Kwalijke cv-praktijken……bah!

Steeds meer werkgevers ‘vullen’ eigen kandidatendatabases met cv’s van bureaus. Dit lijkt een begrijpelijke en goede ontwikkeling gebaseerd op valide argumenten. Alles vanuit de nobele gedachte een kandidatenhistorie (en te managen) en later te kunnen nazoeken via welke bureau wanneer wellke kandidaat is voorgesteld.

O ja, natuurlijk ook om een eigen database met interessante kandidaten op te bouwen. Het kan dus zo maar gebeuren dat jouw cv, na een goed gesprek met een professionele bureau recruiter, na jouw goedkeuring, wordt doorgestuurd naar een potentiële werkgever. En dan voor altijd wordt opgenomen in de database van deze potentiële werkgever.

En dan, 8 maanden later, word je plotsklaps gebeld door de corporate recruiter van deze werkgever. Want hij/zij heeft een interessante baan voor je die precies aansluit bij jouw achtergrond. Althans, die van 8 maanden geleden. Dat je inmiddels van baan bent gewisseld weet men niet. En op de vraag waar de corporate recruiter jouw gegevens vandaan heeft krijg je een warrig antwoord.

De vraag die ik met hierbij stel is: mogen deze werkgevers jouw cv wel opnemen in hun database, zonder jouw expliciete toestemming daarvoor te hebben? Als ik kandidaat zou zijn, zou ik hier in ieder geval niet blij mee zijn….. Als bureau overigens ook niet altijd…….

Geef een reactie

34 Comments
 • johan
  says:

  @Wouter: Thanks voor je reactie.  I agree.

  Ter illustratie: Een timmerman solliciteert en krijgt dan de functie van metselaar aangeboden. Hoezo? Ja okee, ze werken beide met hun handen. Maar daar houdt de overeenkomst ook wel op.

  Of schuiven W&S bureau’s dozen zonder te kijken wat in de doos zit?

 • wouter
  says:

  @ Johan: heb precies hetzelfde gevoel gehad toen ik werk zocht. 

  Wat ik nu consequent doe is een duidelijke mail sturen naar de w&s met in copy één of andere ombudsman om me uit hun database te halen.

  Een voorbeel hiervan was een paar maand terug. Ik werk al een 5-tal jaar maar ben bezig met nog een master in HR te behalen. Eén van mij klasgenoten had de ganse klasgroep een mail gestuurd over een w&s met de w&s in copy. Toen heb ik onmiddellijk de w&s een mail gestuurd met een ombudsman in copy waarin ik hen (op een redelijk duidelijke en arrogante manier) vertelde dat ik stappen zou ondernemen indien men mij zou contacteren voor jobs. 

  En wat ik niet begrijp is dat de meeste w&s blijkbaar geen benul hebben van efficiëntie. Als ik een master in HR heb dan zoek ik toch geen job in de immobiliën of als ploegleider op een werf? Waarom me er dan voor contacteren?

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Johan, groot is niet per definitie gelijk aan gerenommeerd. Ik heb mijn beste ervaringen met kleine partijen en een paar dramatische ervaringen met de zogenaamde gerenommeerde grote jongens (ook één goede overigens).

  Ik ben erg benieuwd naar al je ervaringen. Als je er een reeks over wilt maken hier op Recruitment Matters (ervaringen van een werkzoeker) ben je van harte welkom!

 • Johan
  says:

  @ Bas: dank voor je reactie. Ik waardeer ’t zeer dat je reageert. Je raakt de spijker op z’n kop met ‘solliciteren is niet gelijk aan inschrijven’. 

  Wat mij vooral verbaast is dat het nog niet eens de cowboys/goudzoekerbureau’s zijn. Ik solliciteer bij gerenommeerde W&S bureau’s en kan er ondertussen een boek over schrijven.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Johan: je hebt er boeven bij zitten, gelukkig niet allemaal, wel (te) veel. Mijn ervaring als kandidaat is dreigen met het college bescherming persoonsgegevens als ze niet heel snel handelen. Niet dat het echt werkt (daar klachten indienen moet je met velen doen), maar de dreiging is vaak voldoende.

  Maar goed om te horen hoe kandidaten hier over denken. Ik hoop dat W&S bureaus hier iets van oppikken: solliciteren is dus niet gelijk aan inschrijven…

 • Johan
  says:

  Hier een kandidaat aan het woord.

  Ik heb grote moeite om mij uit bestand(en) van werving- en selectiebureaus te laten halen. Wanneer ik reageer op een vacature, stuur ik alleen mijn cv -schrijf me dus bewust niet in- en krijg toch nieuwsbrieven. Zodra ik vraag, incl schriftelijke bevestiging, om mij uit hun bestand te verwijderen, dan slaat de vertragingspolitiek toe of wordt er niet gereageerd. Sterker nog, ik krijg soms zelfs een bevestiging maar maanden later dan dan toch nog een nieuwsbrief. Hoe kom ik uit hun bestanden?! Het gaat immers om mijn persoonlijke gegevens.

 • Wouter
  says:

  Wat ik ook kwalijk vind is dat hogescholen en universiteiten emailadress, home adressen verkopen aan bedrijven zodat die vacatures en andere zaken kunnen opsturen om toch maar bij hen te solliciteren.

 • Jorrit Blok
  says:

  Waarom hebben we tegenwoordig eigenlijk mensen die controleren of er ergens gerookt wordt (in de horeca bijvoorbeeld) en dan een paar honderd, en hebben we geen mensen die controleren of bij bureaus of bedrijven de privacy wordt geschonden? Misschien zou dat een stuk minder vaak gebeuren wanneer er iemand toezicht op zou houden…misschien vind de overheid privacy niet zo belangrijk?

 • Marina
  says:

  Een bureau stuurt als het goed is een anoniem cv. Alleen een naam en misschien een woonplaats omdat dat handig is. Het is dan niet de bedoeling dat een kandidaat, zonder toestemming, op een later moment rechtstreeks benaderd wordt. En dit is wel in de wet bescherming persoonsgegevens opgenomen. Je kunt een bureau vragen en eventuele bedrijven, om jouw gegevens te verwijderen. Aan de andere kant moet je dit ook positief zien. Als je wel een baan zoekt of een andere baan overweegt, dan is dit misschien wel zo prettig (mits niet tig niet passende aanbiedingen per maand). Daar zit het vaak meer in. Als je je cv op een site plaatst, dan nemen bureausrecruiters (corporate recruiters werven meer gericht en passend) te pas en te onpas contact op voor banen waar, als ze goed gelezen hadden, de kandidaat geen interesse in heeft.

 • Ben
  says:

  @Paul:
  Wat doe je met interessante cv’s van kandidaten -die door een bureau zijn voorgesteld- en op dat moment niet worden aangenomen? Als je ze opneemt in de database van jullie bedrijf, is de kandidaat daar dan van op de hoogte?

 • Marc Drees
  says:

  @Paul:
  Behoorlijk wat aannames en dat zijn gevaarlijke dingen zoals je weet. Zeker als het om aan privacy regelgeving onderhevige gegevens van personen gaat!

  Zou het begrip heling van toepassing kunnen zijn op het overnemen van gegevens waarvan je zelf niet heb vastgesteld dat je die gegevens wel mag overnemen?

 • Paul
  says:

  Mijn mening is dat het registreren van een kandidaat wat er intern voor acties voor wordt uitgezet niet strafbaar is. Hiermee bedoel het registreren aan welke vacaturehouders hij is voorgesteld en waarom hij wordt uitgenodigd of afgewezen enz….

  Het lijkt mij pas een probleem worden als je deze kandidaten vervolgens vanuit je database gaat benaderen.

  Daarnaast ga ik ervan uit dat een kandidaat die binnen onze organsiatie wordt voorgesteld hiervan op de hoogte is gesteld door het bureau en dus weet dat zijn CV bij ons kenbaar wordt gemaakt en dus ook toestemming geeft om zijn/haar gegevens intern te verspreiden.

  Groeten Paul

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Ben: ik maakte één sneertje naar Newpeople, de rest is in het algemeen naar W&S bureaus. Jij stelt dat corporate recruiters nu iets doen dat de bureaus al jaren doen, vandaar dat ik de discussie iets draai. Want hoewel er positieve uitzonderingen zijn moet je niet de corporate recruiters nu ergens van ‘beschuldigen’ wat je eigen branche tot core business heeft verheven. Waarbij ik niet Newpeople (of enige andere individuele partij) de schuld geef.

 • Ben
  says:

  @Bas:
  Bedankt voor jouw reactie Bas. Jammer dat de discussie niet over NEWPEOPLE gaat en niet over het onderwerp dat ik heb aangesneden. En ja, ook wij kunnen beter…

 • Bas van de Haterd
  says:

  Interessante discussie, en ja, er wordt heel veel geschoven met CV’s en bijna alles is illegaal. Ook jouw praktijk Ben, als je stelt dat ‘je er van uit mag gaan dat je CV opgenomen wordt in een database als ik je die mail’. Helaas, de Wet bescherming persoonsgegevens is het niet met je eens. Je moet daar namelijk toestemming voor geven (of als je het via je site laat doen in je disclamer zetten).

  Wat echter nog belangrijker is, de WBP eist dat je er een termijn aan hangt. En dat is waar bijna elk W&S bureau de fout in gaat. Jij moet aangeven hoe lang je de CV in database gaat houden (tenminste, wat ik er van begrepen heb). En natuurlijk moet je deze helemaal verwijderen als een kandidaat dat vraagt.

  Overigens kan ik me ook nog mail van Newpeople herinneren, zonder me ooit te hebben ingeschreven. Dat mag natuurlijk ook niet, want iemands visitekaartje of mail contact is ook geen reden (sterker, strafbaar volgens de WBP) om hem op te nemen in een CRM systeem. Wel keurig verwijderd hoor, maar het had niet eens gemogen.

  Maar goed, kwalijke CV praktijken te over, zowel van de hele W&S branche als nu dus blijkbaar ook de corporate recruiters.

 • Ben
  says:

  @Paul: Ook een interessant punt dat je noemt, eveneens kwalijke praktijken maar in dit geval van de bureaus. Mijn artikel ging echter over de praktijken van de corporate recruiters. Dat zij, zonder medeweten van het bureau en de voorgestelde kandidaat, het cv opslaan in hun eigen database. Mag ik je vragen wat je mening hierover is?

 • Paul
  says:

  @marc:

  Ik bedoel daarmee dat sommige bureau’s maar met een target werken en dat is het zo snel mogelijk copy-pasten van een CV van een jobboard en doorsturen naar zo veel mogelijk opdrachtgever zonder de kandidaat hiervan op de hoogte te brengen (zodat ze de eerste zijn die de kandidaat heeft aangeboden). Dit schaar ik onder de noemer spam en het schenden van de privacy van de kandidaat. Als burea’s hier zorgvuldiger mee zouden omgaan zouden ze ook niet geregistreerd hoeven te worden. Ik bedoel dat de oorzaak van dit feit in een eerder stadium ligt en het gevolg is dat opdrachtgever hierdoor wel worden gedwongen om het een en ander te registreren.

  Nu hoor ik je denken dat ik dergelijke bureaus niet serieus moet nemen en daar geen zaken mee moet doen en doe dat in de regel ook niet. Feit blijft wel dat dit gebeurd en ik vind dit feit kwalijker dan het registreren van kandidaten in een database. Overigens ga ik nooit deze kandidaat zelf benaderen na 8 maanden buiten het bureau om. Ik denk dat de corporate recruiter die dit doet ver is afgedaald in zijn integriteit.

  Gr. Paul

 • Marc Drees
  says:

  @Paul:
  Het gaat hier om de privacy van de kandidaat. En die privacy wordt geschonden op het moment dat een opdrachtgever, zonder expliciete toestemming van die kandidaat, de gegevens van de kandidaat opslaat.

  En ik begrijp jouw opmerking “om al deze spam nog enigszins te kunnen stroomlijnen” niet. Wat bedoel je hiermee?

 • Paul
  says:

  Ik begrijp de discussie niet zo goed en vind het een beetje de omgedraaide wereld. Ikzelf heb drie jaar bij een (keurig) werving en selectie bureau gewerkt en werk nu als intern recruiter.

  Ik kan uit ervaring spreken dat 80% van de kandidaten die ik aangeboden krijg zelf niet weten dat ze worden aangeboden door een bureau. Het lijkt me namelijk niet dat een kandidaat aan vijf bureau’s tegelijk toestemming geeft zijn/haar CV bij ons onder de aandacht te brengen. En daar zitten ook zeer gerenommeerde bureau’s bij die tv reclames maken en dergelijke.

  Nu lees ik hier dat er een probleem is dat een opdrachtgever; om al deze spam nog enigszins te kunnen stroomlijnen; deze CV’s registreerd? Lijkt me een beetje de omgekeerde wereld. Ik denk dat we even terugmoeten naar de basis waarom dit gebeurd of zie ik het verkeerd?

  Gr. Paul

 • Ben
  says:

  @Jolanda:
  Ik weet niet in welke wereld jij leeft, maar als je, als coporate recruiter, zaken doet met een goed bureau, krijg je in de regel niet alleen het volledige cv (incluis contactdetails) van de kandidaat, maar ook een uitgebreid formulier betreffende achtergrond, motivatie, arbeidsvoorwaarden etc. van de voorgestelde kandidaat. Bureaus die uitsluitend anonieme cv’s voorstellen neem ik in de regel niet serieus…

 • Ben
  says:

  @Ruben:
  Goed punt Ruben, we gaan dit beter communiceren. Overigens mag je, als je als kandidaat jouw cv naar een bureau mailt, verwachten dat het cv wordt opgenomen in de database, toch?

 • Jolande de Ruyter
  says:

  @ Ben

  Mijn ervaring is dat bemiddelaars nooit contactgegevens doorgeven als zij een kandidaat voorstellen; alleen je voor- en achternaam wordt vermeld, (en misschien je woonplaats of leeftijd?).

  Als de corp recruiter jou dus kan benaderen dan zullen zij waarschijnlijk via internet, bijv. http://www.wieowie.nl alle sites hebben gevonden met jouw naam, bijv. je profiel op Hyves, of gewoon je vermelding in het telefoonboek. En dan is het contact zo gemaakt…….

 • Marc Drees
  says:

  @Ben:
  Interessant onderwerp, en zoals Ruben en Paul al hebben aangegeven, volstrekt verboden. Ik ben overigens benieuwd naar verhalen van kandidaten die dus onverwachts door corporate recruiters worden gebeld.

 • Ruben @ Freep
  says:

  @Ben ik bedenk me dat ik newpeople ook nooit toestemming heb gegeven om mijn cv op te slaan en me op de mailinglist te zetten 😉
  Ook nu maak op je website nergens melding dat je dit gaat doen als ik solliciteer.

 • Ruben @ Freep
  says:

  Het antwoord is simpel, nee dit mag niet! Je mag geen persoonsgegevens opnemen in een database zonder toestemming van de persoon in kwestie.

 • Daniel
  says:

  Ik heb uit eigen ervaring ook vernomen dat een tweetal bedrijven (headhunter en W&S) een abonnement namen bij een grote vacaturesite en dit alleen deden om de CV-database ‘leeg te trekken’, even snel kijken of er nog (enigzins) geschikte kandidaten tussen stonden en dan even alle NAW+CV downloaden en invoegen in het eigen kandidatenbestand om het zo aan te vullen.

  Wat ze er verder mee doen weet ik niet, maar ik kan me indenken dat deze ‘gedownloade’ personen in de toekomst gebeld gaan worden door deze recruiters. Helemaal met de toekomstige krapte op de arbeidsmarkt in zicht.