De toekomst van de vacaturebanken: nichewebsites

vergrootglas Het zoekgedrag van mensen verandert. Het evolueert. Dat is inmiddels bekend. Mensen zoeken een ‘baan’ in ‘Noord Holland’ en dan uiteraard zelfs ‘Amsterdam’. Sterker nog: een ‘baan’ in ‘Amsterdam’ in de ‘ICT’. In dat veranderende zoekgedrag van mensen liggen grote kansen voor de nichewebsites en daarmee ook voor werkgevers/ondernemers.

Ton Sluiter en Boris van Beek refereerden naar de nichesites en schaarden deze onder de ‘gratis jobboards’. Ik wil hier een kleine aanvulling op geven. Naast de gratis nichesites zijn er ook een hoop nichesites die veelal beter afgestemd zijn op het gerichte zoekgedrag van mensen, maar échter wel betaald zijn. Uiteraard! De werkgever en werkzoekende hebben namelijk beide een grotere kans op een match: de werkgever plaatst met een reden zijn/haar vacature op een niche-vacaturesite voor de ICT en de werkzoekende zoekt een ICT baan.

Hoewel je er niet vanuit mag gaan, is de kans groter dat de werkzoekende gekwalificeerd is voor het werken in de branche. Bovendien sta je nog altijd langer bovenaan in de lijst met vacatures, omdat er minder massa is op de nichesites. Bekend is inmiddels dit een voorwaarde is om snel gevonden te worden. Niet voor niets willen we allemaal op de eerste pagina van Google komen, nietwaar?

Voor de nichesites is het bovendien gemakkelijk om de Adwords goed af te stemmen op het gerichte zoekgedrag van mensen. Mensen die gericht zoeken naar een baan in een branche of regio, hebben een beter idee van hun gewenste baan dan mensen die Google-en naar : ‘baan zoeken’ of ‘baan vinden’ en zullen eerder doorklikken naar een vacaturesite met alleen ICT-vacatures dan een van de ‘grote jongens’. (Gebeurt trouwens nog schrikbarend veel: 3600 zoekopdrachten op de exacte woordcombinatie ‘baan zoeken’ bijvoorbeeld). Met die combinatie kom je dan ook gelijk op de grootste, algemene vacaturebanken van Nederland terecht. Handig, dan weet je helemáál niet meer waar je naar moet kijken.

Die man/vrouw die een ICT baan in Amsterdam zoekt, tikt in de zoekmachine: ‘vacatures’, ‘ICT’ en ‘Amsterdam’ en komt gelijk uit bij IT nichesites.

Hoewel ik denk dat de gemiddelde IT’er niet gelukkig wordt bij het aanzien van de jobboard die met Adwords op plaats 1 staat op deze zoekwoordcombinatie:

image

De exacte combinatie van zoekwoorden: ‘vacatures’, ‘ICT’ en ‘Amsterdam’ komt lokaal maar 91 keer per maand voor, maar deze 91 mensen weten wel heel goed in welke branche en regio ze een baan willen vinden! Mocht je een ICT werknemer zoeken in Amsterdam heb je toch tien keer liever kandidaten uit de pool mensen die hierop zoeken, dan dat je vacature op een algemene en grote vacaturebank komt waar mensen zoeken op ‘administratie’ ook jouw vacature zien. Op de grote baords ‘valt’ de vacature binnen een half uur van pagina één en bovendien is er voor de MKB’er minder zichtbaarheid voor de vacature ten opzichte van de grote organisaties met grote merken.

Kortom: de reden waarom werkgevers en werknemers elkaar veelal mislopen of niet zien, is omdat vacaturebanken niet altijd goed inspelen op het veranderende zoekgedrag van mensen en omdat de zoekfunctie binnen de vacaturebank sterk te wensen over laat. Die branche en regio specifieke nichesites bieden beide partijen een grotere kans op een match. Waarom worden ze dan nog altijd minder gebruikt dan ‘de grote, algemene online vacaturebanken’?

De vraag die ik hierbij wil stellen:

In hoeverre zien recruiters/ P&O’ers de nichesites als concurrent van de grote vacaturebanken die de strijd voeren om de grootste aantallen vacatures?

Geef een reactie

35 Comments
  • Omar Alaoui
    says:

    @Jan-Bert de Lepper
     
    Heel toevallig dat je dit zegt, want ik probeer zelf zo een niche recruitingbureau op te starten. Je raad intrigeert mij, al zal ik nog even achterwege laten wat voor niche het is. Mijn vraag was eigenlijk of adwords effectiever is of seo? Het ene, heb ik mij laten vertellen, is niet altijd even goedkoop, en het andere is arbeidsintensief. En zou je misschien aanraden om dit uit handen te geven als recruiter? 
     
    https://www.dtg.nl/producten/advertentieservices/googlecampagne.aspx 

  • Desiree
    says:

    @ ik heb er geen baat bij om een jobboard te promoten, daar ik geen eigen vacaturebank heb net als jij….:)

    Ik breng geen enkele jobboard in diskrediet, ik constateer alleen met een enkel voorbeeld…..ik heb ook met ICT-er gezocht een voorbeeld dat ik kan afzetten tegen generieke jobboards….

    De gevestigde orde bestaat inderdaad al jaren, maar in een arbeidsmarkt waarin veel organisaties ervoor kiezen om steeds minder generieke jobboards in te zetten en minder te gaan betalen voor een vacature uiting is het slechts een kwestie van tijd voordat er weer een generieke jobboard gaat omvallen……

     

  • Vincent / Jobselectie
    says:

    @Desiree Ik probeer hier absoluut niet Jobselectie te promoten anders had ik een heel ander verhaal opgeschreven.

    Je moet je afvragen wie hier aan het promoten is of andere vacaturesites in discrediet aan het brengen!

    Ik heb ervaring met zowel generieke als niche vacaturesites (ict, accountancy, bijbanen en callcenter) en op basis daarvan geef ik mijn reactie.

    Tevens vind ik het zeer kort door de bocht om op basis van 1 vacature te suggereren dat salesen… beter werkt dan de gevestigde orde. Deze bestaan niet voor niets al jaren!

    Daarnaast zijn recruiters echt wel wijs genoeg om ook eens een niche site te bezoeken indien hen dat voordeel kan opleveren in tijden van crisis.

  • Desiree
    says:

    @Vincent, ik begrijp dat jij Jobselectie als generieke speler graag wil promoten, maar ik ben van mening dat binnen enkele jaren de meeste generieke jobboards zullen verdwijnen en er slechts 3 tot 5 over zullen blijven….

    Na Totaljobs in Nederland zullen er steeds meer gaan omvallen omdat er kleinere jobboards komen die een veel kleinere overhead hebben dan partijen als Nationale Vacaturebank & Stepstone. Er wordt steeds minder voor een online plaatsing betaald waardoor de omzet gaat slinken en het niet meer rendabel gaat zijn voor deze partijen. Mijn verwachting is dat Monsterboard de enige grote generieke jobboard zal blijven in Nederland en dan een paar kleintjes….

    Ik heb nog eens een benchmark gedaan met een plaatsing op Intermediair.nl & Salesenmarketingvacatures.nl. Intermediair 399,- Euro voor een plaatsing, Salesenmarketing 199,- Euro, aantal sollicitanten Intermediair 3, waarvan 1 bruikbaar, Salesenmarketing 4 waarvan 2 bruikbaar. Ik verwacht van een sterk merk als Intermediair op een ‘Senior Accountmanager’ vacature toch meer, maar conversie wise heeft Salesenmarketingvacatures het toch gewonnen. Ook is mijn cost per hire lager geweest voor deze vacature…

    Mijn advies is aan recruiters, ga eens kritisch kijken welke niche vacaturebanken er zijn, want er zijn er genoeg die meer waarde kunnen bieden voor minder geld!
     
     

  • Vincent / Jobselectie.nl
    says:

    @Desiree

    Naar mijn mening wordt het grotendeels bepaald door de eigenaar van de vacaturesite.

    ICTergezocht is inderdaad een van de niche sites die naar mijn mening zeer goed werkt. De vraag is echter of de reden is omdat zij een niche hebben gekozen of omdat zij snappen hoe je een werkende vacaturesite bouwt ;-).

    Er zijn voorbeelden van succesvolle niche vacaturesites maar ook minstens zoveel van generieke.

  • Desiree
    says:

    Een late reactie, maar deze discussie is zeker interessant te noemen en daarom de moeite waard om te reageren!

    In mijn optiek is de conversie op niche jobboard vaak hoger dan die van een generieke jobboard. Een generieke jobboard genereert vaak veel cv’s en ‘kandidaten’ die verplicht zijn om te solliciteren. Dit kost dan weer veel tijd om ze af te wijzen etc. Op een specialisatie vacaturebank zal je eerder minder en meer gerichtere kandidaten ontvangen. 

    De zichtbaarheid van de vacature is ook vaak minder op een generieke jobboard omdat de vacature snel verdwijnt in de massa. Op een niche vacaturebank staan doorgaans minder vacatures online en daarmee is de opval waarde vele malen groter.

    Ik heb met ICT-er gezocht goede ervaringen, maar ook met Salesenmarketingvacatures.nl. Op Jobbird krijg ik bijvoorbeeld 100 reacties op een vacature en daar zit ik echt niet op te wachten.
     

  • Peter Kloppenburg
    says:

    Fantastisch dat er eindelijk eens aandacht is op RM voor niche jobboards! Altijd alleen maar kijken wie de grootste heeft is zo afgezaagd.
    Als beheerder van nichesites sinds 2001 weet ik uit ervaring dat het heel goed werkt. Ik ben het helemaal eens met Wouter dat een goede nichesite ingebed zit in een community.
    Er zijn tal van goede voorbeelden, maar laat ik er eens een noemen die niet van onze organiisatie is: Villa Media. Al jaren dé site voor mediamensen die op zoek zijn naar een baan. Iedere redacteur kent die site en weet dat ze daar moeten wezen voor voor hen relevante vacatures. Lay-out, usability en SEO is daar helemaal geen issue – kan ook vele malen beter. En werkgevers weten dat ze daar de reacties vandaan krijgen waar ze op zitten te wachten. Geen duizenden vacatures, maar iedere individuele vacature wordt én vaker bekeken dan op de generieke boards én de kwaliteit van het bezoek is ook nog eens hoger (minder ongekwalificeerden). Vaak liggen de kosten bij nichesites ook nog eens lager, of in ieder geval niet hoger dan bij de grote niet-freemium sites. Het werkt overigens niet voor iedere niche even goed.

  • Vincent / Jobselectie
    says:

    @Wouter Daarom moet iedereen ook het concept kiezen dat bij hem past en waar hij achter staat want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

    Er zijn zowel succesvolle niche websites als succesvolle generieke vacaturebanken. 

    Alles staat en valt met de uitvoering en niet met het idee!

    PS: Marc promoot  RecruitmentLab al flink rechtsboven dus betwijfel of hij een extra vacature sectie wil opnemen 😉 Haha.. zouden wij als lezers zijn jobsite eens flink onder de loep kunnen nemen en beoordelen, dat lijkt mij ook wel wat 😉

  • Wouter
    says:

    SEO en SEA zijn voor een goede niche sites slechts onderdelen van de marketing strategie. Een niche site die alleen hierop focussed heeft weinig terugkerende bezoekers.
    Het is minstens zo belangrijk voor een niche site om zijn bezoekers vast te houden (bijvoorbeeld door jobmail of nieuwsbrieven) of vanuit vak gerelateerde content. Zo ben ik persoonlijk gecharmeerd van vak-websites met een vacaturekatern. Architectenweb is daar een voorbeeld van, maar ze zijn in ieder vakgebied te vinden.
    Deze websites hebben op vacature zoektermen (SEO) goede resultaten. Hebben een nieuwsbrief met vacatures er in en de bezoeker komt vooral op de website voor vak gerelateerd nieuws. De website is dus top of mind en het vacature gedeelte is dan snel gevonden.

    • Vincent / Jobselectie
      says:

      @Wouter ben het helemaal met je eens en daarom gaf ik ook als toevoeging dat het een combinatie is van factoren waarbij de ondernemer achter de site een zeer belangrijke factor is.

      Ook een slimme set om vacatures met relevante content te combineren zoals tweakers en computable ook doen. Zij komen dagelijks in mijn reader voor (top of mind) hoewel ik geen ict’er ben.
      Al met al moet men behoorlijk investeren indien het wil voldoen aan de juiste criteria die van belang zijn om een goede jobsite op te zetten.

      Om alle radars dus goed te laten draaien zal geïnvesteerd moeten worden en die investering zal betaald moeten worden door bijvoorbeeld betaalde plaatsingen, CV database toegang, advertenties of andere freemium modellen. In dat geval is een grote massa wel weer erg handig en werkt een kleine niche site beslist niet in het voordeel.

      • Wouter
        says:

        Exact, Er moet flink in geïnvesteerd worden. Massa is daarom belangrijk, maar tegelijk het gevaar .Hoe beter je de doelgroep kan specificeren hoe relevanter je content en vacatures voor die doelgroep en hoe vaker ze terugkomen. Hoe meer massa hoe lastiger om een doelgroep specifiek aan te spreken.
        Als voorbeeld kan je stellen dat ik geintereseerd ben in arbeidsmarkt communicatie-functies, maar niet open sta voor de functie van recruiter. Iets waar een niche sites sneller onderscheid in zal maken dan een generieke.
        Een vacaturekatern op recruitmentmatters zou daarom ook sterk zijn 😉

  • Jelle Verdoodt
    says:

    @Jan-Bert de Lepper:
    “Die hebben het begrepen. Gratis aanmelden, gratis vacatures plaatsen en je betaalt pas als je een geschikte kandidaat aanneemt. “No cure, no pay” heeft dat.”
    Anderzijds, elke no cure betekent ook verlies. Ik denk dat het hier op RM was dat ik een tijdje geleden iets interessant gelezen had: dat deze aanpak ook een groter risico met zich meebrengt, nl. dat de dienstverlener/wervingsbureau zich niet 100% inzet, omdat de kans bestaat dat deze gewoon geen geld ziet voor je inspanningen.
    Natuurlijk, met enkel de jobwebsite op zich kan je niet minder of meer je best mee doen.
    Trouwens, je maakt als nichewebsite wel meteen gratis promotie voor die werkgever, en heel sterk zelfs! Want het is niet omdat de huidige vacature die je promoot op dat moment niet past bij een werkzoekende, dat deze geen open sollicitatie gaat sturen of later direct via de werkgever naar jobs gaat zoeken.
     
    Verder denk ik dat het voor nichewebsites belangrijk is om de juiste niche te vinden (niet te klein niet te groot) + je marketing goed te doen. Alleen vind ik in bovenstaand artikel de nadruk op online marketing en SEO/SEA te groot. Marketing voor nichejobwebsites is meer dan dat en ook meer dan enkel online (wat ik zelf ook merk met mijn project)!

    • Jan-Bert de Lepper
      says:

      Jelle,

      Mede door de komst van de nichesites bieden werkgevers hun vacatures op verschillende plaatsen aan. No cure, no pay is dan in alle gevallen goedkoper dan bij verschillende sites een start/wervings fee betalen. 
      Bovendien moeten ondernemingen die op basis van no cure, no pay werken vaak harder werken voor de klant. Als er immers geen plaatsing is, zijn er geen inkomsten. Als je vooraf geld ziet, maar weinig vertrouwen hebt in een plaatsing, zijn de kosten al gedekt. Iets dat mijns inziens juist leidt tot minder inzet vanuit de recruiters.

      De gratis promotie die je maakt kan juist bedrijven overhalen om ook in de toekomst weer voor jou te kiezen. Bovendien werkt het twee kanten op. Wanneer er gezocht wordt op Klant X, en de vacature op jouw site staat bovenaan in Google, is dat een win-win. Dat is waarom de SEO / SEA zo belangrijk is, vooral als je voornamelijk via internet werkt.

       

  • Vincent / Jobselectie
    says:

    Hoi Laura,

    Interessant onderwerp waar ik zelf ook al vaker over nagedacht heb!

    Het belangrijkste is en blijft zo veel mogelijk relevante traffic genereren voor de klant wat zowel kan met een niche website als met een generiek board.

    Niche sites kunnen eerder gerichte traffic leveren door een uitgekiende seo strategie, maar indien de adverteerder bij een generiek jobboard zoals Derk ook al aangaf de juiste keywords gebruikt in zijn vacatures kunnen die ook erg hoog scoren in de zoekmachines.

    Het is echt per situatie afhankelijk van de gekozen keywords, de concurrentie op Internet en het zoekvolume op het keywords en de doelgroep en de ondernemer achter de site. Er zijn namelijk ook niche websites die zeer specifiek zijn maar daardoor juist weinig bereik hebben door een slechte seo.

    Een goed voorbeeld van een goede niche website is ictergezocht.nl
    Zij hebben een behoorlijk groot volume aan vacatures in de ict en maken goed gebruik van hun domeinnaam i.c.m. een goede SEO en een gebruiksvriendelijke site.

    Voordat ik zelf met Jobselectie ben gestart heb ik ook meerdere niche website gehad waaronder een niche in de ict met een sterk domein en een niche in de callcenter branche. De callcenter website genereerde als snel veel traffic terwijl we voor de ict niche website het niet konden winnen van de grote jobboards op relevante keywords!

    Het is naar mijn mening dus echt afhankelijk van de ondernemer achter de site of die kaas heeft gegeten van seo, usability en hoe sterk de concurrenten zijn op Internet.

    En vergeet niet dat een hele grote massa al snel meerdere niches kan opvullen.

    Groeten Vincent, 

    • Laura Overwijk
      says:

      Zoals je kunt lezen in mijn reactie naar Derk, ben ik het eens met jou: een nichesite valt of staat met de naam van de site/ SEO + SEA. 
      Een goede online marketeer doet dus wonderen. Layout is ook wel erg belangrijk. Zoals je in de blogpost kunt zien, doet dit niet veel goed voor een board die ICT’ers wil aantrekken. Althans, dat is mijn mening. 🙂

      • Herman
        says:

        “Hoewel ik denk dat de gemiddelde IT’er niet gelukkig wordt bij het aanzien van de jobboard die met Adwords op plaats 1 staat op deze zoekwoordcombinatie:”
        Laura, waarom kijk je naar de positie in Adwords en niet naar de bovenste posities in de organische resultaten van Google. Dat lijkt me echt relevanter voor je verhaal.

  • Chris Stapper
    says:

    Is het punt van generieke sites niet ook dat ze juist grotere organisaties heel makkelijk kunnen helpen door schaalvoordeel? Stel dat je een vrij grote speler in de IT bent, dan kun je een IT niche site nemen voor je vacatures, maar je kunt ook een generieke site nemen, waar je ook je staf en ondersteunende functies kwijt kunt. Dat kan in aantallen een voordeel opleveren én je hoeft maar samen te werken met één partij.
    Verder weet ik niet of het ‘van jobboards af vallen’ nu zo’n groot probleem is. Als iemand 300 vacatures als resultaat krijgt, dan zou hij toch vanzelf specifieker moeten maken wat hij zoekt? Of, als het hem niet uitmaakt, bladert hij ze allemaal door en dan vind ie je ook. Maar misschien denk ik hier te makkelijk over?

  • Derk
    says:

    De niche-sites voor Finance professionals hebben weinig tot niets opgeleverd t.o.v. de generieke jobboards, in mijn beleving.
    Als je de vacature op de juiste manier schrijft, dan zou het ook binnen de generieke boards voldoende én kwalitatief goede response moeten opleveren. Dat de vacature er dan binnen een half uur af ‘valt’ zou ook minder uit moeten maken als kandidaten met concrete keywords gericht zoeken…

    • Laura Overwijk
      says:

      @Derk. Behalve als er 150 vacatures zijn voor een (ik noem maar wat) PHP controller, waarvan 5 organisaties betalen om deze te plaatsen als ’topbaan’ en dus bovenaan staan. Dan werkt het net als bij Google: de eerste tien resultaten tellen. Dan gaat het natuurlijk hard.

      Ben het wel met je eens dat functietitels ook lang niet altijd efficiënt worden gebruikt, zodat er gerichter kan worden gezocht en de vacaturecrawlers (Jooble / Indeed) die google-vindbaar zijn meer opleveren.

      Maar jij stelt dus eigenlijk dat er geen goede nichesites voor Finance professionals zijn? 

      • Derk
        says:

        @Laura: De juiste kandidaten voor de wat algemenere finance banen (business controllers/ financial controllers/ assistent controllers/ administrateurs/ etc) zijn over het algemeen best goed te vinden op de boards en in onze eigen database. Dus we gebruiken die vacatures met name om nieuwe instroom te genereren, niet zo zeer om die conrete vacature mee in te vullen (dat moet eigenlijk uit ons netwerk of database). Dus als die vacature minder goed zichtbaar is, is dat niet een ‘probleem’, wel kwalijk natuurlijk omdat je er wel voor betaalt.
        De vacature die lastiger is in te vullen, is bij ons daarom per definitie specialistischer – en dus ook beter te vinden binnen de generieke boards (met de juiste keywords uiteraard). Er is dan geen overkill aan soortgelijke vacatures.
        Weet niet of ik helemaal goed heb uitgelegd wat ik bedoel…maar hoop dat je het snapt. Zal ongetwijfeld erg vakgebied-gevoelig zijn of een niche-site werkt.
        Wij hebben vaker gebruik gemaakt van niche-sites, maar de ervaringen vielen vies tegen! Weinig CV’s’, weinig reacties en de reacties die er kwamen – zeer matig in kwaliteit.
        Daarbij kwam vaak de wat houtje-touwtje-achtige interface en vaak ongebruiksvriendelijke sites.
        Kortom, veel werk voor weinig resultaat!
        Dan kan je beter veel werk in LinkedIN stoppen – dat is veel doelgerichter.

        • Laura Overwijk
          says:

          @Derk,

          Ik begrijp wat je bedoelt. Ik sluit me echter aan bij Vincent: een nichevacaturebank heeft een groot voordeel t.o.v. generieke vacaturebank, Míts de SEO goed is opgezet/ georganiseerd.

          Je moet ook maar zo denken: hoe specialistischer de vacature, hoe minder erop gezocht wordt, zeker niet met bepaalde keywords. Dan kom je op een vacaturesite die écht gericht is op een bepaalde branche (of regio: laten we die vooral niet vergeten), tóch beter uit de verf. 

  • Jan-Bert de Lepper
    says:

    Nichesites kunnen veel voordelen met zich meebrengen. Je kunt inderdaad niet Sales en Programmeur vacatures op één website kwijt, maar is dat zo erg? Je bereikt wel specifiek de doelgroep die je wilt bereiken en wordt voorgesteld aan kandidaten die midden in die doelgroep vallen.

    Het wordt pas een probleem wanneer bureaus een “wervings fee” vragen. Complete onzin. Je betaalt toch alleen voor resultaat, en niet voor een gefaalde zoektocht?
    Neem http://www.salesprofs.nl. Die hebben het begrepen. Gratis aanmelden, gratis vacatures plaatsen en je betaalt pas als je een geschikte kandidaat aanneemt. “No cure, no pay” heeft dat. Leuke functie is overigens ook dat social cv waar ze gebruik van maken. 

    • Patrick Bluekens
      says:

      @Jan-Bert zo net in dienst en meteen maar ordinair de club waarvoor je werkt pluggen via RM, is dit platform meen ik niet voor bedoeld.

      • Jan-Bert de Lepper
        says:

        @PatrickToen ik deze wereld instapte heb ik bewust voor SalesProfs gekozen. Ze willen sales in Nederland verbeteren met hun manier van Werving en Selectie. Ik wil daar aan bijdragen. Natuurlijk ben ik erg enthousiast over het concept, anders was ik er niet gaan werken. Ik heb ook op utrechtzorgt en zowelwerk gekeken naar aanleiding van de reacties. Hoe meer nichesites besproken worden hoe diverser het beeld wordt lijkt me. Desalniettemin blijf ik groot fan van alle voordelen die welke nichesite dan ook met zich mee KAN brengen, zolang het de kwaliteit maar bevordert.

  • Karin Luidens
    says:

    Wij zijn blij met nichesites in de zorg. Daar maken we al jaren gebruik van het fenomeen.
    Een site als http://www.utrechtzorg.nl is bij veel mensen in de provincie Utrecht en werkenden in de zorg goed bekend. Elke regio heeft zo z’n specifieke zorgjobboard, hoewel ze volgens mij niet allemaal even succesvol zijn, maar daar heb ik buiten mijn regio onvoldoende zicht op.
    Als we een vacature hebben in Flevoland, dan maken we gebruik van het zorg en welzijn jobboard voor die provincie. http://www.zowelwerk.nl
    Bij Amerpoort maken we hele bewuste keuzes wat we waar wel en niet plaatsen. Voor een HRfunctie bijvoorbeeld maken we, naast de nichesites voor zorgpersoneel vaak ook weer gebruik van een andere nichesite, zoals Zorg HR en plaatsen we de vacature op een generiek jobboard. Een ICTfunctie plaatsen wij op bv Ict’er gezocht…

    Generieke jobboards gebruiken we zelden tot nooit voor functies in het primair proces.

    • Laura Overwijk
      says:

      @Karin bedankt voor je reactie! Blijkbaar heeft een góede nichesite een groot voordeel ook voor jullie. Dat is goed om te horen!

      Nog een vraag: rekenen jullie in kosten per hire of eerder naar een bepaalde periode bijvoorbeeld? Zie andere reacties.

      • Karin Luidens
        says:

        Hoi,
         
        We hebben een centraal wervingsbudget en dat is vooraf vastgesteld. Vaak op basis van het verleden. We weten natuurlijk nooit exact ons aantal vacatures per jaar.

  • Wouter
    says:

    Een interessante vraag. Niche sites hebben inderdaad een aantal voordelen. De doelgroep is specifieker en beter afgebakend. De kans dat je een latente doelgroep aanspreekt is ook groter, Zeker bij websites zoals FashionUnited waar werknemers in de fashion ook voor nieuws en achtergronden komen. Deze voorbeelden heb je in iedere branche (vb Logistiek.nl). Vanuit dit perspectief zijn ze behoorlijk concurrerend en bieden ze kwalitatieve respons,
    Deze niche benadering heeft ook zijn keerzijde. Een klant kan er namelijk niet zijn overige (ICT of Finance) functies kwijt. En als hij ze plaatst levert dit weinig respons op. Een gemiddelde klant benadert zijn werving toch vanuit een stuk schaalinkoop waarmee kwantum korting verkregen wordt. De niche benadering werkt dit tegen en vraagt om losse inkoop en veel research (want welke nichesite is de beste) Je ziet dan ook vooral gespecialiseerde bureaus op de nichesites.
    Concurrerend is het dus zeker, maar de omzetten staan hierdoor in schril contrast met de generieke sites.
    Als een recruiter zijn werving echter zal inrichten vanuit ‘kosten per hire’ dan worden de niche sites een sterk alternatief en daarmee veel meer concurrerend vanwege de kwalitatieve (latente) doelgroepen.

    • Laura Overwijk
      says:

      @Marcel. Zo had ik het nog niet bekeken. Het is inderdaad maar net wat voor soort organisatie vacatures wil uitzetten, met welke verschillende functies waar ze naar op zoek zijn. Een organisatie met puur ICT professionals haalt meer rendement uit zo’n website als een organisatie die wat groter is, aangezien deze dan die korting niet weet te bedingen. Die licenties en kortingen zijn in mijn ogen ook echte drempels om eens een alternatief te proberen (die wellicht per hire goedkoper zou kunnen zijn).

      Hoeveel recruiters denken eigenlijk in kosten per hire? 

       

  • jasper bos
    says:

    Je kan er natuurlijk voor kiezen om je vacature op een niche site te zetten als bedrijf. maar aangezien 90% van de geplaatste vacatures in handen is van intermediairs kan je beter op hun behoefte in spelen ! waarom niet gewoon zoeken op nationale vacaturebank onder

    ICT & Amsterdam  ?

    Er komt zeer binnekort een goede gerichte oplossing voor het gerichter zoeken naar kandidaten in bepaalde omgevingen.