- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

VisualCV leeft nog steeds! Maar waarom?

Image result for visualcvVier jaar geleden werd het zieltogende VisualCV nipt van de ondergang gered door koene ridder Talent Technology [1]. En tot mijn grote verbazing leeft VisualCV ook nu nog voort. Wie/wat is VisualCV? Het is een exponent van de schier eindeloze serie aan personal branders (zie hier reviews over personal branders Cvgram [2], PictoCV [3], Beyond [4],TalentRal [5], Jobber’s Park [6],VisualCV [7],Vizualize.me [8], Vizify [9], Resumup [10], Lifebrander [11], Sumry [12], Typify [13], Seeveeze [14] en Topcv [15]). En dat zijn sites waarmee je een gepimpt cv kan maken. Inderdaad, waarom zou je dat doen als je LinkedIn al tot je beschikking hebt?

Het leek me interessant om eens te kijken of VisualCV nu wel enig bestaansrecht heeft ontwikkeld. En dat had ik niet moeten doen…

De homepage
Dit is de (long) homepage van VisualCV:

image [16]

Kijk eens aan! Dat ziet er een stuk strakker uit dan een aantal jaar geleden! Maar strak is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als nuttig of waardevol, dus ik moet verder. En dat verder gaan lijkt een stuk eenvoudiger door op de knop Login With LinkedIn te klikken. Ik verwacht hiermee namelijk dat VisualCV mijn LinkedIn profiel gebruikt om mij meteen een kant-en-klaar cv voor te schotelen. Maar dan kom ik bedrogen uit. Want na mijn toestemming te hebben gegeven aan VisualCV om bepaalde zaken in mijn LinkedIn profiel te benaderen krijg ik dit te zien:

image [17]

Dat was een lekkere fopperij! En  alsof hiermee nog niet voldoende schade aan de relatie tussen mij en VisualCV is berokkent, wil VisualCV mij ook meteen een betaalde variant aansmeren. Waar ik vanzelfsprekend absoluut niet op inga.

Na op No thanks te hebben geklikt, krijg ik dit te zien:

image [18]

Jawel, ik moet blijkbaar mijn  eigen cv opstellen?

Ik klik met lichte verbazing op het kader New Resume, om vervolgens met deze layover geconfronteerd te worden:

image [19]

Ik heb geen cv in Word of PDF, dus klik ik nogmaals op New Resume.

En jawel, ik word weer geconfronteerd met een betaaloptie, nu om Premium Designs te kunnen benaderen. En inderdaad, alleen het voorbeeld-cv aan de linkerzijde is gratis toegankelijk…:

image [20]

Een gratis cv lijkt me in eerste instantie meer dan voldoende.

Ik klik dus op dit designloze design en krijg vervolgens dit te zien:

image [21]

Hahahaha!! Een vrijwel volledig leeg cv, afgezien van mijn eigen naam en contactinformatie.

Ik wil eigenlijk nu afhaken, maar toevallig valt mijn oog op het menu aan de linkerzijde. Inderdaad, er is een optie Import. Met de vage hoop dat ik alsnog mijn LinkedIn profiel kan uploaden, klik ik op deze optie:

image [22]

Jawel, daar staat het: Import from LinkedIn! Het kan dus wel, maar waarom heeft VisualCV dat dan niet meteen de eerste keer gedaan?

Dat wordt al snel duidelijk, want als ik op deze optie klik, is dit het resultaat:

image [23]

Serieus? Ik moet van mijn LinkedIn profiel een PDF maken (wat mij met bovenstaande tips niet is gelukt) wat vervolgens kan worden geupload in VisualCV? Denkt VisualCV soms dat ze iedereen een beetje kan bedotten met deze fopknop? Ik geef het hier in ieder geval op, en ik ga er gemakshalve vanuit dat ik niet de enige ben.

Er is in dit tranendal nog wel een lichtpuntje te noteren: VisualCV heeft een optie om mijn account op te heffen. Ik heb daar per direct op geklikt.

Conclusie
Hoe het mogelijk is dat VisualCV nog altijd bestaat is mij een volstrekt raadsel. Deze site, en al haar collega personal branding sites staan collectief in de slagschaduw van LinkedIn. Ze voegen hooguit voor een naïeve enkeling een kleine franje toe aan een cv dat tegenwoordig alleen nog maar digitaal verwerkt wordt en dus geen baat heeft bij uitgebreide opmaak en ander ongemak waar een cv-parser over kan struikelen.  VisualCV had al jaren geleden in de vergetelheid moeten verdwijnen maar leeft blijkbaar nog altijd. De vraag is slechts voor hoelang…

1 reactie (Openen | Sluiten)

1 reactie Aan "VisualCV leeft nog steeds! Maar waarom?"

#1 Reacties Door Willemien Holstijn Op 18 december 2015 @ 13:50

Dank voor je uitvoerig verslag! Dat scheelt een hoop irritatie 🙂

#2 Pingback Door Visual cv van Sumukh Mehta | Algemeen | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 28 juli 2016 @ 17:12

[…] Visual cv’s voegen hooguit voor een naïeve enkeling een kleine franje toe aan een cv dat tege…. Je hoofd proberen boven het maaiveld uit te steken met een one-size-fits-all visual cv is verspilde moeite. Iets anders is een visueel cv zoals dat van Sumukh Mehta. Briljant, ambitieus en effectief. […]