Vrouwen handiger in het ‘social network’ spel?

Natuurlijk ben ik als recruiter actief op LinkedIn en in mindere mate op Plaxo, Xing, etc. In mindere mate omdat mijn doelgroep daar beduidend minder aanwezig is. Sterker nog: mijn doelgroep (fiscalisten) heeft net de eerste stappen op het fenomeen ‘social networking’ gezet. Maar goed, het begin is er en ik merk toch een sterke toename van activiteiten.

Wat me opvalt zijn twee zaken. Er zijn veel slapende accounts. Men maakt een profiel aan en connect met enkele vrienden en that’s it. Nadere inspanning blijft uit en ik krijg vaak na enkele maanden bericht terug met excuses als, druk, druk of ik check mijn profiel zelden.

Ook opvallend is dat vrouwen vaak meer inhoudelijk reageren dan mannen. Ik krijg procentueel meer reacties terug van mannen, maar vrouwen zijn daarbij vaak inhoudelijk sterker.

Ze zijn daarbij ook doelgerichter en persoonlijker. En vooral dat laatste telt op internet. Ik schrijf ‘internet’ omdat relaties aangaan en opbouwen via internet anders werkt dan in ‘the real life’. Waar je het in het echte leven moet hebben van gesproken woorden in combinatie met voorkomen, lichaamstaal en (natuurlijk) inhoud, wordt dit op internet vervangen door je profielinhoud, functie(s) en je foto.

Om echt op te vallen binnen Social Networks of om vanuit Social Networks tot leven te komen, is geschreven communicatie essentieel. En ook moeilijk overigens. Hoe vaak hebben we niet spijt van een verstuurd e-mailbericht? Was deze te kort, te bot of gewoonweg onhandig geformuleerd?

Vrouwen communiceren over het algemeen persoonlijker. Daarbij is de aanpak – of strategie als je het zo noemen wilt – vaker gericht op de langere termijn terwijl mannen liever zo snel mogelijk resultaat zien. Je zou kunnen stellen dat de vrouw de moderne jager is geworden, doorspekt van aandacht en langere termijn strategie, terwijl de mannen nog met berenvellen, speren werpend, rondrennen.

Naar mijn idee zullen vrouwen makkelijker nut weten te halen uit Social Networks dan mannen. Tja, wellicht voor sommige een stevige conclusie mijnerzijds. Voor de ander weer een ‘zie-je-wel’ moment. Reacties zijn natuurlijk altijd welkom.

Geef een reactie

1 Comment