- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Eerste kennismaking met Google for Jobs

Vandaag was mijn Google Chrome browser bereid om me vacatureresultaten via Google for Jobs te tonen, en dat ziet er dus zo uit:

image [1]

Onder de twee gesponsorde resultaten (dat gaat duur worden voor Indeed als zij op deze manier nog boven Google for Jobs wil komen) is de Google for Jobs widget te zien.

En die widget ziet er zo uit:

image [2]

Google for Jobs page
Een overzichtelijke widget met drie vacatures, een aantal criteria in de bovenbalk plus een cal-to-action (100+ more jobs) die ik natuurlijk meteen aanklik:

image [3]

Google gaat dus ook voor de tweede klik van de bezoeker. Interessant… en pijnlijk voor intermediaire sites van alle soorten…

Deze interface zou zo maar de nieuwe standaard kunnen zijn als het om vacatures zoeken gaat. Een zoekbalk (met slechts één zoekveld) aan de bovenzijde, met de filteropties (Category, Title. Date posted, Type, City, Company type en Employer) daar direct onder. Met voor het actieve filter (in bovenstaande geval is dat Category) de filteropties, waarbij het totale aantal opties wordt getoond (opengeklapt) als je met je muis over deze opties beweegt.

En vervolgens de vacatures, waarbij het zoekresultaat in de smalle linkerkolom wordt getoond met in de brede rechterkolom de details van de actieve vacature. Er kan door het aanbod in de linkerkolom worden ‘gebladerd’ met een endless scroll…

Job alerts
Onderaan de linkerkolom zit de mogelijkheid voor het activeren van een job alert (vacature verzendservice). Als ik een job alert activeer krijg ik dit te zien:

image [4]

Jawel, ik ben ingelogd bij Google. Als ik vervolgens op het instellingen icoontje klik, krijg ik in een popu de mogelijkheid om de frequentie van mijn job alert te wijzigen:

image [5]

Ik zet de alert voor de gelegenheid maar even op Instantly, om vervolgens verse vacatures via email te ontvangen:

image [6]

En nee, Google heeft geen rekenfout gemaakt, ik heb er drie vacatures tussenuit geknipt.

Google for Jobs page, 2
Terug naar het scherm van Google for Jobs en de details van de actieve vacature. Want daar valt ook heel wat te zien:

image [7]

Ik kan de vacature delen (Facebook, Twitter, Google+, email en een short url), ik kan de “oorspronkelijke” vacature op LinkedIn bekijken en ik heb de volledige beschrijving van de vacature (via de read more call-to-action) tot mijn beschikking.

Maar er is meer, zoals de onderzijde van het scherm al suggereert:

image [8]

Hier kan ik meteen doorklikken naar ratings voor het betreffende bedrijf, naar de site van de werkgever, naar meer vacatures van het bedrijf (link werkt nog niet) en naar een Google search resultaat voor de bedrijfsnaam.

En dat kan er zo uit zien:

image [9]

Google for Jobs biedt een enorme hoeveelheid functionaliteit voor de werkzoeker die een zoekactie via Google start.

Waar ik minder enthousiast over ben is de mogelijkheid om de zoekresultaten te filteren, de zichtbaarheid van de door mij gekozen filteropties is zeer beperkt:

image [10]

In bovenstaande situatie heb ik 5 filteropties gekozen, 3 van Category en 2 van Company type. Google informeert mij dus wel over de filters die ik heb gebruikt, maar ik zie niet welke opties ik bij die filters heb aangeklikt. En dat is toch wel onhandig. Wat wel weer goed is gedaan is de mogelijkheid om al mijn filters in één keer te verwijderen.

Wat Google for Jobs nog moet oplossen
Om echt een aardverschuiving te veroorzaken is er nog wel wat te doen. En daarvoor wil ik een negatieve ervaring met Google for Jobs als voorbeeld gebruiken. Dat begint met onderstaand scherm:

image [11]

Dit ziet er niet zo lekker uit, en dat komt met name door het ontbreken van enige vacaturetekst.

Als ik op de button klik ga ik naar de “originele” site, en dat ziet er zo uit:

image [12]

Nog steeds erg mager dus ik klik maar op de functietitel:

image [13]

Brrr… dit lijkt me op een gespiderde vacature. Laat ik maar gauw op Apply Now (ik wacht nog altijd op een buttontekst Apply Later…) klikken:

image [14]

Aaargh… Ze proberen ook mijn email nog af te troggelen. Maar gelukkig zit er ook de optie No Thanks en daar klik ik op:

image [15]

He he, eindelijk ben ik bij de originele vacature. Dat was even volhouden. En met erg veel afhaakmomenten voor de minder gemotiveerde werkzoeker. Overigens ga je bij bovenstaande pagina Taleo in en dan begint de horrorervaring pas echt. Taleo is overigens geen partner van de Google Cloud Job API [16].

Dit is overigens zeer herkenbaar voor iedereen die online zoekt naar banen en dus onvermijdelijk over vacature aggregatoren struikelt. Maar als Google (for Jobs) de originele content kan localiseren (bij Oracle in bovenstaand geval) en de gebruiker dus zonder de irritante tussenstappen naar de echte vacaturepagina kan leiden dan is er pas echt sprake van een enorme stap voorwaarts.

Ik heb Google for Jobs ook nog feedback gegeven:

image [17]

En laat dat dan maar ook de conclusie van deze blog posting zijn.

5 reacties (Openen | Sluiten)

5 reacties Aan "Eerste kennismaking met Google for Jobs"

#1 Reacties Door Annemarie Stel Op 21 juni 2017 @ 21:47

Ik blijf me erover verbazen dat je bij het bekijken van een vacature in Taleo als eerste krijgt toegeblaft dat je niet bent aangemeld. Wow, sorry hoor. Over Google Jobs heb ik (nog) geen mening. 

#2 Reacties Door Herbert Prins Op 22 juni 2017 @ 10:50

En ondertussen bij [18] voor de normale man 

#3 Reacties Door Michiel Op 25 juni 2017 @ 18:42

Hoe beoordeel je de propositie voor werkgevers/recruiters?

#4 Reacties Door Marc Drees Op 25 juni 2017 @ 19:36

Voor werkgevers kan Google for Jobs bijzonder aantrekkelijk zijn, het is dan wel zo dat de werkgever direct of indirect (via aangesloten ATS) haar vacatures aan Google moet aanbieden. De vraag is natuurlijk of de dienst bij succes ook in de toekomst ‘gratis’ zal blijven.

Voor intermediairs kan Google for Jobs een bedreiging vormen, al zal de soep lang niet zo heet gegeten worden als nu misschien lijkt. Tenslotte gaat de dienstverlening verder dan alleen het publiceren van vacatures.

Voor vacaturesites die voor het plaatsen van vacatures kosten in rekening brengt kan Google for Jobs weleens zeer negatief uitpakken. Andere business modellen of aanvullende diensten zullen hier nodig zijn om een toekomst te hebben.

#5 Reacties Door Marc Drees Op 11 juli 2017 @ 08:20

En een artikel in de Volkskrant [19]

#6 Pingback Door NUwerk.nl werkt nu echt. | Algemene vacaturesite | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 31 augustus 2017 @ 18:06

[…] dan te beantwoorden. Echter zonder dit antwoord is het wachten voor NUwerk.nl op het moment dat Google for Jobs uitrolt in Nederland en aggregatie van vacatures obsolete […]

#7 Pingback Door NUwerk.nl werkt nu echt. | Herbert Prins Op 2 september 2017 @ 17:02

[…] dan te beantwoorden. Echter zonder dit antwoord is het wachten voor NUwerk.nl op het moment dat Google for Jobs uitrolt in Nederland en aggregatie van vacatures obsolete […]