Ranking the CV’s®

Als TV liefhebber keek ik graag naar het BNN programma Ranking The Stars. Het feit dat iedere ster een mening en beeld heeft over een andere ster is niet iets van TV alleen. Ook in het dagelijks leven gebeurt het te pas en te onpas. ‘You never get a second chance to make a first impression‘ en dat geldt ook voor jouw CV.

Maar hoe weet je nou of jouw CV goed of slecht is? Waarom wordt je soms wel geselecteerd en dan weer niet? Misschien is ranking the CV een idee voor jobboards, vacaturesites en websites van bedrijven waar kandidaten hun CV registreren. Tenslotte zijn kandidaten tegenwoordig prosumers en die willen meer, toch?

Ik kan me voorstellen dat prosumers meer willen weten waarom zij wel/niet in aanmerking komen voor hun droombaan waarop zij on-line gesolliciteerd hebben. Een kort en automatisch gegenereerd e-mailtje waarin een kandidaat wordt afgewezen, voldoet niet meer aan de eisen van de huidige actieve prosumers. Zou het niet zinvoller zijn als zij goede feedback zouden krijgen door middel van een * ranking? In sommige systemen wordt deze CV ranking al gebruikt, echter het is nooit zichtbaar voor kandidaten.

Bijvoorbeeld:

* = onvoldoende/ongeschikt/niet relevant

** = voldoende/geschikt/relevant

*** = uitstekend/zeker geschikt/uiterst relevant

**** = overgekwalificeerd/meer dan geschikt

Als de recruiter of werkgever de werkervaring, opleiding, interesse, vaardigheden en andere items in jouw CV zou beoordelen met een simpele ‘Star-Raking’® en vervolgens dit toegankelijk zou maken voor kandidaten, dan zou je telkens jouw CV kunnen verbeteren. Uiteraard is deze methode nogal subjectief en zouden objectieve, doch rechtvaardige richtlijnen moeten worden opgesteld. Maar dat is een utopie, dat besef ik maar al te goed.

Geef een reactie

4 Comments
 • Ronald Kreugel
  says:

  @Marc:
  Jeetje, een beetje vertrouwen in mensen kan geen kwaad hóór, Marc. We benne op de wereld ommekaar, ommekaar…

  Met de huidige technologie en de snelheid waarmee informatie wordt uitgewisseld, heb je waarschijnlijk slechts een ’tijdelijk’ voordeel op iemand anders.
  None of us is as smart as all of us, dus laten we het van de positieve kant bekijken.

 • Marc Drees
  says:

  @Ronald:
  Volgens mij ben ik laatst over een (US) site gestruikeld waar je feedback kon krijgen van peers op jouw CV. Feitelijk een soort collectieve annotatiedienst om jouw CV te verbeteren.
  Dat is dus de poor mans versie van een professionele CV-verbeteraar, maar, uitgaande van een Wisdom of Crowds gedachte,, wel een hele interessante.

  Hoewel mijn achterdochtige geest het competitie-element dan alweer om de hoek zie gluren. Ga je een CV van een potentiele concurrent verbeteren of ‘verbeteren’?

 • Floor
  says:

  Lijkt me een goed plan! Ik zat elke vrijdagavond te genieten van Ranking The Stars.
  1 tip: kritiek bestaat niet; alleen ‘feedback’. (Braak).