Hulp voor zzp’ers (in economisch moeilijke tijden)

Economisch mindere tijden worden vooral door zzp’ers gevoeld. Conjunctuur zou voor hen niet het probleem moeten zijn, dat is het risico en avontuur van het vak. Het gaat er vooral om dat ze vaak niet verzekerd zijn.

Zzp’ers zijn in te huren wanneer het uitkomt en weer weg-te-bonjouren als het werk erop zit, of er door economische crises, geen geld meer is. Nogmaals, ze kenden het risico en wisten van de nadelen van het zelfstandig-zijn. En ze hadden de tips uit al die blaadjes, stevig onderhandelen over een uurtarief en geld opzij zetten voor mindere tijden, serieus moeten nemen.

Politiek Den Haag kan wel massaal klaarkomen bij het aantal zzp’ers (de afgelopen tien jaar is die groep gegroeid tot één miljoen), maar moeten ze dan niet inspringen als het slecht met deze paradepaardjes gaat? Wel als het gaat om structurele maatregelen om de overstap van werknemer naar ondernemer makkelijker te maken, wat mij betreft.

‘Iets’ hebben is uit den boze
Want die overstap wordt moeilijk gemaakt door twee essentiële zaken die wel goed voor je geregeld zijn als je in loondienst bent. Een inkomen als je ziek of (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. Of als je met pensioen gaat. Zelfstandigen zijn voor dit soort verzekeringen aangewezen op de private markt van verzekeraars. Die verzekeringen zijn duur. Zeker als je ‘iets’ hebt.

Het is dan ook niet raar dat slechts minder dan de helft van de zelfstandigen zich heeft verzekert. Je kunt bovendien als zzp’er je opgebouwde premies nog niet overzetten in een pensioenfonds voor zelfstandigen.

Kredietcrisis
Vanwege de financiële crisis zetten meer mensen dan gebruikelijk hun cv online. Dat meldde banensite NationaleVacaturebank.nl dinsdag. Doorgaans neemt het aantal cv’s dat op internet wordt gezet in de maand oktober licht af. In verhouding tot de september. Dit jaar was dat omgekeerd. Vergeleken met oktober vorig jaar bedroeg de toename 45 procent In zijn achtjarig bestaan heeft de website nog nooit zo’n grote stijging van het aantal geplaatste cv’s gezien.* Zijn dat al die zelfstandigen die toch spijt hebben van hun beslissing?

* nrc.next, 12 november 2008

Geef een reactie

5 Comments
 • van berkel
  says:

  Mijn mening is kort en krachtig.
  Als je in dit land werkt word je financieel gestraft , waarbij als er geen werk meer is voor de ZZPér wij niet financieel worden bijgestaan.
  Daarin tegen als je dit land komt binnengewandeld staat de wereld en de staats kas voor hen open.  
  Misschien is burgelijke ongehoorzaamheid een start voor de oplossing of een veel stevigere aanpak van de overheid.                                               

 • ZZP'ers; Roetman en Van Gulik
  says:

  Met AOW verzekeraars wordt denk ik arbeidsongeschiktheidsverzekeraars bedoeld? Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet, afhankelijk van de beroepswerkzaamheden, soms een pittige premie betaald worden. Maar werkgevers betalen voor hun werknemers ook een pittige prijs is de vorm van premie IVA/WGA/WAO. De basispremie is al5,7% over het salaris van de werknemer. Daarnaast betaalt een werkgever nog een gedifferentieerde premie WGA (afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico in de onderneming en de arbeidsongeschiktheids uitkeringen).

  Heb je een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten dan houdt deze rekening met het beroep wat je uitoefent. Kun je dit beroep niet meer uitoefenen dan kom je veel eerder voor een volledige uitkering in aanmerking dan dat je je als werknemer kans maakt om volledig arbeidsongeschikt verklaart te worden door het UWV.

 • Merel
  says:

  De laatste tijd zit ik er juist aan te denken om voor mezelf te gaan beginnen. Maar volgens mij kun je je (met en zonder ‘iets’) via het UWV goed voor arbeidsongeschiktheid verzekeren; zonder medische keuring! Maar ik ben nog niet verder dan de folderfase; ben nog niet met het UWV hierover in gesprek gegaan. Meer info vind je hier:
  https://www.uwv.nl/particulieren/brochures/brochures/WG11003270.aspx

  Ik ben in ieder geval blij dat Bas de toekomst voor interim recruiters rooskleurig ziet :-)!

 • Bas van de Haterd
  says:

  Tja, het hele gezeik rondom ZZP’ers vanuit de overheid vind ik doorgaans heel erg slecht. We zouden de solidariteit ondermijnen, door geen premie te betalen als het goed gaat en ineens in loondienst te gaan als het slecht gaat.

  Nou, het eerste stuk van het artikel: geef ZZP’ers de mogelijkheid gewoon WAO premie te betalen bijvoorbeeld. En afhankelijk van wat je afdraagt, heb je recht op uitkering (gemiddelde over 2 of 3 jaar bijvoorbeeld). Dan heb je die solidariteit en ik kan je één ding beloven, de oplichters bij de AOW verzekeraars is iedereen graag van af volgens mij. Of je nu iets hebt of niet, ze vinden doorgaans wel iets en al vinden ze niets, zijn ze nog duur.

  Wel kan ik me indenken dat meer ZZP’ers die vooral interim werk gedaan hebben en al jaren op een klus zitten, nu ineens weer in loondienst willen. Die hebben vaak merk ik niet heel erg goed hun netwerk onderhouden. Voor de ZZP’ers die meer freelancen valt dat nog wel mee. Ik denk dat op recruitment (en in mindere mate arbeidsmarktcommunicatie, maar vooral recruitment) gebied er juist veel meer vraag komt naar ZZP’ers over 3 maanden. Want dan ziet men dat er toch geworven moet worden, maar wil men nog geen full timer aannemen, maar ook niet de hoge W&S bureau fees willen betalen. Dus de komende 6 maanden verwacht ik dat interim recruiters het nog wel goed zullen hebben.