Eurostat: werkloosheid augustus stijgt naar 11,4%

Logotype EurostatHet werkloosheidspercentage over augustus 2012 is in Euroland gestegen naar 11,4%. Hoewel Eurostat voor de derde (!) achtereenvolgende maand vrolijk meldt dat de werkloosheid gelijk is gebleven in vergelijking met voorgaande maand; maar dat komt slechts omdat de werkloosheid over juli naar boven is bijgesteld van 11,3% naar 11,4%. Bottom line: de werkloosheid in de Eurozone blijft onverminderd stijgen. Tweede bottom line: Eurostat heeft nu drie maanden achtereen de werkloosheid te rozig voorgesteld. Eens zien of dit volgende maand ook gebeurt; want dan is er zeker sprake van een (bewust?) patroon.

Spanje is nog steeds het enige land met een werkloosheid boven de 25%, maar Griekenlands rapportage loopt twee maanden achter op de overige de PIIGS-landen. Want had Griekenland wel een actuele stand van haar werkloosheid doorgegeven dan was zij de koploper geweest. Waarmee we dus twee landen in de Eurozone hebben met een werkloosheid boven de 25%…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland, Nederland, Belgie, Frankrijk en de PIIGS landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) getoond. Allen onderdeel van Euroland, maar met zeer verschillende werkloosheidscijfers:

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – augustus 2012). Bron: Eurostat

Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (januari 2007 – augustus 2012). Bron: Eurostat

De werkloosheid in Griekenland stijgt de laatste tijd explosief. Was het land niet achter met haar rapportage over de werkloosheid dan had zij op basis van een extrapolatie van de cijfers ondertussen verreweg het hoogste werkloosheidscijfer van Euroland; waarschijnlijk boven de 26%… Maar ook Portugal en Ierland hebben een nog altijd stijgende werkloosheid en zitten nu beiden boven op of boven de 15%. Alleen Italie is van de PIIGS-landen de enige met een relatief beperkte werkloosheid; ‘slechts’ 10,7%.

Hoe deze landen op basis van draconische bezuinigingsmaatregelen uit hun respectievelijke recessies moeten komen is mij een volstrekt raadsel. Vooral omdat een groot deel van die bezuinigingen rechstreeks richting de verdwijnput van insolvente banken gaan. Zelden zal er zo massaal een zo ongekende kapitaalvernietiging plaatsvinden. En dat alles onder het mom dat de Euro zo goed voor ons is.

Overigens is het beeld in de PIIGS-landen met betrekking tot de jeugdwerkloosheid ronduit bizar geworden. Griekenland staat ruim aan kop met een jeugdwerkloosheid van 55,4% (in juni…), Spanje heeft een jeugdwerkloosheid van 52,9% voor augustus. Portugal volgt met 35,9%, Ierland 34,7% en Italie heeft van de PIIGS landen op dit moment de laagste jeugwerkloosheid, 34,5%… Ter vergelijking, de jeugdwerkloosheid in Nederland ligt op 9,4%…

Het failliet van de monetaire unie tekent zich voor eenieder ondertussen glashelder af. Slechts carrierepolitici lijken niet in staat de onafwendbare uitkomst te zien en daarop te acteren. Waarmee in alle Eurolanden de kapitaalvernietiging onverminderd wordt doorgezet. Wat een farce.

Geef een reactie