Matching en online recruitment: made in heaven, 5

puzzelstukjes

In een vorige aflevering heb ik een overzicht gegeven van de extra mogelijkheden die matching kan bieden voor online recruitment.

En vandaag wil ik dan de tweede van die mogelijkheden behandelen: Beeld van de ‘concurrentie’.

Beeld van de ‘concurrentie’
Als je niet de enige bent die op een vacature solliciteert is het direct mogelijk een beeld te krijgen van jouw positie ten opzichte van de andere sollicitanten. Natuurlijk anoniem. Maar het geeft je wel een beeld van je kansen.

En kan je doen besluiten van sollicitatie af te zien, of juist handenwrijvend te zitten wachten op die uitnodiging die nu zeker moet komen.

Hoe werkt dat dan?
Als er meerdere mensen op een vacature hebben gesolliciteerd zijn dus van elk van die mensen matchscores bekend.

En dan gaat het natuurlijk niet om de overall matchscore; maar om de matchscores vanuit het perspectief van de vacature. Tenslotte gaat het om de mate waarin de vacature den kandidaten aantrekkelijk vindt.

Dus stel dat we de volgende drie kandidaten hebt:

Matchlijst met drie kandidaten

En dat levert dus de volgende rangorde op:

Ranglijst

Deze kandidaat heeft een 100% vanuit de vacature en is dus het meest aantrekkelijk

 

Deze kandidaat wijkt af op één van zijn werkervaringen en salaris en is dus minder aantrekkelijk

 

Deze kandidaat wijkt af op de functie die hij zoekt, het gewenste salaris, één van de werkervaringen en hij mist een diploma. De minst aantrekkelijke dus.

 

Wat betekent dat dan?
Elk van deze (potentiële) sollicitanten zou dus zijn/haar eigen positie ten opzichte van de anderen kunnen zien. Dit uiteraard anoniem en zonder de specifieke gegevens van de andere kandidaten te laten zien.

Door de matchscores vanuit de vacature te tonen en de eigen positie daarbinnen weet je direct hoe je ervoor staat. Waardoor je een overwogen beslissing kan nemen of je al dan niet wilt solliciteren.

In een dergelijke situatie is het ook prettig om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe sollicitaties; en wat dat voor jouw ‘concurrentiepositie’ betekent. Waardoor je altijd op een later moment kan besluiten jouw sollicitatie terug te trekken.

Geef een reactie