- Recruitment Matters – Alles over online recruitment - http://recruitmentmatters.nl -

Het belang van een goede recruiter

Je zal het vast gemerkt hebben, het wordt steeds lastiger om goed personeel te vinden. De economie zit nog steeds in een stijgende lijn. Het aantal banen blijft stijgen terwijl de werkloosheid daalt. Hierdoor ontstaat er een tekort aan personeel. De taak van de recruiter wordt dus steeds lastiger, daarom is het dus erg belangrijk dat je een goede recruiter in huis hebt.

Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt

Het gaat goed met de economie, het Centraal Planbureau (CPD) voorspelt groeipercentages tussen de 2,7 en 3,2 procent. Dit is duidelijk terug te zien op de arbeidsmarkt. Het aantal banen zal in twee jaar met 318.000 toenemen terwijl de beroepsbevolking elk jaar maar met 1% zal groeien. In 2019 stijgen het aantal banen naar 10,5 miljoen terwijl de beroepsbevolking tegen die tijd uit 9,2 miljoen mensen bestaat. Er zullen daarom 1,3 miljoen banen zijn die niet vervuld kunnen worden. Het is wordt dus steeds moeilijker om een vacature te vervullen. De uitzendbranche profiteert hiervan, er zullen in de komende 2 jaar dan ook 38.000 en 37.000 uitzendbanen bijkomen (bron: UWV Arbeidsmarktprognose). De vraag naar nieuwe recruiters stijgt hierdoor, je ziet dit bijvoorbeeld aan het aantal recruitment vacatures die open staan.


 

[1]

Bron: UWV Arbeidsmarktprognose

Waaraan voldoet een goede recruiter?

Een baan als recruiter is niet voor iedereen weggelegd, het bedrijfsleven is hard. Het is daarom erg belangrijk dat een recruiter stressbestendig en extreem doelgericht ingesteld is. De recruiter moet namelijk zo snel mogelijk de juiste kandidaat aan de juiste functie koppelen. Hiervoor moet de recruiter zich goed kunnen inleven in de kandidaat maar ook dient hij de functie en het bedrijf goed kennen. Alleen op deze manier is het mogelijk om de juiste match maken. Een cv zegt namelijk niet alles over de kandidaat en een vacature zegt niet alles over de functie en het bedrijf. Voor een corporate recruiter is dit iets makkelijker, de recruiter werkt namelijk zelf voor het bedrijf waar hij of zij voor moet werven.

Om je te kunnen inleven in een kandidaat moet je natuurlijk goed kunnen luisteren, het is dan ook erg belangrijk dat de recruiter goed luistert en de juiste vragen stelt. Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat een recruiter communicatief vaardig is, zowel mondeling als schriftelijk. Het is van belang dat de vacatures op een aantrekkelijk en foutloze manier geschreven worden.

In het kort

Het steeds moeilijker om je vacature te vervullen. Zorg ervoor dat je op tijd een goede recruiter aanneemt voordat deze ook niet meer te vinden zijn. Let er goed op over welke vaardigheden de recruiter beschikt voor je hem of haar aanneemt. Goede recruiters worden steeds gewilder en steeds belangrijker voor elk bedrijf.

Dit gastblog is geschreven door Dennis Heemskerk, junior marketeer bij YoungCapital [2]

 

3 reacties (Openen | Sluiten)

3 reacties Aan "Het belang van een goede recruiter"

#1 Reacties Door Edwin Landzaad Op 7 juli 2018 @ 20:13

Veel uitzendbureaus zijn weinig bekend met werkomstandigheden bij opdrachtgevers.
Opdrachtgevers sturen weliswaar een functieomschrijving, maar omdat de meeste recruiters nogal jong zijn, bestaat er weinig kennis van hoe een branche of specifiek bedrijf nu eigenlijk functioneert, ook het selecteren van kandidaten wordt dan meer een soort persoonlijk
idee van recruiters. Ik zelf heb in de jaren dat ik met uitzendbureaus te maken heb gehad, heel vaak gezien dat het eigenlijk niet uitmaakte of je in een cv had staan dat je bij bepaalde bedrijven had gewerkt waarvan  landelijke top prestatienormen bekend waren, althans in dit geval ging het dan om een logistiek distributiebedrijf, waarvan ik hier maar niet de naam ga noemen, maar dat je al meteen ging denken: Waar heb ik in hemelsnaam al die jaren eigenlijk zo hard en professioneel voor gewerkt, als het bij zo’n uitzendbureau ook weinig uitmaakt.
Soms lijkt het meer op zoveel mogelijk kandidaten inschrijven in een databestand en die dan mogelijk doorsturen als opdrachtgever er wat tussen ziet, er is geen enkele voorselectie meer zoals dat vroeger wel het geval was, daarom kan tegenwoordig eigenlijk iedereen een uitzendbureau beginnen, er wordt geen enkele levens – of werkervaring van bemiddelaars gevraagd, ook het voldoen aan basis vaardigheden voor veel functies is ze volkomen vreemd, dat merk je ook meteen tijdens het kennismakingsgesprek voor een vacature, het zijn vooral administratieve formaliteiten, die tegenwoordig in het kader van wet privacybescherming, regelmatig moeten worden gecontroleerd of kandidaat er nog steeds mee akkoord gaat dat zijn gegevens bewaard blijven, ja en dat gaat dan allemaal lekker de grote databank in, waar later eventueel uit geput kan worden, ga dan maar eens zoeken naar de juiste match, gewoon zonde van heel veel talent en motivatie en opdrachtgevers kunnen nog een eeuwigheid blijven klagen dat ze geen geschikte kandidaten vinden !

#2 Reacties Door Edwin Landzaad Op 30 juli 2018 @ 13:06

Gaat deze site ook nog een beetje de wereld in, want op Facebook is jullie laatste post uit 2015 !Zou wel leuk zijn als jullie jezelf en ook de doelgroep wat meer serieus gaan nemen of zijn de artikelen meer een éénrichting portal zoals al vele jaren in het geval is in recruitment, kom ga nu eens het onderscheid maken als jullie daar uiteindelijk nog in geloven, misschien gaan meer mensen dan dit platform lezen, SUCCES !

#3 Reacties Door Edwin Landzaad Op 30 juli 2018 @ 13:08

Gaat deze site ook nog een beetje de wereld in, want op Facebook is jullie laatste post uit 2015 !Zou wel leuk zijn als jullie jezelf en ook de doelgroep wat meer serieus gaan nemen of zijn de artikelen meer een éénrichting portal zoals al vele jaren het geval is in recruitment, kom ga nu eens het onderscheid maken als jullie daar uiteindelijk nog in geloven, misschien gaan meer mensen dan dit platform lezen, SUCCES !