CBS: minder banen maar meer vacatures?

Vacaturemonitor, negatiefGisteren kwam CBS met cijfers over het derde kwartaal waarbij alle aandacht uitging naar het economische cijfer, de ontwikkeling van het BBP. En het is gelukt, we zijn uit de recessie. Met 0,1%. Of, zoals mijn schoonvader placht te zeggen, we zijn geslaagd met een duizendste punt. Achter dit cijfertje waar zoveel gewicht aan wordt gehangen is het beeld echter onverminderd slecht met uitzondering van de zogenaamde wederuitvoer, waar een groei van 2,6% kon worden genoteerd. Daar hebben wij als Nederlanders overigens geen rooie kroot aan, maar dit terzijde. Wat ook bleek, want investeringen en bestedingen op de Nederlandse markt krimpen nog altijd.

En daarom is het niet gek dat ook het aantal banen nog altijd krimpt. Volgens het CBS waren er in het 3e kwartaal maar liefst 160.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal van 2012. En ten opzichte van vorig kwartaal zijn het 46.000 minder banen. Dus hoe kan het dan zijn dat volgens datzelfde CBS het aantal vacatures is gegroeid?

Eerlijk gezegd heb ik geen idee, maar dit is de werkelijkheid volgens het CBS, met daarnaast de werkelijkheid volgens Jobfeed:

Vacaturevolume, (CBS seizoensgecorrigeerd, Jobfeed 12 maands voortschrijden gemiddelde, geen bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), Q1 2008 – Q3 2013. Bron: CBS, Jobfeed, RecruitmentMatters

Vacaturevolume, (CBS seizoensgecorrigeerd, Jobfeed 12 maands voortschrijden gemiddelde, geen bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), Q1 2008 – Q3 2013. Bron: CBS, Jobfeed, RecruitmentMatters

Afgezien van de  hysterische CBS vacaturevolumes voor het uitbreken van de financiele crisis zijn de twee trendlijnen sterk vergelijkbaar. Maar die vergelijking stopt abrupt in Q3 van dit jaar. Want CBS laat ineens een stijgend vacaturevolume zien waar volgens Jobfeed het vacaturevolume nog altijd daalt. Een stijging van het vacaturevolume is volstrekt tegenstrijdig met een krimpend volume aan banen. Helaas heeft het CBS niet de moeite genomen om dit uit te leggen. Terwijl deze situatie daar toch wel om vraagt, om het maar sympathiek te zeggen.

Dus wat is de reden voor dit onverklaarbare positivisme van het CBS? Is de wens de vader van de gedachte? Hebben bedrijven hun CBS questionnaire ingevuld terwijl ze onder de invloed van hopium waren? Of ziet Jobfeed het vacaturevolume soms te somber in?

Geef een reactie

5 Comments
  • Arno Bouwens
    says:

    true, nog een long shot erbij dan: ik denk dat de afname van print vacature advertenties in 2008 ook naar beneden is gekelderd. Dat Jobfeed maar 20% afname signaleert in dit tijdvak is deels wellicht een verschuiving van print naar online die de algehele afname in vacaturevolume dempt.

  • Louise Ockeloen
    says:

    Ik kan meegaan met de suggestie van Arno, daarnaast is het handig om nog eens naar de ruime opvatting van vacature te kijken bij de specificaties van CBS.

  • Arno Bouwens
    says:

    Zou een verklaring kunnen zijn dat een relatief groter deel van de vacatures onderhands wordt ingevuld? Dus zonder dat het komt tot externe publicatie van de vacature? Veel bedrijven hebben wellicht een CV database/Linkedin groep/freelance pool waar ze uit kunnen putten.

    • Marc Drees
      says:

      Long shot. En het gaat vooral om de tegenstrijdige beweging die bij het CBS vacaturevolume kan worden gezien ten opzichte van de ontwikkeling van het aantal banen. Want met name de verschillende richting van deze twee ontwikkelingen is verbazingwekkend te noemen.