- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Is Indeed echt de nummer 1 vacaturesite?

Is indeed de vacaturesite nummer 1 zoals ze zelf zo graag reclameren? Wat betekent dat eigenlijk? Dat je nummer 1 bent? Ja, misschien wel qua marketing(budget) maar als je daar denkt een compleet overzicht aan te treffen van alle vacatures in Nederland dan heb je het mis!

Indeed levert “gratis” een overzicht van vacatures en claimt daarbij tevens de nummer 1 te zijn. Dat maakt het voor ons lastig om onze klanten geld te vragen voor vacatures. En toch doen we dat. We tonen direct de bron van de vacature en laten alle dubbele, herplaatsingen, onnodige omwegen etc. weg. Gevolg? De perceptie van de klant is dat we niet compleet zouden zijn! En ze net zo goed “gratis’ op Indeed kunnen zoeken. Maar is dat nu terecht?

[1]

bron: https://www.indeed.nl/about

De katalysator zonder roetfilter…

Indeed gaat er prat op dat ze dé katalysator zijn om, jawel de wereld aan werk te helpen. Dan zegt je logica (althans die van mij) ik hoef dus niet verder te zoeken, hier vind ik alle vacatures….

We hebben het laten onderzoeken door Textkernel (peildatum 15 december 2017). Een van de twee toonaangevende bedrijven die hier als enige een oordeel over kunnen geven.

En wat blijkt? Indeed heeft maar 20% van alle vacatures die beschikbaar zijn! Het grootste deel van de vacatures op indeed, is 1 à 2 dagen oud, maar er zitten ook forse uitschieters tussen (>69 dagen).

 

Zoek en gij zult vinden…

Bij een zoekopdracht naar alle vacatures binnen Nederland, dan geeft indeed aan ca. 237.000 vacatures te hebben.

[2]

De perceptie van gebruikers dat indeed veel vacatures heeft kan worden verklaard uit twee aspecten:

  1. De gebruiker zoekt in de regel naar unieke vacatures maar Indeed toont ook alle dubbele vacatures die over dezelfde vacature gaan. Bij een zoekopdracht met het beroep ‘HR Manager’ in Utrecht, zijn er 110 ontdubbelde resultaten en toont Indeed 668 vacatures.
  2. Indeed matcht op fulltext-termen, hierdoor komen veel meer niet-relevante resultaten (lees vacatures) omhoog.

 

Indeed nr. 1 in marketing!

Kortom, indeed is de nummer 1 in marketing van hun vacaturewebsite. En ja ze trekken daarmee veel unieke bezoekers. Maar als ze echt de hele wereld aan werk willen helpen dan kunnen ze beter hun belofte waar gaan maken door wel alle vacatures aan te bieden!

Wij gaan ondertussen gewoon door met het aanbieden van een compleet en actueel totaaloverzicht. Maar proberen wel te leren van de nummer 1 qua marketing J.

 

2 reacties (Openen | Sluiten)

2 reacties Aan "Is Indeed echt de nummer 1 vacaturesite?"

#1 Reacties Door Geert Jan Eissens Op 31 januari 2018 @ 09:39

Beste Joes, 
 
dank voor je interessante column. Wij kennen elkaar overigens via Human Capital Group, waar ik sinds begin dit jaar ben vertrokken, …..omdat ik een nieuwe HR positie in het bedrijfsleven ambieer. Dus jouw verhaal triggerde mij, omdat ik mij ook op Indeed richt. Ben benieuwd naar jouw adviezen waar en hoe ik mij zo goed en breed mogelijk kan orienteren op het zoeken naar een nieuwe job. 
graag zie ik een antwoord tegemoet. bellen mag ook: 0653627891
 
hartelijke groet

#2 Reacties Door Michel Op 12 februari 2018 @ 11:22

Indeed is nummer 1 op basis van het aantal bezoekers, maar ook op basis van het vacature-aanbod. In vacatureland hoef je niet ‘alle’ vacatures aan te beiden zolang je maar de meeste vacatures aanbiedt. En daar zijn ze volgens mij ook gewoon nummer 1 in.
Wanneer je focust op Indeed’s marketingbudget en aanneemt dat je eigen aanbod wel ‘compleet’ is zul je die strijd in ieder geval niet van Indeed gaan winnen 😉