Jouw vacatures worden niet gelezen!

Mensen houden namelijk niet van ‘lezen’ op internet. Internetters zijn doeners die je een duidelijke opdracht moet geven en die je het makkelijk moet maken om een tekst online te consumeren.

Waar het om online leesgedrag gaat, vertoont iedereen hetzelfde gedrag: we willen snel, simpel en licht verteerbaar. Maar vacaturebeschrijvingen zijn juist vaak lange lappen tekst waarin veel informatie dicht op elkaar staat. Daar zit een probleem.

Hittebestendige teksten
Wil je dat je vacatureteksten goed gelezen worden? Stel jezelf dan de vraag: is deze tekst ‘monkey proof’? Het antwoord bij de meeste vacatureteksten is meestal “nee”.

Er zit namelijk een groot verschil in de online lezer vergeleken met de offline lezer. Je hebt wellicht wel eens een voorbeeld gezien van een ‘heatmap’, een visuele voorstelling van de manier waarop internetgebruikers naar een pagina kijken.

heatmap

Om een lang verhaal kort te maken – want ook jij houdt niet van lange teksten – zijn dit de meest kenmerkende gewoonten van internetleesgedrag:

  • we scannen teksten in een F-patroon
  • de linkerkant krijgt de meeste aandacht
  • naarmate je verder naar beneden scrolt, neemt de aandacht af.
  • de helft van de bezoekers scrolt niet verder naar beneden dan halverwege de gemiddelde pagina
  • opsommingen met bullets lezen lekker hè!

Kortom: ga er dus vanuit dat jouw lezers niet lezen, maar ‘scannen’. Ok, nu terug naar de vacatureteksten!

Maak je tekst scanbaar
Ik ben zo vrij geweest om via Google een willekeurige functie op te zoeken en dit was het eerste resultaat. Toevallig lijkt deze pagina ook nog op de gemiddelde vacaturetekst (én de gemiddelde blogpost).

image

Het kost mij de nodige moeite om al deze tekst te lezen. De gemiddelde sollicitant was waarschijnlijk al afgehaakt. Zonde, wie weet loop je wel een geschikte kandidaat mis door gebrekkige tekststructuur. Je houdt de aandacht van de lezer langer vast als je de tekst scanbaar maakt:

image

Denk als een copywriter
Conclusie? Gebruik koppen die je kunt scannen (subheadlines). Vuistregel is dat je al een goed beeld moet krijgen van een functie, door alleen de koppen te scannen. Daarnaast zou het een stuk prettiger zijn als de schrijver van deze vacature kortere zinnen gebruikt. We zoeken namelijk geen minister (m/v).

Als je vacatures schrijft, houd dan je publiek voor ogen. Dat voorkomt een opeenstapeling van moeilijk jargon waar een tekst alleen maar onduidelijker van wordt.

En dan nog een goede call to action…
En als je site helemaal monkey proof is, kan je bezoeker die opvallende sollicitatiebutton ook vinden (call to action). Want ook dat gaat veelvuldig mis. Maar dat is weer een ander verhaal.

Geef een reactie

2 Comments