5 recruitment tips uit de wetenschap

Unknown

Een van de vele, vele zegeningen die de Europese commissie op ons allen heeft doen nederdalen is een gedragscode voor recruiters van wetenschappelijk personeel. Om niet wetenschappers iets terug te laten zien van het belastinggeld dat hieraan gespendeerd is vat ik hieronder deze code samen in vijf tips. Doe er je voordeel mee!

Formuleer de opdracht breed en het aanbod smal

Beschrijf de functie niet tot in detail. Dat werpt drempels op. Geef een brede omschrijving van de gevraagde kennis en competenties. Beschrijf werkomgeving, arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden specifiek. Dat geeft sollicitanten een goed beeld van de organisatie.

Selecteer eens een ander

Mensen nemen het liefst een soortgenoot aan en dat gaat vaak ten koste van de organisatie. Zorg ervoor dat je mensen met verschillende achtergronden betrekt bij de selectie. Een divers selectieteam vergroot de kans op een divers personeelsbestand. Een divers personeelsbestand vergroot de productiviteit.

Val niet over een gat in een cv

Een gat in een cv wijst niet per se op een probleemsollicitant. Zie het als een potentieel waardevolle bijdrage aan de professionele ontwikkeling van de sollicitant. Althans, geef de sollicitant de kans het als zodanig toe te lichten. Een jaar mantelzorg, stage in het buitenland, gevangenisstraf, sabbatical, pensioen, het mag er niet toe leiden dat de beste kandidaat afvalt.

Laat je niet overbluffen

Een sollicitant die bij gereputeerde bedrijven heeft gewerkt of al lang in een functie actief is verdient geen streepje vóór, het gaat erom wat hij of zij in zijn of haar mars heeft, niet om het of de palmares. Vraag dus niet om jarenlange ervaring in de functie van een openstaande arbeidsplaats.

Wees betrouwbaar

Sollicitanten informeer je vooraf over het sollicitatieproces. Geef mensen de tijd om te reageren op je vacature. Hanteer realistische doorlooptijden. Ook als je al iemand op het oog hebt. Wanneer krijgen ze iets te horen? Van wie? Afvallers informeer je over de sterktes én zwaktes van hun sollicitaties. En niet voor de vorm, maar eerlijk.

Tot slot

Dat was het. Althans, hier laat ik het bij. De gedragscode noemt ‘public awareness activities’ nog als een pre voor solliciterende wetenschappers, maar populair doen mag naar mijn onbescheiden mening nooit een selectiecriterium zijn bij het aannemen van onderzoekers. Bij het werven van talent sourcers mag dat wel.

Geef een reactie