- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Misère index: hoe verging het de Nederlandse consument/werknemer in Q1 2018?

Na een stilte van driekwart jaar is het weer eens tijd voor een update van mijn hoogst persoonlijke misère index; een indicatie van de gezondheid van de Nederlandse consument en de Nederlandse werknemer op basis van een ferm aantal cijferreeksen:

Voor elk van deze maandreeksen is de periode van januari 2008 tot heden genomen en een voortschrijdend maandgemiddelde (gebaseerd op het gemiddelde van 12 achtereenvolgende maanden) berekend. En als je vervolgens al die reeksen samenvoegt tot één grafiek is dit het beeld:

Misère index, (2008 = 0%), januari 2008 – maart 2018 [1]

Misère index, (2008 = 0%), januari 2008 – maart 2018

Mooi hè? Maar liefst vijf groene sprietjes in een verder bloedrood landschap. Na meer dan 100 maanden is de misère index eindelijk boven de nullijn gekomen en daarmee is de naam misère index niet langer van toepassing. Geluksindex? Te bombastisch, en geluk kan je niet afmeten aan de door mij gebruikte cijferreeksen. Voorspoedindex? Welstandsindex? Ik heb geen idee. Maar als jij een idee hebt, laat het dan weten in de reacties.

Aangezien de misère index uit maar liefst negen cijferreeksen is samengesteld is het goed om ook even stil te staan bij de onderliggende cijfertjes.

Consumentenmarkt

De ontwikkeling van de cijferreeksen van de Nederlandse consument ziet er als volgt uit:

Consumentenmarkt: procentuele verandering , 12-maands voortschrijdend maandgemiddelde, (2008 = 0%), januari 2008 – maart 2018 [2]

Consumentenmarkt: procentuele verandering , 12-maands voortschrijdend maandgemiddelde, (2008 = 0%), januari 2008 – maart 2018

De huizenmarkt is booming als je kijkt naar het volume aan verkochte woningen. Wat is het fijn om makelaar te zijn. De gemiddelde prijs van koopwoningen ligt ondertussen ook alweer bijna op het niveau van voor de financiële crisis. In sommige delen van Nederland ligt dat niveau zelfs aanmerkelijk hoger

In vergelijking met de oververhitte situatie in de huizenmarkt zijn de autosector en retail non-food zorgenkindjes, ook al gaat het daar beter dan tijdens de diepste diepten van de recessie. Maar hier valt nog weinig te juichen en is het niveau van voor de financiële crisis ver buiten bereik. Ik kan me zomaar voorstellen dat een volgende recessie zich aandient voordat deze partijen zich volledig hersteld hebben.

Arbeidsmarkt
De ontwikkeling van de cijferreeksen van de Nederlandse arbeidsmarkt zien er als volgt uit:

Arbeidsmarkt: procentuele verandering, 12-maands voortschrijdend maandgemiddelde (2008 = 0%), januari 2008 – maart 2018 [3]

Arbeidsmarkt: procentuele verandering, 12-maands voortschrijdend maandgemiddelde (2008 = 0%), januari 2008 – maart 2018

De arbeidsmarkt gaat crescendo! Drie van de vier trendlijnen zijn boven het niveau van vóór de financiële crisis uitgekomen; de werkloosheid is de enige trendlijn die het feestje een beetje loopt te verstieren. Maar ook voor die laatste trendlijn lijkt het slecht een kwestie van tijd voor het zich boven het maaiveld van de nullijn uitsteekt.

Er zijn weer steeds luidere signalen over krapte in sommige sectoren, waarbij vooral de bouw opvalt. De krapte aan personeel in de bouw in combinatie met krapte aan huizen op de woningmarkt zal ongetwijfeld voor een versnelling van de stijging van de huizenprijzen gaan zorgen.

Hoe dan ook, we zitten in tijden van economische voorspoed. Een bijzonder mooie ontwikkeling voor de bv Nederland en een ontwikkeling waarvan ik hoop dat het zal lang mogelijk mag duren.

2 reacties (Openen | Sluiten)

2 reacties Aan "Misère index: hoe verging het de Nederlandse consument/werknemer in Q1 2018?"

#1 Reacties Door Annemarie Op 14 mei 2018 @ 18:48

De jubel-index.

#2 Reacties Door Marc Drees Op 15 mei 2018 @ 10:04

Van een bijzonder hoog rechtsdraaiend gehalte, plus sandalen. Maar wel prettig tegenovergesteld aan misère. Moeilijk, moeilijk…