Hebben we nog wel niet-werkende werkzoekenden?

CBS komt vandaag met de werkloosheidscijfers over het tweede kwartaal van 2008.  En over die periode waren gemiddeld 294.000 personen werkloos; 3,8% van de beroepsbevolking.

En dat is een daling van 0,6% ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. Indrukwekkende resultaten dus. En in een overspannen arbeidsmarkt een behoorlijk vervelend resultaat.

Want het aantal niet-werkende werkzoekenden (de zogenaamde NWW’ers) is daarmee dramatisch laag. Meestal betekent dit ook dat er een mismatch is tussen deze groep en de arbeidsmarkt wat betreft vaardigheden en kwalificaties.

Dit gegeven, opgeteld bij de nakende exit van oudere babyboomers en de kleinere instroom van Gen Yers maakt onze arbeidsmarkt bepaald oververhit. En dat ondanks het gereutel in de media over economische malaise.

Een eventuele economische malaise zou wel eens het gevolg kunnen zijn van het niet in kunnen vullen van de beschikbare vacatures! Een situatie waar de nodige bedrijven al geruime tijd mee worstelen.

Er zijn maar twee mogelijkheden: arbeidskracht importeren, of het werk exporteren. Want we die krapte op de arbeidsmarkt zal zich als een structureel probleem gaan tonen. Met een vraag om structurele oplossingen.

Geef een reactie

4 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Toevallig sprak ik deze avond iemand van een outplacement bureau. Hij stelde dat ze nu wel werk te over hadden. Meer dan in tijden, omdat de ontslagen elkaar opvolgen. Echter, 90% had hij redelijk snel een nieuwe baan voor. Dus aan de ene kant, het gaat slecht, aan de andere kant, er is nog werk genoeg blijkbaar. Heel vreemd beeld moet ik zeggen.

 • Chris Stapper
  says:

  Dit toont eens te meer aan dat wat de media roepen met enige regelmaat losstaat van de werkelijkheid.
  En helaas ook dat ditzelfde roepen wel eens een self-fulfillnig prohpecy kan zijn.

  Als het ergens slecht gaat is het nieuws om dat te roepen. En nieuws wordt interessanter als je het wat sterker formuleert. Etc. De spiraal zal duidelijk zijn.

  Vooralsnog gaat het dus niet zo slecht, met zo’n lage werkgelegenheid. Misschien moeten we allemaal gaan overwerken?

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Huisvrouw: de Nederlandse wetgeving is niet fair, maar dat is toch niet onbekend? Mijn moeder heeft slechts 35 jaar WAO premie betaald en toen ze op d’r 58 afgekeurd werd kreeg ze ook niets omdat de partner test (mijn vader verdiende ook teveel) verkeerd uit viel. Tja, we zijn een zeer ‘sociaal’ land.

  Wat mij aan deze cijfers overigens opvalt is dat er een daling is, terwijl iedereen nu schreeuwt over recessie, economische malaise, het MKB geen groei meer ziet en niemand durft aan te nemen (zeggen ze) en ik lees over massa ontslagen. Die combinatie vind ik vreemd (of ook weer niet, het is maar wat de journalist zelf geloofd).

 • huisvrouw
  says:

  Waar ik benieuwd naar ben zijn de cijfers van mensen die wel een baan zoeken maar door de strenge ww eisen geen uitkering meer krijgen. Ik ben vanaf ’87 fulltime werkzaam in HBO+ baan maar ben momenteel weer zonder werk. Echter krijg ik geen ww meer omdat ik 9 dagen in een van de voorgaande jaar te weinig heb gewerkt voldoe ik niet aan de ww-eis. Omdat mijn man een gewone baan heeft krijg ik dus helemaal niets meer! Gedwongen huisvrouw en uit de boeken verdwenen terwijl ik al die jaren gewoon hoge premies heb betaald, deze had ik beter zelf kunnen opsparen!
  Al de premies die mensen kunnen krijgen met een uitkering en regelingen om aan een baan te komen gaan ook aan mij voorbij. Is dit onrecht? Zo voelt het wel! Ik ben niet eens meer een nummer…