Enige tijd geleden heb ik geprobeerd om met behulp van Jobfeed data te ontdekken of het midden-en kleinbedrijf de grootste banenmotor van Nederland is. Hierbij kon ik slechts vijf jaar terug kijken en dat blijkt een te korte periode te zijn. Want op basis van CBS data over ontstane vacatures per kwartaal naar bedrijfsgrootte blijkt dat het midden- en kleinbedrijf volledig is ingestort als banenmotor:

Ontstane vacatures (* 1.000) per kwartaal (voortschrijdend jaargemiddelde) naar bedrijfsgrootte, Q1 1997 – Q1 2015. Bron: CBS
Schokkend nietwaar? Tot aan de financiële crisis van 2008 leveren zowel hele kleine bedrijven (< 10 werknemers) als middelkleine bedrijven (tot 100 werknemers) een vrijwel even grote bijdrage aan het aantal ontstane vacatures als bedrijven met meer dan 100 werknemers. Maar de financiële crisis zorgt voor een volledige implosie van het werkgenererend vermogen van kleinere bedrijven. En tot op heden is er geen enkele sprake van herstel, integendeel. De banenmotor van de kleintjes hapert en zit nog altijd dichtbij het laagste niveau van de afgelopen 18 jaar…
Hoe zit het eigenlijk met het totale vacaturevolume?
Maar er is hier nog wat anders aan de hand. Want door de ontstane vacatures van de drie bedrijfsgroottes samen te voegen ontstaat onderstaande grafiek:

Ontstane vacatures (* 1.000) per kwartaal (voortschrijdend jaargemiddelde), Q1 1997 – Q1 2015. Bron: CBS
Krijg nou wat!
Ziet iemand het verschil met de ondertussen gigantische online vacaturevolumes die de laatste tijd maand na maand worden gerapporteerd op basis van de Jobfeed cijfers? Voor de duidelijkheid haal ik die cijfers er nog maar even bij:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume (minus, bijbanen, stages en vrijwilligerswerk), 2008 – april 2015. Op de maandcijfers van 2008 is een correctiefactor van 11,6% toegepast. Bron: Jobfeed
Waar het vacaturevolume in 2007 – 2008 volgens CBS een enorme piek bereikte, is deze piek in de cijfers van Jobfeed niet terug te zien. Sterker nog, de online vacaturevolumes van de laatste maanden doen denken aan de beste tijden van voor de financiële crisis. Maar volgens de cijfers van het CBS is hier bij lange na geen sprake van, het aantal ontstane vacatures ligt ver beneden die piek van 2007/2008. En eerlijk gezegd tekent de grafiek van het CBS een beeld dat veel beter overeenkomt met de nog altijd zeer hoge werkloosheid dan de grafiek van het online vacaturevolume op basis van de cijfers van Jobfeed. En de misère index van de arbeidsmarkt zou op basis van deze cijfers ook een meer realistisch beeld tonen.
Het betekent op zijn minst dat ik mijn misère index voor de arbeidsmarkt maar beter kan gaan baseren op de vacaturecijfers van het CBS. En dat het herstel van de vacaturemarkt een stuk minder rooskleurig is dan ik tot dusverre heb aangenomen.