- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Bart and sourcing science

De sympathiekste bewoner van het Nederlandse recruitmentlandschap, Herbert Prins, blogde onlangs over mensen zoals Bart.

Het scheen hem toe dat zoeken vanuit profielen betere resultaten oplevert dan zoeken vanuit trefwoorden. Graag onderbouw ik deze schijn met wat kansrekening.

Schermafbeelding 2015-11-20 om 17.46.54

Stel dat we 20 binaire competenties onderscheiden en dat we hiervan 1.048.576 unieke talentprofielen samenstellen. En stel nu dat we deze toekennen aan evenzoveel mensen.

Als we iemand zoeken die alle 20 competenties bezit dan vinden we maximaal één profiel. Laten we aannemen dat dit Barts profiel is.

Als we iemand zoeken die over minstens 19 specifieke competenties beschikt dan vinden we maximaal 2 profielen. Dat van Bart en dat van nog iemand.

Als we iemand zoeken die 19 competenties deelt met Bart dan vinden we maximaal 20 profielen.

Zoeken we iemand met een talentprofiel dat voor 75% (15 gelijke competenties) overeenkomt met het profiel van Bart dan vinden we 21.699 profielen

Zoeken we iemand met een talentprofiel dat 15  specifieke competenties deelt met het profiel van Bart dan vinden we slechts 31 profielen.

Iemand zoeken zoals Bart is in dit voorzichtige voorbeeld ongeveer duizend maal effectiever dan zoeken op specifieke competenties.

Naar ik hoop behoeft het geen betoog dat dit verschil ook optreedt bij het zoeken naar vacatures. Het is moeilijk te bevatten waarom vacaturesites deze optie niet bieden.

 

3 reacties (Openen | Sluiten)

3 reacties Aan "Bart and sourcing science"

#1 Reacties Door Arno Bouwens Op 23 november 2015 @ 21:58

Bedoel je zo’n vacaturebank Dirk?
[1]
 

#2 Reacties Door Dirk Goossens Op 23 november 2015 @ 23:03

Los van René’s geronk over changing the game (maakt me extra nieuwsgierig naar de de resultaten) is dit een prachtig voorbeeld van waar kansrekenen leidt tot dramatische verbeteringen. 

#3 Reacties Door Dirk Goossens Op 23 november 2015 @ 23:25

Vroeger noemde ik dat de vacaturepossies, weet je nog? Die zijn nog gamechangeriger omdat ze ordes van grootte specifieker zijn, socialer en immanenter.