Verslag Sourcecon Denver 2014, deel 4

clip_image002

Een van de sessies uit het ‘Sourcinglab’ was die van Randy Bailey (Talent Sourcing Research Analyst bij Pepsico) Een van de belangrijkste zaken die je als Sourcer natuurlijk wilt hebben van een potentiele kandidaat zijn: contactgegevens.

Randy legt 2 methoden uit hoe hij aan iemands emailadres komt. Het syncen met LinkedIn contacts en wat hij noemt ‘Brute force method, with verification’. Voor een zaal met 150 mensen en 2 kleine schermen was deze sessie lastig te volgen voor mij. Daar komt bij dat beide methodes nogal veel verschillende achtereenvolgende stappen vereisen. Wel kun je met beide methoden het emailadres van een kandidaat achterhalen. Enkele handige (gratis) hulpmiddelen hierbij:

  • Met Who.is kun je domeinnamen achterhalen;
  • Check de Recruiters emailadres van het bedrijf op LinkedIn;
  • Mailtester.com (checkt of het emailadres klopt)
  • Rapportive for Google

Om dit goed te doen is een gevorderd niveau van Excel erg handig.

Een van de belangrijkste gereedschappen van een Sourcer zijn uiteraard: zoekmachines. Kevin Walters (Principal Recruiter bij Commvault Systems) gaf een inkijkje in de wondere wereld van de diverse search engines. In Nederland gebruikt iedereen bijna alleen maar Google. De Big 3 wereldwijd: 1. Google, 2. Bing 3. Yahoo. Maar er zijn er meer dan je denkt. Als gerespecteerd Sourcer zul je naast Google ook andere zoekmachines moeten uitproberen en er achter moeten komen welke voor jou werken. Elke zoekmachine geeft andere zoekresultaten. Check de volledige lijst aan zoekmachines: https://www.thesearchenginelist.com/ (aanrader!)

Wist je dat Google maar 0,08% van alle webpagina’s indexeert? Of anders gezegd: 99,92% is onzichtbaar voor Google!

Steve Rath (Senior Talent Sourcer iCloud bij Apple) bracht een goed verhaal over het gebruik van ‘Google Custom Seach Engines’ (CSE). CSE is een customized versie van Google Search. De naam zegt het al: je kunt zelf je eigen search engine samenstellen. Er is een gratis versie en een betaalde versie beschikbaar. Waarom zou je dit willen als Sourcer?

  • Je kunt veel gebruikte searchstrings automatiseren;
  • Je kunt langere searchstrings maken;
  • Je kunt makkelijker samen sourcen met collega’s;

Een CSE kun je hier aanmaken: https://www.google.com/cse. Steve heeft uitgelegd hoe je een dergelijke search engine aanmaakt: dit is veel werk! Je zult veel moeten testen en experimenteren om het goed te laten werken.

Als laatste volgde ik nog een sessie over ‘Webscraping for Recruiting’ door Aaron Lintz (Talent Sourcing Specialist bij Commvault) en Todd Davis (Talent Acquisition Specialist bij Madrona). Een erg inhoudelijke technische sessie. Simpel gezegd is webscraping het extraheren van data van websites. Vind waardevolle data over kandidaten! Aaron noemt een voorbeeld van hoe je webscraping kunt gebruiken in Google Play om een lijst van Android developers te genereren. Todd is een expert in het scrapen van Facebook (hij gebruikt hiervoor Facebook UID’s).

Algemene indruk van Sourcecon Denver:
Ben je actief in recruitment, dan is het echt een aanrader om eens een Sourcecon event te bezoeken. Amerika is wat verder op sourcing gebied. Ik heb veel interessante mensen gesproken en nieuwe tools uitgeprobeerd.

De grotere bedrijven hebben naast Recruiters, Sourcers in dienst. Een vak apart, waar in wordt geïnvesteerd (die trend zie ik ook in Nederland). De inhoud van de sessies waren divers: van leiderschap/strategie, naar heel technisch sourcen. Kortom: interessant voor iedereen die iets met talent sourcing heeft.

Ik deel graag mijn kennis over dit Sourcecon event. Op 28 oktober van 16:00 – 18:00 uur organiseer ik een Meet-up. Locatie: TalentMapper (Computerweg 11, Utrecht). Wil jij er bij zijn? Mail dan naar marcel@talentmapper.nl

Dit gastblog is geschreven door Marcel Rietveld, Talent Sourcer en Managing partner van TalentMapper.

Geef een reactie