Proven.com, vacaturesite voor vaklieden

Logotype Proven.com Een interessante toevoeging aan de waaier van vacaturesites, zo mag ik Proven.com wel bestempelen. Vooral omdat de site zich exlusief richt op het zogenaamde blauweboorden werk; mensen die met hun handen werken. Een vacaturesite die uitsluitend bedoeld is voor vaklieden was ik in ieder geval nog niet eerder tegengekomen; hoewel je natuurlijk initiatieven als Werkspot hier zijdelings mee in verband kan brengen.

Proven.com is niet alleen in de keuze van haar doelgroep bijzonder. Minstens zo bijzonder is de keuze om Google Maps te gebruiken in de presentatie van werkgevers en vacatures. Een keuze die mogelijk interessant is voor de doelgroep maar die naar mijn idee weinig gelukkig uitpakt.

De homepage
De homepage van Proven.com ziet er zo uit:

Proven.com | Homepage

Zooo, dat ziet er druk uit! Voor de goede orde, je kijkt naar San Francisco en de rode en groene ixcoontjes zijn bedrijven waar je als werkzoeker op kan reageren. Maar de overlap in icoontjes is zo groot dat je nooit alle bedrijven kan aanklikken.

Dat zou niet eens zo erg zijn als je zou kunnen inzoomen. Maar dat kan niet… Bijzonder onhandig, evenals het feit dat je niet direct ziet om welke bedrijven het gaat en wat voor vacatures ze beschikbaar hebben. Een kaart vol icoontjes is toch maar een zeer onhandig communicatiemiddel van dit soort informatie in vergelijking met een lijst met vacatures.

Als ik op zo’n groen icoontje klik (inderdaad, bij mouseover krijg ik nog niets te zien, alleen de bedrijfsnaam) dan verschijnt er weer zo’n krankzinnig grote balloon in beeld:

Proven.com | Vacature(s) 

Om te kunnen reageren moet ik blijkbaar een Basic Account aanmaken

De registratie
Nou, dan ga ik maar eens proberen om dat te doen door op de knop Create Account te klikken. Na mijn naam en (fake Amerikaanse) postcode te hebben ingevuld krijg ik het volgende te zien:

Proven.com | Skill selectie

Ik moet een bepaalde vaardigheid en het vaardigheidsniveau kiezen. Hmm… een van mijn opa’s was automonteur, dus dat is een skill die vast ergens in mijn genen verborgen zit. Maar alleen het kiezen van deze vaardigheid is niet genoeg, ik moet ook het vaardigheidsniveau aangeven:

Proven.com | Skill level selectie

Ach, als je eenmaal begint met liegen wordt elke vervolgstap een stuk makkelijker, dus ik ga voor de goeroe status van een Level 5 Auto Mechanic. Heb je autopech dan weet je dus voortaan wie je moet bellen.

Afijn, na deze eerste stap kom ik op mijn profiel terecht waar blijkt dat ik nog het nodige moet invullen:

Proven.com | Profiel

Hier zal een upload van een LinkedIn profiel mogelijk geen bijdrage leveren, dus het is niet verwonderlijk dat Proven.com deze mogelijkheid achterwege laat. Maar ik blijk voor een Basic Profile toch nog heel wat in te moeten vullen. Minstens 1 werkervaring en 1 opleiding, een telefoonnummer en een bio. Ik vraag me af of er niet toch een kortere manier is (cv-extractie?) om die inspanning te faciliteren.

De sollicitatie
Maar goed, ik heb alles gedaan en ga nu toch maar weer eens richting de beschikbare banen:

Proven.com | Solliciteren

En hier is te zien dat mijn vaardigheid (en gek genoeg niet mijn vaardigheidsniveau…) ervoor heeft gezorgd dat het aantal icoontjes redelijk is gereduceerd. Hoewel het er nog altijd teveel zijn om

Een ander interessant feature vind ik de ‘beperking’ dat er maximaal 5 keer per dag een profiel kan worden verstuurd naar een potentiele werkgever. Blijkbaar wil Proven.com voorkomen dat er met hagel wordt geschoten door bezoekers. Wat in het huidige economische klimaat in de VS niet bepaald ondenkbaar is.

En dan is er nog de sollicitatie zelf. Ik verstuur mijn profiel, ik solliciteer niet echt. Waardoor ik nu een reparatiebedrijf blij heb gemaakt met een dooie mus. Omdat ik had verwacht dat ik op zijn minst nog iets moest toevoegen, als motivatie van mijn sollicitatie. Maar dat was niet het geval. Heel apart. En mijn excuses voor Custom Car Alarms in San Francisco. Ik ben namelijk helemaal geen echte Level 5 Auto Mechanic. Sterker nog, ik zou nog niet eens slagen voor een Level 1.

Conclusie
Proven.com is een site die een unieke doelgroep bedient en daarbij heeft gekozen voor een geografische presentatie van bedrijven die op zoek zijn naar vakmensen. Het lijkt erop dat deze keuze zeer bewust is gemaakt maar dat hierbij onvoldoende is nagedacht over de inspanning die moet worden verricht om een passende vacature te vinden. Tenslotte kan ik op geen enkele manier filteren op bijvorbeeld het skill level; een actie die bij een lijstscherm met vacatures een fluitje van een cent is.

Daarmee is de keuze voor de geografische interface per direct blokkerend in de mate van het gemak en de snelheid waarmee bezoekers voor hen relevante opdrachten kunnen vinden. Geen goede gebruikerservaring dus. En dat is jammer voor een site die zowel gratis is voor werkzoekers als werkgevers. En er op zich aantrekkelijk genoeg uitziet.

Geef een reactie