Monsterboard doet landjepik, 1

Werkzoekers bevinden zich op allerlei plaatsen op het web. En er bestaan allerlei vacaturesites. Maar het is niet vanzelfsprekend dat die werkzoekers op al die vacaturesites terecht komen.

Deze simpele constatering was voor Monsterboard voldoende reden om niet alleen vacatures binnen de eigen ‘walled garden’ aan te bieden, maar ook op totaal andere sites. Het principe achter deze gedachte is uitstekend: zoek mensen op waar zij zich bevinden! Maar hoe vertaald dit principe zich in de praktijk?

In een reisverslag van drie afleveringen beschrijf ik mijn ervaringen met die praktijk. Mijn reis brengt mij langs een drietal sites: Funda, Marktplaats en Werk.nl. Vandaag: Funda.

Banen op Funda
Nou ben ik toevallig een regelmatige bezoeker op Funda. Dit komt vooral omdat de drie dames die de rest van mijn gezin uitmaken van mening zijn dat ons huis te klein is geworden. Onzin natuurlijk, maar wat doe je als man alleen tegen zo’n overmacht?

Funda biedt een GoogleMaps mashup zodat je het aanbod aan huizen ook op een kaart kan zien. De implementatie is wat armoedig, omdat de door mij ingegeven selectiecriteria niet worden gebruikt bij de presentatie van het aanbod op de kaart.

Maar daar gaat het niet om; tegenwoordig zie je naast huizen ook Monsterboard logootjes op die kaart. En als je daar met de muis overheen gaat open zich een pop-up met een functie die je kan aanklikken:

Funda GoogleMaps met Monsterboard logo's

Bovenstaand voorbeeld toont een tweetal huizen in Wassenaar met een prijs van EUR 7.000.000 per huis. En er wordt een vijftal vacatures getoond van Unique Multilingual Services (Rotterdam).

De getoonde vacatures hebben geen salarisindicatie, maar volgens mij zijn het functies die niet boven de EUR 3.000 per maand uitkomen. Niet bepaald de doelgroep voor de gepresenteerde huizen.

Verder zijn het functies waarvan de werkplek niet in (dit deel van) Wassenaar is gelocaliseerd. Sterker nog, als ik een kaartje van een deel van Leiden oproep blinken dezelfde vacatures mij tegemoet …

Een merkwaardige situatie
Deze ervaring roept bij mijn een paar prangende vragen op:

  1. Waarom worden deze vacatures hier gepresenteerd? Hebben Funda en Monsterboard soms de illusie dat de gebruiker hier een positieve ervaring mee opdoet?
  2. Weten de vacature aanbieders dat hun vacatures op Funda figureren? En zijn ze hier blij mee?
  3. Weten de huizenaanbieders dat er naast hun huizen irrelevante vacacatures worden getoond? En zijn ze hier blij mee?
  4. Waarom biedt Funda niet de mogelijkheid om het tonen van vacatures uit te schakelen?

Maar de meest fundamentele vraag voor mij is de volgende: Waarom heeft Funda ingestemd met deze kaartvervuiling (los van de zak met geld)? Want is het niet een denkfout van epische proporties dat mensen eerst naar een ander huis op zoek gaan en dan pas naar een nieuwe baan?

Of laat zich Funda weinig gelegen liggen aan de mening van haar klanten en bezoekers? Dat klinkt bijna als …. een vacaturesite.

Conclusie
Voor huizenzoekers (en banenzoekers) is de samenwerking tussen Funda en Monsterboard geen positieve ervaring. De premisse is verkeerd en de uitvoering is slecht. Iedereen zou er beter van worden als deze samenwerking wordt gestopt.

Met uitzondering van Funda natuurlijk; geen zak met geld meer. En dat is exact de reden waarom het niet gestopt zal worden. Droevig!

Geef een reactie

20 Comments