschien mooi om een officiele reactie van de grote jobboards te vragen op deze ontwikkeling?

#8 Reacties Door Marc Drees Op 7 maart 2011 @ 09:36

Sttt… maai nou niet het gras voor de voeten weg. En ik wil natuurlijk de reactie van de grote Amerikaanse vacaturesites. Voor Nederland is dit het nog even een ver van mijn bed show.

#9 Reacties Door sandor Op 7 maart 2011 @ 13:16

misschien goed om ook even via je vrienden van ERE aan te zwengelen

#10 Reacties Door sandor Op 7 maart 2011 @ 13:21

sorry zag dat John al de source was

#11 Reacties Door Abdel Op 7 maart 2011 @ 19:14

Beste Marc, Heb wel een vraagje. Hoe zit het met Google en zijn nieuwe algoritme. Doet dit Indeed niet een klein beetje de das om. Immers heb je in je eerdere bericht aangegeven dat dit een bedreiging is voor sites die vertikaal zoeken (wat indeed dus ook doet met de vacatures). Ben benieuwd naar je reactie.

#12 Reacties Door Gerben Op 8 maart 2011 @ 13:41

Interessant artikel over de werkwijze van Indeed. Ik verwacht dat LinkedIn belangrijker blijft, want die bedient zowel werkende als werkzoekende personen. Bij Indeed kom je vooral als je werkt zoekt.
Bedankt voor je uitzoekwerk en helder verhaal.

#13 Reacties Door Erwin Opgelder Op 31 maart 2011 @ 11:20

Wat een interessant artikel. Heb deze direct aan een collega doorgestuurd. Dit zal de zaken aardig gaan opschudden bij Monsterboard en Nat. Vacaturebank.
Zou Total Jobs (Reed Elsevier) dit 1,5 jaar geleden hebben voorzien toen met zelf de stekker eruit heeft getrokken? Vond destijds namelijk het een vreemde zaak dat de nummer 3-4 van Nederland zich zomaar ging ontmantelen. Is volgens mij ook niet verkocht of ergens anders in opgegaan.
Complimenten voor het uitzoeken en instructiewerk/schermen

#14 Pingback Door Wordt 2011 een rampjaar voor vacaturesites? | Algemene vacaturesite | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 12 april 2011 @ 11:39

[…] een maand geleden lanceerde vertical search engine Indeed haar CV upload service. Waarmee de site het wankele evenwicht met haar belangrijkste ‘leveranciers’ (de vacaturesites) […]

#15 Pingback Door RecruitmentMatrix maart 2011 | RecruitmentMatrix | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 5 mei 2011 @ 11:51

[…] Indeed CV upload service […]

#16 Reacties Door Armin Ribic Op 10 mei 2011 @ 17:42

Er wordt gezegd dat het een aanval op vacature websites is. Op dit moment raakt een vacature website dus een CV kwijt. Maar als een bezoeker klikt op de vacature komt de bezoeker dus nog steeds bij de vacaturessite terecht. Los van de CV heb je nog steeds de sollicitant in eigen hand. Maar er komt straks een nieuwe functie “Apply to job”. Houdt dit in dat Indeed, de sollicitatie afhandeld en automatisch doorstuurt naar de werkgever? Of gaan ze de lead verkopen zodra iemand op Apply heeft geklikt? De kleinere websites zijn afhankelijk van Indeed als het gaat om traffic. Maar wat hebben de kleinere websites eraan, Indeed NIET te blokkeren maar wel hun eigen vacature ingevuld te zien worden door Indeed zelf. Een werkgever gaat dan zijn vacature ook niet meer plaatsen bij de kleinere vacature site. Ik denk zodra die antwoorden er zijn we pas kunnen bepalen hoe groot daadwerkelijk de aanval op vacature websites is.

#17 Pingback Door Indeed, (g)een update | Recruitment nieuws | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 5 augustus 2011 @ 09:47

[…] maanden geleden lanceerde vertical search engine Indeed haar CV upload service in de VS waarmee ze frontaal de aanval zocht met zowel de traditionele vacaturesites (verantwoordelijk voor […]

#18 Pingback Door Indeed’s cv upload service nu met vanity URL | Recruitment nieuws | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 31 augustus 2011 @ 11:02

[…] search engine Indeed heeft ruim vijf maanden geleden haar cv upload service in de VS gelanceerd. Hoewel volstrekt onduidelijk is hoe het met deze nieuwe dienst gaat, kwam Indeed […]

#19 Pingback Door Indeed gaat Glassdoor achterna | Vergelijkingssite | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 17 februari 2012 @ 08:19

[…] jaar geleden kwam Indeed met haar CV Upload service, gevolgd door het aanbieden van een vanity URL en vervolgens het monetizen van deze service. Hoewel […]

#20 Pingback Door Indeed zet een paywall voor haar cv-database | CV database | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 2 maart 2012 @ 16:54

[…] maart 2011 begon Indeed met het verzamelen van cv’s via haar CV upload service. In september 2011 kwam het bedrijf met de logische vervolgstap: de resume search service […]

#21 Pingback Door Top 5 vacaturesites Op 21 maart 2014 @ 15:19

[…] Indeed is een handige metazoekmachine die alle websites doorzoekt van grote bedrijven, headhunters en vacaturesites. Met één zoekopdracht heb je zo meteen alle vacatures die voor jou van belang zijn binnen handbereik. […]

#22 Reacties Door Hilke Maatman Op 20 februari 2017 @ 15:35

Hier even een reactie van Vacaturebank Regionaal.nl online met 8 regionale vacaturebanken. Ik zie Indeed al jarenlang als parasiet. Ze jatten eerst mijn vacatures van onze websites zonder dat te vragen en hebben dan het lef om ons te bellen. Zodat wij mogen betalen voor kliks/lead naar onze websites! Wij hebben hele mooie vacatures vooral in de regio Achterhoek. Direct van bedrijven en daar zijn wij trots op. Vervolgens worden deze gejat door Indeed – dit om traffic naar hun website te trekken en ook mensen die zich op de site inschrijven. Wil je nu als bedrijf – recruiter de cv database inzien kan dat. Maar inmiddels met kosten! Hier ben ik blij om – dus is niet allemaal gratis. Je moet echt dik betalen voor inzien database en ook voor de kliks. Hoop dat dit soort (doorlinks) plaatsen – zonder toestemming van de eigenaar van de vacatures snel onwettelijk wordt en dat alle vacaturebanken – Indeed weigeren om nog langer hun vacatures te jatten! Hilke Maatman eigenaar Vacaturebank Regionaal en regio [12];