- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Recruiting CEO’s deel 2

In de onregelmatig verschijnende serie recruitment prevention [1] vandaag Recruiting CEO’s deel 2.

Een betere doorstroming van vrouwen naar hogere en topfuncties is niet alleen een maatschappelijk maar ook en vooral een bedrijfseconomisch belang. Het aantal vrouwen in raden van commissarissen en bestuur neemt al jaren toe, maar een versnelling is noodzakelijk [2]. Recruitmentmatters draagt graag een kiezelsteentje bij aan deze versnelling  door recruiters te vertellen hoe ze vrouwelijke CEO’s beter kunnen ‘verkopen’.

Hoe kunnen recruiters vrouwelijke CEO’s beter ‘verkopen’?

Dat is gelukkig heel eenvoudig. Met een vrouwelijke CEO heb je minder kans dat je bedrijf omvalt [3], maar ook minder kans op exorbitante winst. Met een mannelijke CEO heb je meer kans op exorbitante winst, maar ook meer kans dat je bedrijf omvalt. Wie is beter? De man, zou je zeggen. Geld verdienen is voor veel bedrijven immers een primair doel. Een begrijpelijke maar kortzichtige keuze.

Tijden veranderen namelijk. Steeds sneller. Marktomstandigheden veranderen vaak sneller dan je van CEO kunt wisselen. Het ene moment vraagt een risicomijder, het andere een risicozoeker. Wat je eigenlijk zou moeten hebben is een CEO die nu weer kansen ziet, dan weer risico’s mijdt. Maar die bestaan helaas niet, genderbinair gezien.

Gelukkig kun je ze wel tijdelijk construeren. Als je een vrouwelijke CEO bonussen geeft voor het nemen van risico’s, dan neemt ze risico’s. Zo kun je een vrouw dus als man laten fungeren. Andersom is lastiger. Een man hoge bonussen uitkeren voor het mijden van risico’s kent ironisch genoeg een omgekeerde gendermalus.

See? Vrouwelijke CEO’s zijn met de juiste arbeidsvoorwaarden net zo goed als mannelijke CEO’s. Andersom niet. See? Schema nodig?

Take-away voor de recruiter:

Weigert een werkgever je vrouwelijke CEO kandidate ondanks je overtuigende pitch? Wijs hem dan op het naderende genderquotum. Als hij je kandidate nu niet aanneemt zal ie haar later verplicht aan moeten stellen. Beter dus om het meteen te doen. Met deze informatie op zorgen recruiters vast en zeker voor de benodigde versnelling.

 

 

 

 

Geen reacties (Openen | Sluiten)

Geen reacties Aan "Recruiting CEO’s deel 2"

#1 Pingback Door Recruiting CEO's deel 3: Young Lady Business Academy
 | Algemeen | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 17 april 2018 @ 23:00

[…] deel één hebben we gezien dat scholen leerlingen aan de slag laten gaan als CEO. In deel twee hebben we gezien dat vrouwelijke CEO’s in theorie makkelijker te rekruteren zijn dan […]