- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Reviews maken van de vacaturemarkt een echte consumentenmarkt door Google Jobs

Gelukkig als ik was met de nieuwe blog van Marc [1], [2] ging ik met nieuw elan spelen met Google Jobs. Wat mij opviel was dat ik iets deed wat ik nog niet eerder bij vacatures heb gedaan.  Ik las de reviews. Reviews van werkgevers hebben Nederland nooit echt goed bereikt in mijn optiek. Terwijl we verder alles graag reviewen en er niets gekocht of gehuurd kan worden online voor we de reviews hebben gelezen.

Een voorbeeld waarom reviewen.  Door naar een incognito scherm te gaan en daar Google met de instellingen (zoek instellingen) op de VS te zetten word ik geaccepteerd als Amerikaanse baanzoeker. Op de kaart zoek ik in een landbouwstaat (Kansas) een plaats (Larned) waar ik nog nooit van gehoord heb en kijk ik eens welke banen er op mij te wachten staan.

[3]

 

 

 

 

 

Direct wordt ik nu getriggerd dat er reviews zijn, net als bij alle andere “customer  jouneys” die ik  soms doorloop.

 

[4]

Als ik even kijk  bij Glassdoor, krijg ik een beeld van het bedrijf

[5]

Niets blijft onthuld. De trend zegt mij (zie onderstaande grafiek) dat de reviews redelijk stabiel blijven  en 2.8 blijft het overall ordeel. Misschien rede om naar Kansas te verhuizen.

[6]

Na een half uurtje spelen met verschillende vacatures kom ik bij die verschillende vacatures verschillende reviewpartijen tegen. Natuurlijk zie ik Glassdoor maar ook Indeed, Kununu en Careerbliss. Per vacature verschilt het welke reviewpartijen Google laat zien. Verder laat Google direct zien welke verschillende mogelijkheden er zijn om te solliciteren. Verwarrend blijft dat het voor een onervaren sollicitant onduidelijk is waarom je voor een partij moet kiezen om te solliciteren. Het maakt dat je waarschijnlijk wat langer blijft klikken. Nu kan je nog niet sorteren op reviews. Of wordt het dan wel erg commercieel?

Mijn conclusie is dat google Jobs niet alleen de vacaturemarkt zal veranderen, maar ook natuurlijk de ‘’customer journey’’ en dat de reviews een belangrijkere rol gaan spelen bij werkgevers.

 

1 reactie (Openen | Sluiten)

1 reactie Aan "Reviews maken van de vacaturemarkt een echte consumentenmarkt door Google Jobs"

#1 Reacties Door Dirk Goossens Op 2 juni 2018 @ 15:18

Interessant, Herbert. Ik onderschrijf je conclusie. Reviewers weten in het oneindig aantal variabelen dat een rol speelt in werkgeluk beter de belangrijkste te noemen dan bedrijven zelf. Zoals hierboven mooi weergegeven: no work life balance.

#2 Pingback Door Serieuze reacties op een willekeurige vacaturetekst | Algemeen | Recruitment Matters – Alles over online recruitment Op 2 juni 2018 @ 16:21

[…] Prins stuitte recent op een willekeurig bedrijf. Laten we eens zien of een willekeurige vacature bij een […]