The making of RecruitmentLab: the legal battle

judge_wigIn een eerdere aflevering heb ik het al gehad over de saaie, maar o zo belangrijke kleine lettertjes. En dat was bijna een maand geleden… Over twee dagen wordt er eindelijk een punt gezet achter dit onderdeel

De Algemene Voorwaarden zijn ondertussen vier versies en uren (en uren, en uren) discussie verder. Het probleem? De spanning tussen klare taal en juridische zekerheid.

Een bijzonder discussiepunt was de verwoording van het artikel dat de condities van Overeenkomst en levering beschreef. De definitie van de Overeenkomst is als overigens volgt:

De overeenkomst tussen Partijen van gebruik van de website van RecruitmentLab alsmede van verkoop en levering van online en offline producten van RecruitmentLab.

Als je nu al moeite hebt om de ogen open te houden, stop gewoon met lezen! Het wordt er echt niet beter op en er is geen reden om jezelf te pijnigen…

De versie van de jurist
Oke, en dan nu de verwoording van dat artikel. Met als eerste voorbeeld de versie van de jurist (dit was overigens al de tweede versie):

2.1 De Overeenkomst tussen Partijen komt, wat betreft het gebruik van de Website, tot stand door het door Afnemer op de Website aanklikken van de desbetreffende ‘Akkoord-button’ op de registratiepagina van de Website.

2.2 De Overeenkomst tussen Partijen komt, wat betreft de levering en/of koop van Produkten, tot stand door het door Afnemer op de Website aanklikken van de desbetreffende ‘Akkoord-button’ van het desbetreffende Produkt op de bestelpagina van de Website.

Mijn versie
Voor het lezen en begrijpen van bovenstaande tekst heb ik twee dubbele espresso weggewerkt. Zoveel woorden, met tussenzinnen nog wel. Brrr…. Dus stelde ik het volgende voor:

2.1 De Overeenkomst tussen Partijen komt tot stand nadat Afnemer op de Website de registratie heeft voltooid.

Tenslotte stond al in de definitie van de Overeeenkomst dat het ging om gebruik en levering van producten. Het leek me simpeler, korter en vooral… duidelijker.

De uiteindelijke versie
Afijn, dit artikel heeft uren discussie gekost. Volgens de jurist zou hiermee een juridisch gaatje ontstaan. De herhaalde uitleg die hij hiervoor gaf begrijp ik nog steeds niet.

Maar na veel gesteggel zijn we dan op de volgende tussenvorm uitgekomen:

2.1 De Overeenkomst tussen Partijen tot gebruik door Afnemer van de Website komt tot stand op het moment dat Afnemer op de Website de registratie voltooit.

2.2 De Overeenkomst tussen Partijen tot levering en/of koop van Product(en) komt tot stand op het moment dat Afnemer op de Website desbetreffende Product(en) bestelt.

Ik weet het, nog steeds veel teveel woorden. Maar ik hou het positief. Het is in ieder geval veel beter dan de oorspronkelijke versie. En zeker beter te lezen. Count your blessings.

Conclusie
Algemene voorwaarden zijn eigenlijk hele nare dingen. Het kost veel tijd, veel geld, een hoop adrenaline (in mijn geval…) en geen hond leest het. Maar het is een noodzakelijk kwaad… zeggen ze. Volgens mij is het gewoon een samenzwering van juristen…

Maar RecruitmentLab heeft nu wel leesbare en juridisch degelijke Algemene Voorwaarden. Pffft…

Geef een reactie