Uiterlijk of inhoud? Ehhh… pimp je CV!

Voor een CV bestaan geen harde regels over de opbouw en de informatie die dient te worden verstrekt. Natuurlijk, er zijn best practices.

Zo dient een CV tenminste te bestaan uit personalia, opleidingen en werkervaringen. Vervolgen kan je wat zinloos gereutel over hobbies, etc. opnemen. Referenties? Doe maar niet. Tenslotte dien je als kandidaat via een sociaal netwerk of Google gevonden te kunnen worden. Anders zijn je kansen in de kenniseconomie wel erg klein geworden. Tenzij een recruiter natuurlijk nog  nooit van screening via Google of sociale netwerken heeft gehoord… 

Maar los van de onderdelen die een CV minimaal moet bevatten is de verdere invulling een kwestie van persoonlijke voorkeur. En dat is ook heel waardevol, want het zegt de recruiter iets over de persoonlijkheid van de kandidaat.

Tenminste, als die kandidaat niet zelf het Internet heeft afgestruind naar goede voorbeelden voor CV’s. Want ook daar is tegenwoordig geen gebrek aan. Bijvoorbeeld onderstaande, deels (zeer) Amerikaanse lijst van adviezen:

– Gebruik kleur. Niet te bont, maar bijvoorbeeld 1 of 2 kleuren op een minimalistische manier, zoals een achtergrond kleur voor kopjes of gekleurde kaders voor de secties (onder het motto: ik heb niets te vertellen, maar het ziet er wel vrolijk uit)
– Gebruik de logos van bedrijven waar je voor hebt gewerkt (en kijk eens wat een prachtige kleuren de bedrijven hebben waar ik voor heb gewerkt, ben ik niet fantastisch?)
– Gebruik een lay-out met 2 of 3 kolommen, maar zorg er wel voor dat het leesbaar blijft (ohh, moet een CV leesbaar zijn dan??)
– Gebruik tekstballonnen met quotes van managers over jouw kwaliteiten (en kijk, ik kan van mijn CV ook nog een stripje maken, knap he?)

Voor de vorm wordt nog wel even het volgende vermeld: “Yes, it has to be written well, but in a pile of well-written but cookie-cutter resume how will yours stand out?” Als je nu nog niet bang bent geworden weet ik het ook niet meer hoor! Overigens, in hoeveel gevallen zullen er bij een recruiter in deze tijd nog stapels CV’s binnen komen?

Ben ik nou te nuchter (of te oud) of is dit werkelijk baarlijke onzin?

330cookie-checkUiterlijk of inhoud? Ehhh… pimp je CV!
Geef een reactie