UWV maakt arbeidsmarkt transparant. I love it!

Wat is er aan de hand?

De huidige arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een toenemende mismatch tussen vraag en aanbod. UWV wil dit verkleinen door CV- en vacaturedata transparant te maken. Samen met brancheorganisatie NBBU biedt UWV open data aan op het Dataportaal van de Nederlandse Overheid.

Volgens Tof Thissen, directeur UWV Werkbedrijf, wordt de arbeidsmarkt met deze nieuwe data een stuk transparanter. ‘Wij willen alle partijen die bezig zijn met het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, met deze dataset faciliteren. Hierdoor stimuleren we nieuwe creatieve arbeidsmarktinzichten, waardoor werkzoekenden en werkgevers elkaar sneller kunnen vinden.’

UWV stelt een dataset beschikbaar met geanonimiseerde vacatures en cv’s vanuit werk.nl over de afgelopen 1,5 jaar. Per beroep en geografisch gebied is het mogelijk om informatie te selecteren.

Grote woorden. Die hebben we vaker gehoord. Laten we eens kijken of de gegevens echt beschikbaar zijn. Laten we eens kijken of ze echt bruikbaar zijn. Het zal me benieuwen. Er staat een link in het artikel. We nemen een kijkje.

Waar gaat het precies over

UWV stelt gegevens ter beschikking via het Dataportaal van de Nederlandse overheid. Dit betekent dat de gegevens echt beschikbaar zijn. Verstandig dat ze dit niet via werk.nl doen. De gegevens staan gesorteerd van oud naar nieuw. Het is mij een raadsel waarom ze hiervoor kiezen. Onderaan de pagina staat een recente set. Deze kun je downloaden.

Als je het bestand opent verdrink je, als je ook maar enige interesse hebt in de arbeidsmarkt, direct in weelde. UWV overtreft zijn eigen grote woorden. Eén simpel bestandje stelt het UWV ter beschikking, maar een bestandje dat je vanuit verschillende kanten kunt bekijken. Dit is briljant! Gegevens, gegevens, gegevens, zomaar ter beschikking van iedereen die wat wil beweren over de arbeidsmarkt. En redelijk vers zelfs. Hier kunnen we wel wat mee. Let maar eens op.

Voorbeeld

Stel, je bent fringe blogger en hebt net geblogd over werven voor de staat. Je wilt aantonen dat genoeg mensen in het leger kunnen dienen, maar dat ze er geen zin in hebben. Dankzij het UWV is dit niet moeilijk meer. Je pakt het bestand en stelt het volgende vast (definities zijn illustratief):

Ervaringsberoep 3,429,830 E
Vacatures 194,783 V
Wensberoep 1,885,633 W
E/V 17.6 H Per vacature 17.6 mensen die ervaring hebben met het beroep
W/V 9.7 C Per vacature 9.7 mensen die het beroep willen uitoefenen
H/C 0.5 Z Verhouding, per vacature, tussen mensen die het gedaan hebben en mensen die het willen

Ofwel:


Als er nou voor een beroep veel vacatures zijn, veel mensen die het werk kunnen doen én weinig mensen die het willen doen, dan is het een beroep waar weinig mensen zin in hebben.

De oplettende lezers weten dat we hiervoor de afkorting Z gebruiken.

Z geeft dus aan hoeveel zin mensen hebben om een bepaald beroep uit te oefenen.

Laten we eens kijken hoe Z scoort voor, bijvoorbeeld, een korporaal van de koninklijke landmacht.


Bingo! De gegevens van het UWV laten direct zien dat mensen die ervaring hebben met korporaal zijn het niet als wensberoep opgeven. Van 2064 beroepen scoort korporaal het allerslechtst! Het is een treurig gegeven.

Maar de snelheid waarmee het bestand dit gegeven boven water laat halen is fantastisch! En de mogelijkheden zijn zo divers dat ze voor mensen die zich bezighouden met de arbeidsmarkt een aanslag vormen op de fantasie. Kijk maar: Wat zijn de beroepen waar mensen het meest zin in hebben? We draaien de lijst om:

Een ervaren Java programmeur heeft 988 keer zoveel zin om aan de slag te gaan als Java programmeur als een korporaal als korporaal. Ik verzin het niet. Het staat er. Gebaseerd op 170.593 records. Nou moeten we deze gegevens natuurlijk met een korreltje zout nemen. Bovendien, de definities die ik eraan koppel vertonen meer gaten dan de data. Maar toch. Buitengewoon interessant. En vers! Redelijk vers toch zeker. Mijn definities zijn uit de lucht gegrepen, maar de getallen komen van het UWV.

Draai het bestand een kwartslag en je ziet voor welke beroepen de samenleving een overvloed aan ervaren krachten rijk is. Stel vast dat Zin niet heel belangrijk is als je cv onderdeel is van een stapel.

Vind je het niet interessant wat mensen kunnen, maar wil je liever weten wat ze willen? Eén klikje en je ziet het. Als je ooit dameskleding hebt verkocht zie je dat kennelijk als een logische vervolgstap voor je carrière.


Wil je liever weten voor welke beroepen krapte heerst? Geen probleem. Je draait het bestand een kwartslag.

Multimedia developers solliciteren niet, dat kunnen we wel concluderen. En je ziet dat krapte vooral ‘mannelijke’ beroepen treft, waarbij intensive care-verpleegkundigen zorgen voor een opvallende piek. Verzin het maar, iedereen kan het. En als je dit omdraait is het, wederom, nog steeds interessant. Nee. Het wordt alleen maar interessanter.

Neem nou die java programmeur. Veel meer mensen willen het beroep uitoefenen dan er mensen zijn die het ooit gedaan hebben. Ze hebben er ongelofelijk veel zin in en zijn niet bedreven. Als dat maar goed gaat…

Wat nemen we ervan mee?

Vrijgave van deze gegevens is een belangrijke en buitengewoon waardevolle stap van het UWV. De getoonde gegevens betreffen een fractie van de mogelijkheden. Je kunt groeperen op provincie, werkloosheidsduur en nog zo wat kolommen. 16 miljoen aspirant-bondscoaches kunnen vanaf nu wat van de arbeidsmarkt gaan vinden. Binnen een jaar zullen deze gegevens verwerkt zijn in tientallen applicaties, nieuw en oud en via het nieuws hun weg vinden naar de samenleving. Zeker als ze als feed beschikbaar komen in plaats van als ZIP. Buitengewoon fraai. Met UWV’ers als Rob Witjes en Tof Thissen voorzie ik in mijn glazen bol een transparante toekomst voor het UWV. Hulde.

Voor mensen die zelf willen spelen:

Open overheid:

UWV Beroepenkaart-data

Getallen voor dit blogje:

uwvobk20180918

Veel plezier!

Geef een reactie

7 Comments