En we zijn met z’n allen nog milieubewust bezig ook

Ik vind het heerlijk om een dagje thuis te werken. Niet die trein in, met al die stinkmensen om me heen (regen, morningbreath, een overdaad aan eau de cologne, andere mensen stinken altijd), om vervolgens op z’n snelst binnen anderhalf uur op de plaatst van bestemming te zijn.

Echt werken lukt maar half
Echt werken in de trein lukt maar half. Als ik aan het ontwerpen ben gaan mensen me vragen stellen. Als ik een stukje schrijf leest mijn buurman/vrouw mee. Als ik wat zit te schetsen wordt me gevraagd of ik hen soms na teken.

Dinsdagmiddag, een klaagzang van goede vriend D., die wel begrijpt waarom mensen ervoor kiezen om in de file te staan. “In de trein ben je vaak net zolang bezig op de plaats van bestemming aan te komen door allerlei onhandig geplande wegwerkzaamheden. Bovendien zit je in de auto in je eentje (tenzij je carpoolt)te ranzen, en ben je niet omringt door allemaal mensen, tussen wie je voor je verdriet niet wilt staan.”

Telewerkcentrum 2.0
Werken in een telewerkcentrum in je woonplaats is ook een goede oplossing. Slechte internetverbindingen en het gebrek aan faciliteiten zijn oude kwaaltjes. Lekker op de fiets naar ‘kantoor’. Voor de minder gedisciplineerden onder ons voelt dat toch meer als ‘naar het werk gaan’. Vrienden die thuis werken aan hun afstudeeropdrachten zeggen wel eens last te hebben van studieontwijkend gedrag (het zogenaamde soggen). Ze gaan opeens schoonmaken. Of luxe Italiaanse broodjes voor zichzelf klaarmaken.

Werken in je pyjama
Steeds meer bedrijven stimuleren thuiswerken. Wat maakt het ook uit als mensen liever een dag of meer in de week in streeppyjama willen werken? Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zijn er ruim 20 % telewerkers, zo’n 2,5 miljoen werknemers. Volgens een woordvoerder van vakbond FNV bevestigen deze cijfers dat thuiswerken steeds populairder wordt. Uit een FNV-enquete van begin dit jaar blijkt dat 83% van de werknemers liever een dag per week thuis werkt. Veertien procent is voor twee dagen thuiswerken en drie procent wil zelfs drie dagen achter de keukentafel pielen.

Waarom zou je niet een dag of meer in de week vanaf de bank werken? We zijn met z’n allen nog milieubewust bezig ook.

Deze blog is eerder geplaatst op ikki.nl.

Geef een reactie