- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Oh oh… een zwarte lijst voor IT-recruiters

Verbodenbord [1]Gisteren stuitte ik op het initiatief van een gefrustreerde IT’er: http://blacklist-recruiters.nl/ [2]. De website heeft als doel “De praktijken van recruitmentbureaus aan het licht brengen, zodat iedereen kan zien op welke wijze deze personen omgaan met hun potentiele klanten. Door deze lijst aan te maken kunnen werkgevers van te voren inzien wat voor bureau ze mee in zee gaan.”. De meningen hierover (voor zover ik die gepeild heb) zijn verdeeld. Het idee is misschien prima, maar aan de uitvoering mankeert het een en ander.

Mischa Rodermond [3], hierna te noemen “de beheerder” is een door recruiters getergde webdeveloper. Ik vermoed dat veel professionals uit de IT-branche zijn frustraties delen. Deze cv-schuivers met enkel eurotekens in hun ogen en lopend in een pak met te korte broekspijpen gedragen zich dan ook vaak als schoften. Ik denk dat de gemiddelde corporate recruiter die met bureaus samenwerkt hierover kan meepraten [4]. Als werkgever kun je het bureau nog afstraffen, maar als kandidaat sta je enigszins machteloos. Een dergelijk initiatief van de beheerder is dan ook begrijpelijk.

Onjuiste informatie

Helaas loopt het in de uitvoering spaak. Zo klopt bijvoorbeeld de informatie die gedeeld niet: “De meest gehoorde prijs voor het aannemen van een kandidaat via een recruiter is 50% van het jaarsalaris van de sollicitant.”. Werkelijk? Als 50% van het jaarsalaris de meest gehoorde prijs is, dan luistert de beheerder niet goed genoeg. Helemaal voor een webdeveloper. Tussen de 15% en 25% komt namelijk veel vaker voor. Dit riekt naar stemmingmakerij.

Ongecontroleerd

Verder geeft de beheerder aan dat alle meldingen worden gecontroleerd op correctheid. Het gaat hier tenslotte om een “serieus en objectief meldpunt”. De meldingen die op dit moment echter online staan, laten niet eens doorschemeren dat het om verifieerbare meldingen gaat. Dit in combinatie met het anoniem kunnen melden van incidenten, zorgt voor ongegeneerd moddergooien.

Ook is het de bedoeling dat er geen namen vermeld worden, enkel de namen van de verschrikkelijke bureaus. “Individuele recruiters wisselen zelf ook van baan, in dezelfde of een andere bedrijfstak. Daarbij spreken zij namens hun werkgever en kan alleen die werkgever ook wat veranderen aan de werkwijzen.”. Los van het feit dat ik dit complete onzin vind, alsof recruiters niet een eigen wil hebben, worden er meerdere malen namen genoemd. Toch fijn om te weten dat alle meldingen gecontroleerd worden…


 

Op de man


Oh en trouwens, “Mocht bewezen worden dat er foutieve informatie op de site is terecht gekomen, kan contact worden opgenomen met de beheerder.”. Juist, je moet je onschuld bewijzen.

Moddergooien

Inmiddels is de melding over Martijn Smit, die in de pre-historie een soort van recruiter is geweest, verwijderd. In de melding werd verwezen naar een actie van zes jaar geleden inclusief een link naar een gerespecteerd recruitmentblog. Dit was geen serieuze melding, dit was simpelweg moddergooien. Ik voorzie ingekochte reviewteams uit India, of andere Tripadvisor-activiteiten.

Doordat je niet hoeft te bewijzen dat de recruiter of het bureau zich ergens schuldig aan maakt, is het nu mogelijk om zonder consequenties je concurrent het leven zuur te maken. Photoshop even een mailtje in elkaar (als bewijslast) en meld je smaad anoniem. Dan pak ik alvast de popcorn.

Doorlopen, mensen

Het idee om professionals een platform te geven waarop ze hun (negatieve) ervaringen met recruiters en bureaus kunnen delen, spreekt mij wel aan. More power to the candidate! Maar niet zo. Natuurlijk is het op z’n minst lastig en misschien wel onmogelijk om een site met reviews enigszins objectief te houden. Zeg dat dan en verzamel dossiers over bureaus. Haal de namen van individuele recruiters weg en ga met bureaus in gesprek. Communiceer daar dan over. Laat de meldingen niet anoniem plaatsen, dan verlies je geloofwaardigheid. Koppel het bijvoorbeeld aan disqus of LinkedIn. Giet de meldingen in een format, om het makkelijker vergelijkbaar te maken en om ellenlange rants te voorkomen.

Misschien ben ik te vroeg met het trekken van conclusies en moet de website eerst groeien naar volwassenheid. Ik zal het daarom in de gaten houden. Wat vind jij van een dergelijke blacklist?

39 reacties (Openen | Sluiten)

39 reacties Aan "Oh oh… een zwarte lijst voor IT-recruiters"

#1 Reacties Door Annemarie Stel Op 24 juli 2014 @ 09:10

Gezien mijn preoccupatie met bizarre inhuurpraktijken door bedrijven die er (ook) lang niet altijd scrupules op nahouden, kan ik met dit initiatief niet zitten. Maar het is wellicht aardig om ook een whitelist te maken.

#2 Reacties Door Laurens Tienkamp Op 24 juli 2014 @ 09:16

Zolang het klein en amateuristisch blijft is er niks aan de hand. Een whitelist hebben we eigenlijk al, LinkedIn-aanbevelingen. Maar goed, dat is een grote reclamezuil.

#3 Reacties Door James Op 24 juli 2014 @ 11:43

Ik ben een ontwikkelaar en wordt constant benaderd door vervelende recruitment bureau’s. Ik heb aan aanbiedingen geen gebrek, wat geslijm des te vervelender maakt. Ik ben heel blij met dit initiatief en zo kunnen wij IT’ers onderling toch wel aangeven waar wel of niet zaken mee te doen.
 
De meeste IT’ers beschouwen recruiters als vervelende mensen, omdat ze gewoon door blijven gaan en constant lopen te stalken. Als recruiters stoppen met idioot doen, dan is het genoemde initiatief dus ook niet nodig. Lijkt me vrij simpele logica. 

#4 Reacties Door Laurens Tienkamp Op 24 juli 2014 @ 14:31

Dank voor je reactie James. Ik geloof je direct als je zegt dat er recruiters zijn die idioot doen/zijn. Het zou ook mooi zijn als professionals van zich zouden kunnen laten horen. Ik hoop dan ook dat er een volwassen platform zal ontstaan. Power to the people 🙂 

#5 Reacties Door Maarten Lermytte Op 26 juli 2014 @ 13:35

Recruiters doen idioot omdat het verdomd moeilijk is om profielen accuraat te houden.Het kost de bedrijven pakken geld, terwijl ze er maar niet in slagen om heel eenvoudig updates binnen te krijgen van statussen rond gegevens van personen. Denk hierbij aan wijziging van adres bij verhuis, …Het spammen kan alleen maar stoppen door on the fly informatie binnen te krijgen over kandidaten die bestaande gegevens gaat vervangen. Spijtig genoeg zijn bestaande systemen en bedrijfsflows niet aangepast aan dit model van subtiel communiceren met de kandidaat. 

#6 Reacties Door Nick Op 12 augustus 2016 @ 15:26

Gelukkig niet zeg. Wie denken recruiters wel niet dat ze zijn dat ze die gegevens nodig hebben?Als ik behoefte aan een recruiter heb, meldt ik me wel aan bij een bureau.Laten we even heel duidelijk zijn- IT’ers hebben geen recruiters nodig. Zonder IT’ers hebbenrecruiters geen baan (deze sector als voorbeeld natuurlijk). Zonder recruiters komen IT’ersnog wel aan een baan. Dat de vraag komt vanuit bedrijven is begrijpelijk, de recruiter shotgun-methode is hier geen oplossing voor.Ik vind het al misselijkmakend dat er platformen zijn zoals talentbin. IT’ers zijn geen stukkenvlees en we zitten al helemaal niet te wachten op ballen die pretenderen dat wij ze keihardnodig hebben.

#7 Reacties Door Tim Op 25 juli 2014 @ 14:13

Ik ben van mening dat deze manier van ‘blacklist’ erg amateuristisch en absoluut niet objectief is. Mocht er een echt initiatief zijn waar je duidelijk kan lezen hoe het bureau of liever nog de recruiter van het bureau (om generalisatie te voorkomen) scoort per onderdeel (variatie op performance review), dan heb je objectiviteit. Dit is puur subjectief en totaal niet van toegevoegde waarde…
 
Overigens, ik ben corporate recruiter en niet in de IT-wereld.

#8 Reacties Door Frank Op 26 augustus 2017 @ 10:49

Geen enkel bericht op de besproken website klinkt mij vreemd in de oren. Ik heb in de afgelopen jaren met recruiters aan beide kanten van de tafel gezeten en helaas kan ik vele van deze verhalen beamen. In mijn ogen dus geen overbodig initiatief of een verdraaide weergave van de werkelijkheid.Wat betreft de hierboven besproken tarieven/opslagen, was ik ook verbaasd dat deze vaak dichter bij de 50% liggen dan de 20%.

#9 Reacties Door RobIII Op 25 juli 2014 @ 14:13

Ik was net een paar weken eerder (1 juli) begonnen met een [5] toen ik van [6]. De “NO RECRUITMENT” op mijn LinkedIn profiel schrok schijnbaar niet genoeg af; een heel epistel over dat recruitment ongewenst was net zo min:

Het bedrijf heeft mij gevraagd om jou te benaderen, dan weerhoudt dat bericht op jou linkedin mij er niet van om jou te contacten.

Zelfs [7] mocht niet baten. Dus dan maar aan de schandpaal.
 
Ook mijn initiatief was geboren uit persoonlijke frustratie en ik heb dan ook totaal geen intentie hier mee te stoppen. Recruiters die me benaderen om te recruiten krijgen steevast een reactie met “Gefeliciteerd met je vermelding op mijn Wall-of-Shame!” terug. Het is bij de honden af hoe onbeschoft sommige lui soms zijn. Enige verschil met Mischa’s en mijn initiatief is dat ik enkel persoonlijke ervaringen (en dus niet die van derden) op mijn pagina zet. En ik noem ’t beestje bij zijn/haar naam want, inderdaad, “alsof recruiters niet een eigen wil hebben“.
 
Ik was echter wél blij met Mischa’s initiatief omdat een gecentraliseerde ‘inventarisatie’ van deze figuren helemaal geen kwaad kan. Er zullen vast haken en ogen aan zitten, daar ben ik me van bewust, maar er moet *iets* gedaan worden en dit is, ondanks de ruwe kantjes, wat mij betreft een prima initiatief. Thumbs up voor Mischa. Kinderachtig? Maybe. Moddergooien? Could be. Helaas kun je niet veel anders als je aan de ontvangende kant zit, of je moet ’t allemaal lekker gedwee over je heen laten komen en maar lekker stoicijns de recruitment pogingen blijven negeren en/of verwijderen. Ik kreeg van één recruiter zelfs te horen: “Good job on making yourself look unapproachable!” No shit sherlock! Dat was nou nét het hele idee. Als je dan geen plaat voor je harses hebt weet ik ’t ook niet meer.

#10 Reacties Door Simon Arcasme Op 6 augustus 2014 @ 15:29

Och och Rob,Wat heb jij toch een zwaar leven, dat je keer op keer door recruiters gevraagd wordt en je dan telkens die loodzware procedure van ‘nee zeggen’ moet doorlopen… Pas op voor een depressie.Volkomen terecht dat die verschrikkelijke mensen aan jouw schandpaal genageld worden.

#11 Reacties Door RobIII Op 20 augustus 2014 @ 15:08

Als je nou een vent (vrouw?) was geweest had je onder je eigen naam gereageerd i.p.v. anoniem lopen trollen. Ik acht je kinderachtige, sneue, reactie dan ook zeker geen reactie anders dan deze waard.

#12 Reacties Door Jan Smeenk Op 26 juli 2014 @ 13:06

Deze blacklist wordt massaal gedeeld onder it-ers was al paar keer tegen gekomen. it-ers delen vaak onderling tips uit en ik denk dat dit een mooi initiatief is.
 
Zorg dat de waardeloze  praktijken stoppen en ga voor voor kwaliteit van dienstverlening. Het was wachten op dit soort initiatieven.

#13 Reacties Door Maarten Lermytte Op 26 juli 2014 @ 13:30

Totale foute benadering.
 
Als je een hekel hebt aan de markt, ga er dan mee in gesprek als leek en zie waar echt het probleem ligt en probeer daar iets aan te doen op een constructieve manier. Populistisch om het te benaderen vanuit het negatieve.
 
Ook ik had een hekel aan hoe vele recruiters omgaan met je i.v.m. tijdelijke jobaanbiedingen, al dan niet met achterliggende redenen.
Probeer hoog te mikken en gesprekken aan te gaan met het management van dergelijke bedrijven en zo de wereld te verbeteren i.p.v. de mensen een forum te geven om hun gal te spuwen richting de partijen die toch echt wel kunnen zorgen voor werk voor velen.
 
 

#14 Reacties Door Jelrik van Hal Op 29 april 2016 @ 12:38

“Als je een hekel hebt aan de markt, ga er dan mee in gesprek als leek en zie waar echt het probleem ligt en probeer daar iets aan te doen op een constructieve manier. Populistisch om het te benaderen vanuit het negatieve.”Maar wat nou als ik helemaal niet met de recruitmentmarkt wíl werken? Waarom moet ík dan daar iets mee doen :-)? Men dringt zich aan mij op, waarom is het aan mij om daar iets aan te doen? Kun je dat toelichten?

#15 Reacties Door Martijn Smit Op 26 juli 2014 @ 19:50

Hier mijn reactie, moet de geschreven versie nog door de spelcheck halen. Dus nu alvast even zo. 
 
[8]
 
Vanaf 8 min 35 sec
 
ps Optreden van Olga Boer dat erna komt is nog beter….
Martijn 

#16 Reacties Door Gerben Op 26 juli 2014 @ 20:21

Ik herken wel wat namen waar ik zelf als recruiter al door lastig gevallen word. Misschien is het ook een idee om de site uit te breiden met foute iT-ers. Je weet wel, mensen die niet naar gesprekken gaan en dit niet melden, foutieve referenties opgeven en zelfs werkgevers en functies bij elkaar liegen. Of mag dat weer niet vanwege privacy?
 
Kortom, slecht idee met een goede intentie. Sterker was het geweest als de site ‘ervaring met recruiters’ had geheten. Feedback is namijk goud waard. 
 
Nog 1 ding….zolang huxley niet op de lijst staat, neem ik het niet serieus 🙂
 
 
 
 

#17 Reacties Door Yvonne van ’t Oever Op 28 juli 2014 @ 11:55

Het valt te begrijpen dat dit soort initiatieven ontstaan wanneer je je als mogelijke kandidaat machteloos voelt tegen “het recruitmentgeweld”.
Zelf ben ik voorstander van dit soort initiatieven, mits het objectief gemodereerd wordt. Daar zit nu wel de moeilijkheidsgraad van de zojuist ontstane site. De moderator is behoorlijk gekleurd.
Begrijp mij niet verkeerd, want als corporate recruiter is het in mijn voordeel.
Het risico is dat het inderdaad een heleboel moddergooien wordt, maar dan verliest de site voor mij al zijn waarde en zal het eerder populair worden onder kandidaten dan onder bedrijven die direct mensen in dienst willen nemen. Een risico voor de kandidaat wat mij betreft, wanneer deze geen reëel standpunt formuleert. Een bureau kan de “anonieme” reactie wellicht herleiden en zal weer met eigen maatregelen komen jegens bepaalde “kandidaten”. What comes around, goes around zal het getergde bureau dan roepen. Om Martijn Smit zijn woorden te herhalen “ITers, laat je ego een beetje strelen en recruiters, wees een beetje liever”.
Dan zijn dit soort initiatieven hopelijk niet meer nodig.

#18 Reacties Door Jeroen Op 28 juli 2014 @ 13:44

ZOu het mij als opdrachtgever boeien hoe een kandidaat wordt voorgesteld? Langs welke weg deze gevonden is? Ik denk het niet: ik vraag me dan ook oprecht af in hoeverre opdrachtgevers bepaalde bedrijven/organisaties/recruiters links zullen laten liggen. Als je immers je nieuwe kandidaat maar krijgt, right?
 
Daarbij ben ik wel gecharmeerd van jouw opmerking Laurens: het idee is misschien prima, maar aan de uitvoering mankeert het een en ander. Is dat niet de essentie van ook recruitment: we kennen allemaal het spel (zoeken, vinden, gezocht willen worden, fee, contract, ka-ching, etc.) alleen zijn ook hier de regels allebehalve duidelijk. Voor zowel recruiters alsook kandidaten. Ik heb veel sympathie voor dit soort initiatieven maar pas voor deelname omdat ik het simpelweg niet professioneel vindt: je helpt de industrie er niet mee door een dergelijke lijst op te stellen. Houdt het als kandidaat lekker dicht bij jezelf en negeer dan wat meer. Ook ik herken teveel verhalen over zinloze beloften door recruiters, afspraken die niet worden nagekomen of voorwaarden die te elfder ure wijzigen etc..). Too bad: hoort er (jammer genoeg) bij.

#19 Reacties Door Laurens Tienkamp Op 28 juli 2014 @ 14:19

Dank allen voor jullie reacties. Het is een onderwerp dat veel bij mensen los maakt, zowel bij voor- als tegenstanders. Ik wil de komende weken (tussen de bedrijven door…) op zoek naar een goede oplossing. Geen idee wat haalbaar is, maar ik wil het op z’n minst onderzoeken. I’ll keep you posted. 

#20 Reacties Door Enrico Heidelberg Op 29 juli 2014 @ 09:37

Ik kon een grijns op mijn gezicht niet onderdrukken toen ik stuitte op de blacklist-it recruiters. Immers staan er een aantal bureau’s tussen die bij mij ook op de “zwarte lijst” staan. Toeval? Ik ben het overigens wel eens met Laurens (en een hoop anderen) dat dit initiatief wel erg eenzijdig is.
 
Initiatief van een collega (developer) van mij is wellicht wat luchtiger, maar waarschijnlijk voor velen zeer herkenbaar: [9] – “Betreurenswaardige berichten die jonge developers zoal in hun LinkedIn-inbox vinden.” 

#21 Reacties Door Michael Giele Op 29 juli 2014 @ 12:10

Op zich een goed initiatief. Vind wel dat statements dubbelgecheckt moeten worden, niet dat de concurrentie zomaar negatieve recenties kunnen schrijven.
 
Daarnaast zou positieve feedback ook goed zijn, net zoals bij bijvoorbeeld amazon, of ebay. Dan kunnen klanten zelf bepalen wat ze wel of niet willen gebruiken. 
 
Ben benieuwd waar deze site eindigt.

#22 Reacties Door Tom Op 30 juli 2014 @ 16:44

Ik en mijn hele team gaan altijd vanuit de kandidaat zoeken naar een nieuwe functie. Wat wil hij/zij nu echt en wat kan hij/zij nu echt. Uiteraard benaderen wij ook kandidaten actief met een mooi opgebouwd CV. Dat wordt gelukkig vaak ook als compliment opgevat. Een simpel berichtje terug sturen met ‘geen interesse’ is voor ons reden diegene niet meer te benaderen. Is dat zo erg om te moeten doen? Overigens als je jezelf op een jobboard plaatst, heb dan sowieso het fatsoen een reactie terug te geven. 

#23 Reacties Door Mark Joosten Op 2 augustus 2014 @ 11:01

In het verleden ben ik wel eens een website tegengekomen waar mensen hun ervaringen met recruitmentbureau’s konden delen en deze recruitmentbureau’s ook een beoordeling konden geven. Het voordeel hiervan vind ik dat je ook bureau’s, die het goed doen, kunt beoordelen met een hoog cijfer. Ik had alleen het idee dat dit initiatief echter nooit echt van de grond is gekomen. Maar zoiets zou in mijn ogen nog beter werken dan een platform waar je alleen maar met modder kunt gooien. (Maar toegegeven, dit initiatief klinkt natuurlijk wel een stuk spannender en zal daarom veel meer kans van slagen hebben)
 
Ook al ben ik het eens met veel van de gevaren van een dergelijke lijst die ook door verschillende mensen hier zijn genoemd, vind ik dit altijd nog beter dan niets. Ondanks dat ik zelf IT-recruiter ben, is het voor mij namelijk ook vervelend om te zien dat veel recruiters zo te werk kunnen gaan zonder enige echte consequenties van hun gedrag.  

#24 Reacties Door Mark Joosten Op 8 augustus 2014 @ 14:07

Hij was niet makkelijk te vinden (ligt misschien ook aan mij) maar alsnog de website gevonden waar ik in mijn vorige bericht naar verwees:  [10] dat het nooit echt van de grond is gekomen. Ik denk zelf dat veel mensen wel een soort van iens voor de (IT) recruitment zouden kunnen gebruiken. Ook zou een dergelijke website, bij genoeg populariteit, recruitment organisatie er wellicht toe kunnen zetten om hun service op een hoger niveau te brengen. 

#25 Reacties Door Mark Joosten Op 8 augustus 2014 @ 14:08

Hij was niet makkelijk te vinden (ligt misschien ook aan mij) maar alsnog de website gevonden waar ik in mijn vorige bericht naar verwees:  [11]
Jammer dat het nooit echt van de grond is gekomen. Ik denk zelf dat veel mensen wel een soort van iens voor de (IT) recruitment zouden kunnen gebruiken. Ook zou een dergelijke website, bij genoeg populariteit, recruitment organisatie er wellicht toe kunnen zetten om hun service op een hoger niveau te brengen. 

#26 Reacties Door Sonja Rakkers Op 5 augustus 2014 @ 14:16

Wat een loser is die Smit zeg. Hoort zichzelf iets te graag praten.

#27 Reacties Door Eduard Op 8 augustus 2014 @ 21:53

Ach het was toch al langer bekend dat recruitment wel erg veel weg heeft van moderne mensenhandel…een paar self-proclaimend heroes die er een exacte wetenschap van proberen te maken, brengen daar geen verandering in. 

#28 Pingback Door Recruiters opgelet: de IT'er slaat terug | Werf&, vakmagazine over arbeidsmarktcommunicatie Op 11 augustus 2014 @ 15:23

[…] verschillende initiatieven leidden elders online de afgelopen weken al tot enige discussie. Of het leidt tot voorzichtiger toenaderingspogingen valt echter nog te bezien. In vrijwel dezelfde […]

#29 Pingback Door Waarom zou je zoeken naar passieve kandidaten? | emploIT Op 12 augustus 2014 @ 12:47

[…] Je hoort toch regelmatig klachten van gewilde werkzoekenden die gek worden gebeld en zelfs een zwarte lijst hebben opgesteld van foute bureaus. De drie recuiters hebben die ervaring niet. Valkenburg zegt […]

#30 Pingback Door Een recruitment dog fight – wervingsvisieswervingsvisies Op 26 augustus 2014 @ 10:01

[…] beide kanten met succes met elkaar te verenigen. Dat het vaak mis gaat blijkt bijvoorbeeld uit de zwarte lijsten met recruiters die nu opduiken. Met behulp van datamining is iedereen tegenwoordig te vinden, maar […]

#31 Pingback Door Een recruitment dog fight Op 1 september 2014 @ 08:00

[…] beide kanten met succes met elkaar te verenigen. Dat het vaak mis gaat blijkt bijvoorbeeld uit de zwarte lijsten met recruiters die nu opduiken. Met behulp van datamining is iedereen tegenwoordig te vinden, maar […]

#32 Reacties Door Cor Op 8 juli 2015 @ 18:45

Ik snap die hele markt voor recruiters niet. Wat is er mis met het ouderwets solliciteren? Bedrijven kunnen om die veel te dure recruiters heen als ze gewoon een advertentie plaatsen op een vacaturesite. Als kandidaat kan je dan gewoon reageren: lekker ouderwets, met motivatiebrief en alles.
Ergens gezien: bij het insturen van je sollicitatie moest je al vinkjes zetten bij de harde criteria. Misschien een idee voor bedrijven die te bang zijn voor veel te veel brieven.
 

#33 Reacties Door Jan Op 24 september 2015 @ 17:35

 
We kunnen ervan uitgaan dat de anderstaande verdedigingen afkomstig zijn van de recruiters 😉
Pas op als iets te mooi lijkt om waar te zijn. Beter nog: Ga niet in op een dergelijk aanbod, maar zoek zelf verder voor een geschikte, uitdagende baan.
 
 

#34 Reacties Door Jeroen Haan Op 22 december 2015 @ 16:42

Sinds een maand of wat ben ik lid van [12] .Ik heb aangegeven geen reacties te willen ontvangen van intermediairs.
Wat schetst mijn verbazing…
Jammer van die 70 euro…Waarom wil ik geen zaken doen met intermediairs?Menig tussenpersoon heeft geen verstand van IT maar stellen wel ronduit absurde eisen.
Laatst las ik dat er een tekort is aan IT-ers maar ook dat er veel steun trekken…
Ik wil zaken doen met de klant zoals ik dat al sinds 1995 doe.
Ik snap dat tijden veranderen maar iets deugt er niet als wij IT-ers veel tijd kwijt zijn om in de volle vijver te vissen terwijl wij weten dat er een tekort is aan IT-ers.
Vroeger vroeg men welke auto je erbij wilde hebben en zat je naast een cellist en pizzabakker die me vroegen waar de aan knop zit (geen grap!). Nu moet je aan tig knockout eisen voldoen waarvan ik tussen de honderden netwerkcontacten echt niemand ken met al die strepen en sterren. Er wordt niet meer normaal gematched. Dit werkt niet. Ipv. dat de werkgever minder drukte aan de balie wil en een goede match wil, worden wij ZZP-ers nu opgezadeld met hijgerige recruiters met absurde eisenpakketten. De klant blijft nu met onvervulde vacatures zitten of zit uiteindelijk toch met een pizzabakker of cellist die zelf wat sterren en strepen opplakte…Want dat laatste ga je om vragen dus…

#35 Reacties Door Peter Op 7 juli 2016 @ 14:05

ben ik met je eens. de eisen die gesteld worden zijn ronduit bizar. dit is een voortvloeisel uit het feit dat de recruiter geen achtergrond heeft die aansluit. ik heb recruiters gezien die als achtergrond hebben een verkoop baan in een retail winkel. die heeft dus geen kennis van zaken.  er is een enorm te kort volgens de kranten, maar ik zit dus met een post HBO en 25 jaar ervaring thuis. opeens schijn ik niets meer te kunnen en nergens meer op aan te sluiten. bijstand dreigt voor deze titel drager. hoe bizar is dat 

#36 Reacties Door Jeroen Op 24 februari 2016 @ 10:26

Ik zie meer iets in het raten van verschillende aspecten van een recruiter, met cijfers van 1 tot 10. Als er maar genoeg (geverifieerde) ZZP-ers zijn die ratings leveren, dan zie je vanzelf welke bovenaan en onderaan komen. Aspecten om op te raten zouden zijn of ze snel betalen, of ze redelijk zijn met contractvoorwaarden, of ze goed communiceren etc. 

#37 Reacties Door Peter Op 7 juli 2016 @ 13:55

“Oh en trouwens, “Mocht bewezen worden dat er foutieve informatie op de site is terecht gekomen, kan contact worden opgenomen met de beheerder.”. Juist, je moet je onschuld bewijzen.” Mmm,. dat is op alle review sites zo. elke consument kan schieten op een leverancier of merk. ik vind het een goed initiatief. veel recruiters vallen onder noemer cowboy. het gedrag van de meeste recruiters is niet bewonderingswaardig. zelfs partijen waar ik al 15 jaar mee werk verschillen van moment tot moment in hun gedrag. als freelancer ben feitenlijk overgeleverd aan de goden en als grote opdrachtgevers dan ook nog alleen via deze partijen werken kun je de klos als freelancer, al helemaal als je geen goede chemie hebt met de recruiter.

#38 Reacties Door Rogier Op 10 augustus 2016 @ 09:24

 
Ik ben werkgever en wordt echt doodziek van de “recruiting praktijken”.  Zo krijg ik dezelfde sollicitant 3x aangeboden met prijsverschillen van wel € 2000 ongelofelijk. De bewuste sollicitant weet van niets. Ik noem dit uitverkopen! Hier zitten werkgevers niet op te wachten. En ja er wordt al snel tussen de 30 en 50% van een jaarsalaris gevraagd (dit moet dus de werknemer opbrengen).  
 

#39 Reacties Door Paul Op 21 december 2016 @ 11:48

Dagelijks met dergelijke partijen te maken. Als je op een leuke manier zaken wilt doen kunnen dit soort bureaus dit heel snel verpesten.
Kern van waarheid is er wel degelijk aanwezig. Van agressieve sales, bluffen, onder druk zetten, tot alleen maar nemen en niet willen geven is voor hun dagelijkse kost. Mij krijgen ze niet klein, maar toch bestaan deze bedrijven nog helaas.

#40 Reacties Door Patrick Florentinus Ribeiro Op 6 juli 2017 @ 10:43

Zo’n website bestaat enkel en alleen, omdat er duidelijk behoefte naar is. Die behoefte wordt gecreeerd door bureau’s die er alleen op uit zijn om snel geld te verdienen. De belangen en wensen van kandidaat noch eindklant staan hierbij voorop. Sterker, deze spelen (vaak) uberhaupt geen rol.
 
Het is geen toeval dat veel van dezelfde namen steeds lijken terug te keren. De “value add” van dit soort bureau’s is nihiel, en dat verpest de markt weer voor hen die het wel goed doen/ goede bedoelingen hebben.

#41 Reacties Door Vlokje Op 13 oktober 2017 @ 12:43

Helaas is de markt nu eenmaal zo ingericht dat de grote bedrijven deze bureau’s als goede optie zien. Vanuit een kosten oogpunt kan het niet zijn dus waarom zijn er zoveel van de recruitement bureau’s? Ze verdienen allemaal hun centjes dus zal er gebruik van worden gemaakt door de verschillende bedrijven. BIj mij rijst dan toch sterk de vraag waarom kiezen bedrijven voor ene dergelijke constructie als het ze zoveel geld kost? Een van de mogelijke oorzaken ligt misschien ook wel bij de icters zelf veel sollicitaties op funcites waarvoor je eigenlijk niet geschikt bent. Een ander onderdeel zou kunnen zijn dat ze verwachten een stukje expertise te kopen in de selectie van kandidaten maar helaas hebben de meeste ict recruiters geen enkele ict kennis en kunnen dus ook slecht beoordelen of een kandidaat bij een functie zou passen.
 
Het schijnt me dan ook toe dat het met de sector in gesprek gaan een hele goede optie is. Maar dan wel met het nodige voor onderzoek?
Waarom word er gekozen voor recuitmentbueau’s? Welke prikkel in de branche is de reden van het onwenselijke gedrag? wat zijn hier de mogelijke oplossingen voor? enz.
 
Denk ook dat de recruitment sector ook eens zou moeten denken aan een soort van zelf regulering, keurmerk, meldpunt voor kandidaten/werkgevers bijvoorbeeld. Is er een branche vereniging voor recruiters? er is zoiets als de abu. maar goed zoals ik het zie is dat meer voor uitzendwerk als voor recruitment.
 
Denk dat ze de meeste het op de lange duur niet redden. Zowel kandidaten als werkgevers zijn steeds minder positief over de bedrijfstak. Dus heeft de bedrijfstak wat mij betreft twee opties: profesionalizeren of doodbloeden. Laten we niet vergeten dat ze op zich best een meerwaarde kunnen hebben voor een bedrijf voor vacatures die ze zelf maar moeilijk kunnen vervullen. Het gericht zoeken naar mensen en mensen met een bestaande betrekking benaderen is toch iets wat bedrijven zelf niet echt doen maar kunnen daarmee wel soms een lastige te vullen vacature iemand voor vinden. Ze moeten alleen ervoor zorgen dat de beleving van zowel werkgever als toekomstige werknemer beter word.
 
Nou ja even snel mijn gedachtes hierover

#42 Reacties Door Iraina Op 18 februari 2018 @ 17:39

Ik vond die blacklist een prima initiatief, al was het alleen maar vanwege de opluchtende werking om mijn gruwelijke ergernis ergens kwijt te kunnen.
Het is jammer dat de site is gestopt ervaringen te accepteren.
 
Door de jaren heen heb ik aardig wat energie en tijd in gesprekken met recruiters gestopt, omdat ik het tegen beter weten in toch telkens weer probeerde.
Het heeft me nooit één baan opgeleverd. Ik vond altijd zelf zonder al te veel moeite een baan, terwijl de recruiter in casu ofwel niks meer van zich liet horen, ofwel met een hele reeks compleet niet-passende vacatures kwam aanzetten – en in sommige gevallen zonder mijn toestemming afspraken over sollicitatiegesprekken maakte of zelfs tegen de werkgever loog dat ik interesse had (terwijl ik van niks wist).
Ik heb ook nog nooit een recruiter meegemaakt waarbij ik het gevoel had dat hij (zij) zich werkelijk voor de kandidaat interesseerde of zelfs maar het gevoel gaf enigszins te begrijpen waar ik naar op zoek was. Maar behalve een verbijsterend gebrek aan inhoudelijke kennis blinkt de gemiddelde recruiter ook niet uit qua communicatieve vaardigheden. De (ongevraagde) mailtjes van telkens weer nieuwe recruitment-bedrijfjes slaan de plank zodanig mis dat het bijna lachwekkend is: dat tenenkrommend joviale toontje, zo vals als een viool onder water. Alsof tweedehands-autohandelaar met een spiegelende zonnebril een arm om je schouder slaat en dan verwacht dat je daar vrolijk van wordt. 
 
Gisteren was het weer zover: een onzinnig verhaal van java-professionals.nl (nog nooit van gehoord) over de Olympische Winterspelen, bedoeld als een bruggetje naar een vergelijking van mijn huidige baan als ‘bronzen medaille’, terwijl zij misschien wel een gouden plak in de aanbieding hebben. En zonder afmeld-link, natuurlijk.
Bah. Wat een trieste armoede. 
 
Het is wat ik van anderen ook lees: IT’ers hebben recruiters niet nodig. Het slaat allemaal helemaal nergens op: als je zelf even de moeite doet om rond te kijken vind je zelf écht sneller een leuke baan.
 
 

#43 Reacties Door Hosternokke Op 19 februari 2018 @ 11:00

Wat Iraina hierboven zegt.. Jammer dat de zwarte lijst gestopt is.
 
Dan hier mijn ergernis even kwijt. De vacaturebanken die ooit handig waren voor het zoeken van een nieuwe baan zijn totaal onbruikbaar geworden door de talloze recruitment cowboys en -girls, en werving / selectiebureaus. Net zoals marktplaats.nl  overgenomen is door commerciele handelaars, als een moestuin veruineerd door woekerend onkruid, en die ooit typisch chattige Nederlandse straatjes verpest zijn door een eindeloze stroom aan shoarmatenten. Het is tijd voor een flinke zuivering, of tijd om ze links te laten liggen.

#44 Pingback Door Recruitmentmatters veelgelezen blogs deel 4 | Algemeen | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 19 juni 2018 @ 10:53

[…] 36.068 26Maakt sociale media advocaten nog dommer? 36.401 25Een klacht over uitzendbureaus 41.867 24Oh oh… een zwarte lijst voor IT-recruiters 43.750 23Voorspellingen voor 2008 45.431 22Contact 48942 11Autoverkopen in november: wat gebeurt er […]