Geen CV meer nodig…?

Vorig jaar schreef Marc nog dat het misschien wel niet zo’n goed idee was om je op een sociaal netwerk aan te melden als je niet direct op zoek was naar een baan. Inmiddels blijkt heel Nederland op netwerken zoals LinkedIn en Hyves te zitten.

Volgens Ricardo Risamasu leven we steeds meer on-line, zeker generatie Y. Dat heeft niet alleen voordelen, het heeft ook zo z’n nadelen. Recruiters kunnen heel veel informatie vinden over kandidaten op internet, maar uiteraard werkt het ook andersom voor kandidaten. 

Het lijkt erop dat met de groei van deze sociale netwerken, Google als zoekmachine en schrijven op blogs je helemaal geen CV meer nodig hebt. Waarom zou je nog een mooi CV maken als je een publiek profiel hebt op LinkedIn? Tenslotte richten meer en meer recruiters zich op LinkedIn, Hyves en noem ze maar op.

En wat schetst mijn verbazing? Zo’n geavanceerde zoekmachine heeft blijkbaar nog een ouderwets recruitment proces. Google vraagt aan kandidaten een CV te maken en geeft daarbij aan wat ze van een kandidaat verwachten. Zouden de recruiters bij Google gebruik maken van hun eigen zoekmachine of zouden ze gebruik maken van een textractor 

Het CV is dus nog lang niet uitgestorven en is voor kandidaten nog steeds een ticket tot een interview of sollicitatiegesprek. Ik geloof daarom niet in het artikel dat Seth Godin heeft geschreven, hoewel het mij wel aan het denken heeft gezet.

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Seth Godin overdrijft, zoals te doen gebruikelijk. Vanuit zijn perspectief hebben uitsluitend oninteressante mensen een CV nodig; oftewel CV’s zijn voor losers.

  Helaas zit de wereld iets anders in elkaar. Hoewel ik er wel van overtuigd ben dat het gros van de jongere generatie zich in toenemende mate online zal presenteren, of via een CV zal verwijzen naar hun online presence.

  Tenslotte zal de recruiter de kandidaat toch wel op internet proberen te vinden.

 • Raymond
  says:

  Ben het gedeeltelijk met Godin eens. Hij richt zich alleen op een kleine groep die daadwerkelijk kan pronken met voorbeeldsituaties waar overduidelijk hun naam op staat of mensen door hun gedrag en prestaties de aandacht trekken en gevraagd worden.

  Maar heb zelf gemerkt dat zelfs in dat geval je c.v. gevraagd wordt…