AcademicTransfer neemt Career.edu over

Vandaag is bekend gemaakt dat Academic Tranfser, het niche jobboard voor academische functies de grote Amerikaanse tegenhanger Career.edu overneemt. Een reden om even te bellen met algemeen directeur Jeroen Sparla van Academic Transfer over de toekomst en de ambitie.

Ter achtergrond, Academic Transfer (AT) is al 12 jaar actief op het gebied van wetenschappelijke vacatures. Het is een coörperatieve vereniging waarbij de founding partners alle universiteiten en universitaire medische centra zijn. Op Academic Transfer staan dus ook alle vacatures op wetenschappelijk onderzoeksgebied van deze instellingen. Daarnaast biedt AT de mogelijkheid voor het bedrijfsleven om academische onderzoeksfuncties te plaatsen. Het is in mijn optiek al tijden één van dé voorbeelden van een super succesvolle niche vacaturesite die heel veel dingen heel goed doet.

Academic Transfer had al enige tijd ook een .org domein, waarop de Nederlandse vacatures in het Engels gepubliceerd werden om voor deze posities ook internationaal te zoeken. Want de academische wereld is één van de meest internationale arbeidsmarkten die er bestaat, waarbij locatie vaak van minder belang is dan de inhoud van het werk.

Door de overname van career.edu, waar de founding partners van de coöperatie uiteraard de financiering voor hebben geregeld, doet AT een grote stap in de internationale wetenschappelijke wereld. In één klap is AT actief in 38 landen door deze overname. Jeroen Sparla hierover: “het eerste wat we gaan doen is de vacatures van onze internationale site doorplaatsen naar career.edu, zodat het bereik vervijfvoudigd”.

De technologische integratie zal zeker nog niet in 2009 plaatsvinden. Eerst wordt het nieuwe platform van AT zelf gelanceerd, halverwege dit jaar. Daarna gaat AT zich richten op de uitwisseling van vacatures tussen de beide platformen. Pas later wordt gekeken naar bijvoorbeeld de CV functionaliteit. Omdat de velden hierin veel sterker verschillen zullen daar nog de nodige technische hobbels overwonnen moeten worden voordat het allemaal naar één platform gaat.

Dit nieuwe platform gaat echter nog veel grote kansen bieden. “De technologie is volledig gebaseerd op open source talen. Op deze manier kunnen we het geheel makkelijk white label wegzetten. Als bijvoorbeeld de HBO’s van Nederland straks een eigen site willen naar ons model kan dat. Het voordeel is dat we dan de academische functies, die ook een HBO heeft tegenwoordig, ook op AT kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor andere Europese landen, iedereen die een eigen nationale site wil opzetten kan dat straks met deze nieuwe technologie doen zodat we een veel groter en completer platform hebben. Want dat is wat zowel de instellingen, maar ook de bezoeker willen, blijkt uit onderzoeken en gesprekken” aldus Jeroen Sparla.

Een overname is een mooie manier om het jaar te beginnen en ik wens het team van Academic Transfer dan ook alle succes in 2009 en daarna.

Geef een reactie

1 Comment