Is Indeed echt de nummer 1 vacaturesite?

Is indeed de vacaturesite nummer 1 zoals ze zelf zo graag reclameren? Wat betekent dat eigenlijk? Dat je nummer 1 bent? Ja, misschien wel qua marketing(budget) maar als je daar denkt een compleet overzicht aan te treffen van alle vacatures in Nederland dan heb je het mis!

bron: https://www.indeed.nl/about

Indeed levert “gratis” een overzicht van vacatures en claimt daarbij tevens de nummer 1 te zijn. Dat maakt het voor ons lastig om onze klanten geld te vragen voor vacatures. En toch doen we dat. We tonen direct de bron van de vacature en laten alle dubbele, herplaatsingen, onnodige omwegen etc. weg. Gevolg? De perceptie van de klant is dat we niet compleet zouden zijn! En ze net zo goed “gratis’ op Indeed kunnen zoeken. Maar is dat nu terecht?

De katalysator zonder roetfilter…
Indeed gaat er prat op dat ze dé katalysator zijn om, jawel de wereld aan werk te helpen. Dan zegt je logica (althans die van mij) ik hoef dus niet verder te zoeken, hier vind ik alle vacatures….

We hebben het laten onderzoeken door Textkernel (peildatum 15 december 2017). Een van de twee toonaangevende bedrijven die hier als enige een oordeel over kunnen geven.

En wat blijkt? Indeed heeft maar 20% van alle vacatures die beschikbaar zijn! Het grootste deel van de vacatures op indeed, is 1 à 2 dagen oud, maar er zitten ook forse uitschieters tussen (>69 dagen).

Zoek en gij zult vinden…
Bij een zoekopdracht naar alle vacatures binnen Nederland, dan geeft indeed aan ca. 237.000 vacatures te hebben.

De perceptie van gebruikers dat indeed veel vacatures heeft kan worden verklaard uit twee aspecten.

  1. De gebruiker zoekt in de regel naar unieke vacatures maar Indeed toont ook alle dubbele vacatures die over dezelfde vacature gaan. Bij een zoekopdracht met het beroep ‘HR Manager’ in Utrecht, zijn er 110 ontdubbelde resultaten en toont Indeed 668 vacatures.
  2. Indeed matcht op fulltext-termen, hierdoor komen veel meer niet-relevante resultaten (lees vacatures) omhoog.

Indeed nr. 1 in marketing!
Kortom, indeed is de nummer 1 in marketing van hun vacaturewebsite. En ja ze trekken daarmee veel unieke bezoekers. Maar als ze echt de hele wereld aan werk willen helpen dan kunnen ze beter hun belofte waar gaan maken door wel alle vacatures aan te bieden!

Wij gaan ondertussen gewoon door met het aanbieden van een compleet en actueel totaaloverzicht. Maar proberen wel te leren van de nummer 1 qua marketing!

Geef een reactie

7 Comments