Meten is weten als je weet wat je meet

HR en cijfertjes zijn soms een moeilijke combinatie. Cijfertjes zijn in een organisatie meestal het domein van financiële afdelingen en natuurlijk van IT. Gelukkig voor HR zijn cijfertjes in organisaties niet alles en is er ook gezond verstand nodig. Zoals Marc ons vaak laat zien vallen er alleen uit aantallen vacatures en werkzoekenden al heel veel verschillende conclusies te trekken. Maar uiteindelijk als we na veel twijfelen ons onderbuikgevoel loslaten en we ons willen verschuilen achter het adagium “meten is weten”, worden we gevangen door een ander monster. Het monster “weten we nu wat we meten” en “weten we wat de cijfertjes betekenen”.

Alleen al de zekerheid die wij denken te vinden in cijfertjes is voor de beste cijfergoeroe soms een moeras van vragen waarin je kan wegzakken. Of wij het nu over klimaat, peilingen of de economie hebben, cijfertjes zijn soms verwarrend. Tyler Vigen heeft laten zien dat als je maar lang genoeg zoekt vind je correlatie tussen de meest vreemde zaken en zodra je een correlatie ziet ga je logische verklaringen zoeken in plaats van dat je gelooft dat het gewoon toeval is. Hier een mooi voorbeeld van Tyler.

clip_image002

Je vraagt je toch af wat voor invloed consumptie van margarine heeft op scheidingen, of zou het andersom zijn: door een scheiding ga je vanzelf meer eten waardoor je meer margarine gaat gebruiken. Allemaal flauwekul, een “ Spurious Correlation”. HR heeft al, naast het begrijpen van de cijfertjes en het niet laten verleiden door de valse boodschappen van cijfertjes, moeite met wat en hoe moeten we nu weten wat we moeten meten.

Het vaststellen van wat menselijk kapitaal is, lastig en hoe we er naar gaan kijken bepaalt al vaak wat we gaan meten. Het volgende plaatje is van Row Henson van Oracle om duidelijk te maken wat we willen meten als we het over menselijk kapitaal hebben.

clip_image002[4]

Helaas, in de praktijk zal HR meer weten over wat de kosten zijn omdat dit wel cijfertjes zijn die worden gemeten.

Vorige maand liet Randstad ons weten dat zij geïnvesteerd hebben in Crunchr. Crunchr is een bedrijf dat laat zien wat HR kan en moet meten en weten. Logisch dat een HR speler investeert in een bedrijf dat cijfertjes kan laten spreken. Want als HR iets nodig heeft is het sprekende cijfertjes. Daarom heb ik twee weken geleden gevraagd of ik een demo kon krijgen. Dirk Jonker van Crunchr was zo vriendelijk een paar uur in mij te investeren. En ja, prachtige plaatjes die HR op basis van beschikbare data met een beetje hulp naar boven kan toveren. Dirk weet wat de cijfertjes betekenen en wat HR moet weten en als hij achter de knoppen zit begrijpt iedere HR professional wat hij moet weten en meten. Zelfs als bij het recruitment proces een mooi tooltje en plaatje als deze worden gebruikt, zit hier een wereld van data en weten wat je meet achter.

clip_image002

Het tooltje helpt de HR professional bij het vaststellen welke variabelen er nodig zijn bij een profiel en rekent de consequenties voor een organisatie door. HR zou bijna Big data gaan verzamelen om aan resource planning te gaan doen. Voorlopig maar de juiste data gaan ontsluiten zodat het menselijk kapitaal in beeld komt.

Geef een reactie

2 Comments