Kansberoepen

Robotisering doordesemt het ondermaanse hand over hand. Zelfrijdende vrachtwagens lossen chauffeurs als kilometerpalen. Machinelerende planningssystemen zetten bio-actieve transportplanners aan de kant. Door vergelijkingssites zitten hypotheekadviseurs werkloos thuis. Schoffelbots roven banen van zelfs de taakstgestrafte. 3d-voedselprinters stoten koks het voedsel uit de mond… Toch?

Niet volgens het uwv. Juist voor deze beroepen is de arbeidsmarkt krap, geeft het aan. Lees maar na in de notitie landelijke lijst krapteberoepen. Juist transportplanners, hypotheekadviseurs, chauffeurs en koks zijn beroepen waar je makkelijk aan de bak gaat komen, zeggen ze.

Maar het uwv kan dat toch helemaal niet weten? Arbeidsmarktverkrappingskunde is toch goeddeels giswerk? Klopt. Maar het uwv heeft heel veel bronnen – waaronder niet, zo lijkt het, de kamer van koophandel – zorgvuldig gewogen. En dan kom je dus hierop uit.

Overigens probeert het uwv niet alleen te gissen, maar ook te sturen. Door kansberoepen te definiëren. Belangrijkste is natuurlijk administratief personeel. Vaak toch meer autist dan Gille de la Tourettist. En daar gaan ze nou eens verandering in brengen. Die mensen op laten schuiven in hun spectrum en aan de slag laten gaan als klantcontactmedewerkers is het devies. Hmm…

Geef een reactie

1 Comment