Niet gluren bij jouw buren? Dan jij ook niet bij mijne!

Garbage_bag_empty Ik krijg de laatste tijd veel meer Linkedin uitnodigingen dan in voorgaande maanden. De reden hiervoor is natuurlijk simpel; de financiele crisis.

Mensen zijn opportunistische beestjes, dus in tijden van crisis schiet iedereen die denkt dat zijn/haar baan gevaar loopt in de paniekstand. En gaat als een gek contacten leggen in Linkedin…

De reden hiervoor? Die nieuwe contacten en hun netwerken afgrazen voor eventuele nieuwe uitdagingen.

Daardoor getriggerd ben ik gaan kijken naar mijn contacten (142) en welke van die contacten zijn/haar eigen netwerk afschermt. En dat zijn waren nogal wat. Gek genoeg zijn het vooral mensen die in recruitment werken.

Die zijn wel geinteresseerd in het netwerk van anderen; maar het eigen netwerk moet blijkbaar buiten schot blijven. Wel gluren bij mijn buren, maar dat niet zelf toelaten.

En dat vind ik niet zo netjes. Daarom heb ik besloten deze contacten uit mijn netwerk te verwijderen. Uit mijn Linkedin netwerk wel te verstaan… Zo ben ik weer een stap dichterbij mijn oorspronkelijke doel. Hoewel ik wel moet toegeven dat ik in de laatste tijd toch een paar contacten heb toegevoegd. Ondanks mijn eerdere belofte om dat niet meer te doen…

Maar met deze actie heb ik voor mijn gevoel toch weer een stap in de goede richting gezet. Want ik zit nu nog maar op 127 contacten. Twee stappen vooruit na de recente 1 stap terug.

Geef een reactie

31 Comments
 • Edwin Cornet
  says:

  Hoi Marc, helemaal mee eens! Ik heb de afgelopen periode ook een schoning gedaan en ben tot dezelfde conclusie gekomen. Veel ‘ collega’  consultants/recruiters schermen hun gegevens af maar willen wel graag aan jou gelinked worden. Ik werd een jaar geleden hierop gewezen (toen schermde ik ook mijn gegevens af) door een kandidaat van mij. Deze feedback in combinatie met de basisregels van linkedin die Bas van de Haterd mij heeft verteld, zijn voor mij reden om mijn database open te stellen voor eenieder die ik persoonlijk ken! Alle uitnodigingen van mensen die ik nog nooit gezien, gesproken heb en alleen op eigen gewin uit zijn, worden geweigerd.

 • Marc Drees
  says:

  @Marina:
  Helemaal goed.  Lees ook even het stukje van Jacco Valkenburg in P&O Actueel. Hoewel ik het zeker niet met alles wat Jacco schrijft eens ben, is deze uitspraak in dit verband wel heel erg to the point:
  Het belangrijkste doel van de site Linkedin is geregistreerde gebruikers te laten profiteren van elkaars zakelijke netwerk.

  Way to go, Jacco!

 • Marina
  says:

  Onlangs heb ik ook besloten om mijn netwerk af te schermen. En misschien heeft dat inderdaad met vertrouwen te maken. Ik heb in mijn netwerk veel mensen die werkzijn zijn in recruitment. Ook veel contacten aan bureauzijde. Nu heb ik ook veel collega’s aan mijn netwerk toegevoegd en inderdaad, ik wil toch liever niet dat mijn collega’s benaderd worden door deze contacten aan bureauzijde, waar ook gewoon zakelijke contacten tussen staan. Maar inderdaad, ik kan als corporate recruiter ook hun contacten (soms wel 500+) zien. Ik heb wel getwijfeld hierover. Misschien moet ik mijn contacten toch maar weer tonen. Ik voeg overigens niet zomaar iedereeen aan mijn netwerk toe. Alleen mensen die ik daadwerkelijk ken en minimaal face to face gesproken heb.

 • Arnout
  says:

  Om problemen te voorkomen. Een paar voorbeelden:

  Het rechtstreeks maken van interview-afspraken zonder mij als Recruiter daarbij te betrekken of op de hoogte stellen. Nooit kwaad bedoelt maar wel vervelend om achter de feiten aan te lopen.

  Problematischer wordt het als het CV met persoonlijke contactgegevens in de ATS gaat van grote organisaties. Een paar maanden later wordt deze kandidaat door een andere Recruiter rechtstreeks benaderd en aangenomen. Dan krijg je discussies die ik liever probeer te vermijden.

 • Arnout
  says:

  Klopt, je hebt niet gevraagd om mijn mening te veranderen. Ik wilde alleen aangeven dat ik open stond om deze te veranderen met de juiste argumenten.

  Met de opmerking aan het eind probeer ik een vergelijkbare situatie te beschrijven. Waarom doen ik dat eigenlijk nog? Heeft ook niets te maken met wantrouwen naar klanten toe maar het voorkomt problemen.

 • Marc Drees
  says:

  @Arnout:
  Ik heb niet de indruk je ooit gevraagd te hebben je gedrag of houding ten opzichte van Linkedin te veranderen.  En meningen kunnen verschillen.

  Waar jij een wide net caster bent, ben ik een narrow net caster. Ik heb niets aan/met contacten die ik nooit in de ogen heb gekeken. Maar mensen die ik in de ogen heb gekeken hoef ik feitelijk ook niet eens op Linkedin als contact. Want ik ken ze al, en contactgegevens zijn al uitgewisseld.

  Los van het feit dat ik Linkedin tegenwoordig uitsluitend voor research doeleinden gebruik, is voor mij het afsluiten van een eigen netwerk binnen een online netwerk gelijk aan vloeken in de kerk. Het zou feitelijk verboden moeten worden.

  Dat jij daar anders tegenaan kijkt: prima! En ik heb geen enkele behoefte jouw mening daarin te veranderen.

  Alleen maak je een heel merkwaardige opmerking aan het eind van je laatste reactie:Ik stuur nog steeds CV’s door zonder contactgegevens naar mijn opdrachtgevers. Wantrouwend? Nee. Onnodig? Ja, meestal wel. Toch ben ik niet van plan om dat te veranderen.

  Hoewel het niets met het onderwerp van het artikel te maken heeft, snap ik het niet. Als het niet uit wantrouwen is, wat is dan wel de reden?

 • Arnout
  says:

  Laat ik proberen deze discussie positief af te sluiten. Ik ben deze discussie open begonnen en de dialoog aangegaan. Meteen werden deze LinkedIn gebruikers bestempeld als arrogant, ongepast, egocentrisch, wantrouwend, onfatsoenlijk, respectloos etc. Wow, erg heftig en zwart-wit denkend waarin de nuance volledig ontbrak. En om de nuance gaat het wat mij betreft.
  Als ik de discussies en artikelen terug lees, is het achteraf eigenlijk ook niet vreemd. Marc geeft aan niets met LinkedIn te willen en Bas halveert zonder aarzelen zijn LinkedIn netwerk bereik. Als Recruiter probeer ik continue mijn netwerk te vergroten met interessante contacten. Jullie proberen het te verkleinen! Tja, logisch dat we elkaar niet begrijpen.
  Het is voor mij helemaal duidelijk. Mijn vak is het bij elkaar brengen van personeelvraag en aanbod en dat mag best iets mystieks hebben. Ik stuur nog steeds CV’s door zonder contactgegevens naar mijn opdrachtgevers. Wantrouwend? Nee. Onnodig? Ja, meestal wel. Toch ben ik niet van plan om dat te veranderen.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Arnout: ik stop er inderdaad mee, want je bent niet in staat te lezen of eigenlijk, je wilt het gewoon niet begrijpen. Ik veroordeel namelijk niemand. Het feit dat jij dat niet wilt begrijpen, kan ik helaas ook niets aan doen en gezien je reacties ga ik het je ook niet meer proberen uit te leggen.

 • Arnout
  says:

  Bas, je hebt gelijk. Ik kan je inderdaad niet meer volgen.

  Je veroordeelt al op voorhand je vertrouwde, maar ietwat gereserveerde, connecties. Het ging toch om menselijke interactie?

  En als een contact open staat om hun netwerk uit te breiden met nieuwe onbekende contacten (LION) is het ook weer niet goed. “Die vertrouw je per definitie niet…die begrijpen het hele principe van social media niet”.

  Ik ben blij dat je het zelf nog snapt. Welterusten.

 • Xavier
  says:

  @Marc De reden(en) van de posting van dit onderwerp is sowieso een btje onduidelijk? Wat wil je met het posten hiervan stellen of teweeg brengen Marc…of wou je het gewoon kwijt?

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Arnout: Ik verdraai niets en ik verwar ook niets met elkaar, maar het is me duidelijk dat je het niet wilt begrijpen en moet gaan schoppen. Alles wat ik hier stel komt juist voor de volle 100% overeen met al het andere wat ik verkondig. Namelijk dat ik respect heb voor keuzes die iedereen maakt, maar ook voor mijn eigen keuzes en daarom dus deze besluiten maak.

  Jij kijkt naar Linkedin vanuit een technisch perspectief en noemt het open. Techniek vind ik niet boeiend, het gaat om menselijke interactie. Een heel groot verschil. Maar het is duidelijk dat je niet te intentie hebt om mij te willen begrijpen (wat overigens heel iets anders is dan dat je het met me eens hoeft te zijn, dat hoeft niet). Dus bij deze sluit ik deze discussie.

 • Arnout
  says:

  Bas, het was een interessante discussie maar nu verdraai je de zaken en gebruik je steeds weer dezelfde argumenten. Je hebt ook waarschijnlijk iets te vaak de LinkedIn promo video gekeken en verklaar je zaken heilig die er weinig toe doen. Je verwart duidelijk een aantal zaken met elkaar. LinkedIn is een open netwerk, ongeacht de instellingen van een individuele gebruiker.

  Ik heb respect voor iedereen waarmee ik een connectie heb (met of zonder zogenaamd ‘open’ netwerk) en ook voor jouw mening. Maar voor mijn gevoel sla je te ver door als je zo om gaat met je vertrouwde connecties op LinkedIn. Dat kan ik simpelweg niet rijmen met wat je allemaal verkondigt. Niets meer en niets minder.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Arnout: grappig dat je dat stelt, maar met alle respect, je begrijpt het dus inderdaad totaal niet.

  Respect heb ik zeker, maar ook voor mezelf. Ik respecteer de keuzes die men maakt. Ik ga mensen ook niet mailen dat ze moeten doen zoals ik dat wil, dat zou respectloos zijn. Echter, het hele principe van Linkedin en de kracht van Linkedin is het open hebben van je netwerk. Het inzichtelijk maken ervan. Als je dat niet wilt doen, begrijp je in mijn optiek totaal helemaal niets van sociale media. En dan verbreek ik je connectie.

  Reciprociteit idem dito. Ik help vele mensen. En dat doe ik altijd, daarom heb ik ook veel mensen die iets voor mij terug willen doen. Maar het werkt altijd wel twee kanten op.

  Ik eis van niemand om hun netwerk open te zetten, dat is wat ik zeg. Dat is jouw keuze. Maar elke keuze heeft consequenties, en dit is er één van. Ik eis ook niet van mensen dat ze stoppen LION te zijn, maar het feit dat ze dat zijn brengt consequenties met zich mee.

  Wat jij stelt heeft juist te maken met gebrek aan respect, namelijk voor mezelf en mijn eigen standpunten. Ik heb respect voor het standpunt dat mensen hun profiel gesloten willen houden, ik vraag namelijk niemand om het te openen. Maar ik heb hetzelfde respect voor mijn eigen standpunt dat als je het sluit, ik je niet als connectie wil hebben.

 • Arnout
  says:

  Bas, dit is dus precies waar ik moeite mee heb. Je eist van anderen iets te doen. Geven en vervolgens eisen van een ander dat hij/zij hetzelfde doet omdat je er recht op hebt?? Wants anders verbreek je de connectie? Is dat wat je bedoelt met Reciprociteit en Respect in het 7R model?

  I rest my case. Hoe meer ik in discussie met jullie geraakt ben hoe sterker ik het gevoel heb dat de pot den ketel verwijt dat hij zwart ziet.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Arnout: precies, er is geen reciprociteit als je neemt zonder te geven. En je netwerk afschermen is dus niets geven, maar wel mogelijk iets nemen.

  Het is gewoon een kwestie van fatsoen in mijn ogen. Geven en nemen. Jij mag in mijn contacten kijken, dat is geen issue. Ik wil datzelfde recht, zo niet, dan doe ik dat niet. En er zijn voldoende redenen te bedenken waarom je dat zou willen. Het is vervolgens inderdaad aan de persoon om te kijken of hij fatsoen heeft om het via via te spelen, iets dat ik altijd doe. Maar ik kan niet zien wie jij kent als jij dat afschermt. Maar ieder zijn keuze, ik respecteer die van mensen die het afschermen, maar elke keuze heeft wel zijn gevolg en dat is dat ik niet meer met je link.

 • Arnout
  says:

  Ik bedoelde te zeggen dat er GEEN reciprociteit is als je vraagt zonder te geven.

  Maar ik vraag niet om een contactlijst van mijn contacten. En ik verwacht ook niet dat nieuwsgierige anderen dit aan mij vragen (of eisen zoals jij lijkt te doen). Degene die dat wel doen ben ik liever kwijt dan rijk.

 • Marc Drees
  says:

  @Arnout:
  Ik wil helemaal niets met Linkedin; zoals ik ook al eerder heb aangegeven.
  Ik gebruik Linkedin uitsluitend als een research tool in relatie tot mijn postings op RecruitmentMatters. Uit reciprociteit hou ik wel mijn profiel op Linkedin up-to-date. Dat is wel zo fatsoenlijk.

  Reciprociteit is overigens niet vragen zonder te geven; waar haal je dat vandaan?  Even de Van Dale er op naslaan zou ik zeggen…

  Het is natuurlijk prima dat jij niet bij de buren gluurt; maar dit wil niet zeggen dat anderen dat ook niet (mogen) doen. Een fundament van sociale netwerken is juist die nieuwsgierigheid.

 • Arnout
  says:

  Duidelijk, maar je verhaal klopt niet helemaal. Je kunt mijn LinkedIn contacten (2e en 3e graads) namelijk wel via mij benaderen, je kunt er alleen niet in snuffelen. Waarom zou je dat ook willen vraag ik me af?

  Ikzelf heb ook helemaal geen behoefte om te snuffelen in andermans contacten. Als ik iemand nodig heb op LinkedIn zoek ik eerst via Advanced Search en kan vervolgens zien wie mij het beste hierbij kan introduceren.

  Reciprociteit? Dat is vragen zonder te geven en dat heeft hier niets mee te maken. Zoals aangegeven, ik vind het onbelangrijk dat iemand zijn of haar contacten afschermt. Ik verwacht dat dus ook niet van een ander.

 • Marc Drees
  says:

  @Arnout,
  Volgens mij is voor een goede lezer de reden wel duidelijk; maar laat ik het eens op een andere manier proberen.

  Met welke reden zou je jouw netwerk afschermen van diegenen waarmee je datzelfde netwerk wenst uit te breiden?

  Gebrek aan vertrouwen? In dat geval zou je geen relatie aan moeten gaan met diegenen waar je onvoldoende vertrouwen in hebt.
  Mijn netwerk is te waardevol om opengesteld te worden? Een nogal arrogante houding. En eentje die ongepast egocentrisch is in een online netwerk

  Ik wil mijn netwerk niet blootstellen aan verzoeken van derden? Wat doe je dan in godsnaam op een online netwerk?

  In essentie is het afsluiten van een netwerk een motie van wantrouwen aan de mensen waarvan je tegelijkertijd aangeeft een relatie mee aan te willen gaan.

  Reciprociteit is mijns inziens de basis van online netwerken. En met het dichtzetten van een netwerk wordt die reciprociteit teniet gedaan. En daarmee wordt de basis onder een online netwerk weggeslagen.

  Nu duidelijk?

 • Arnout
  says:

  Pfff…waar jullie je al niet druk om kunnen maken. Jammer dat er in dit artikel alleen een kinderachtige reden wordt gegeven waarom LinkedIn gebruikers die hun netwerk afschermen een tik op hun vingers moeten krijgen. Want geef nu eens een goede zakelijke of professionele reden waarom dit niet zo netjes is? Ik zie het probleem niet dus help me even dit te begrijpen.

 • Bas van de Haterd
  says:

  goed punt, ben er ook even door heen gegaan. Er waren er een aantal bij waarvan ik dacht: nou, daarvan kan ik het begrijpen dat ze het hebben afgeschermd, maar als ze in de recruitment zaten vlogen ze er per direct uit, ook al kende ik ze wel erg goed en heb ik er vorig week nog iets mee gedronken.