Career Mapping: Plan je carrière met Monster

Logo Monster Ik heb het alweer enige tijd niet over het nieuwe Monster gehad, maar vandaag wil ik een interessante nieuwe ontwikkeling uitgebreid de revue laten passeren: de Career Mapping tool.

De Career Mapping tool is bedoeld om je inzicht te geven in de mogelijke vervolgstap(pen) in je carrière. Gebaseerd op de functies die je tot op dit moment hebt vervuld.

Enige achtergrondinformatie
Science fiction? Mogelijk. Maar de Career Mapping tool is gebaseerd op de miljoenen CV’s die Monster in de loop van haar bestaan heeft verzameld. En die via Trovix(?) zodanig zijn ‘ontsloten’ dat er carrièrepatronen zichtbaar worden. De wet van de grote getallen dus.

Waarbij Monster overigens claimt ook de minder vanzelfsprekende vervolgstappen te kunnen tonen. Dus als je eens lateraal in plaats van verticaal wil bewegen.

Nou, dat klinkt toch interessant genoeg? Natuurlijk is de Career Mapping tool uitsluitend in de VS beschikbaar, maar dat mag mijn pret niet drukken. Aan de slag!

Career Mapping volgens Monster
Nou, zo ziet de beginpagina van de Career Mapping tool er uit:

image

En voor alle duidelijkheid heeft Monster er een Beta stempeltje op gezet.

Ik kan hier zelf mijn carrièrepad gaan opstellen, of gebruik maken van een aantal showcases, die Monster heeft voorbereid. En laat ik eerst maar eens die showcases gaan bekijken.

De showcases worden in een soort lijstscherm getoond; hieronder zijn een drietal getoond.

Showcases Career Mapping Ik ga maar eens voor het carrièrepad van de Intern DBA tot de Senior Consultant – Data Warehouse:

imageZo, da’s een heleboel informatie… Dit carrièrepad bestaat uit vier stappen. Van Intern/DBA via Consultant –Database en Consultant – Data Warehouse naar Senior Consultant – Data Warehouse. Waarvan de laatste stap niet op het scherm wordt getoond; hiervoor moet je op de pijl of het groene bolletje met de 4 klikken.

Elke carrièrestap stap biedt een bak aan informatie:

Carrierestap

Bovenaan staan alternatieve titels voor de functie. Verder kan je ook een hele serie key phrases voor deze functie bekijken alsmede een aantal keywords; die in een tag cloud worden weergegeven.

Vervolgens wordt aangegeven in hoeverrre deze stap ten opzichte van de vervolgstap een logische is. En je kan alternatieve stappen bekijken.

Dan natuurlijk de onvermijdelijke vacatures op Monster, die in dit geval ook nog eens helemaal geen relatie met de functie hebben. Vreemd…

En als laatste wat Monster een Career snapshot noemt. Waar ik overigens op kan doorklikken. En gezien de hoeveelheid informatie die hier wordt getoond lijkt me dat wel een goed idee.

 

En dan krijg ik onderstaande informatie te zien, waarbij ik enige irritante reclame heb verwijderd:

Career snapshot Er wordt een korte beschrijving van de functie getoond, gerelateerde carriere snapshots, een beeld van de marktgroei die deze functie waarschijnlijk gaat doormaken, de verantwoordelijkheden van de functie, de vereiste vaardigheden en noodzakelijke opleiding en training (hoewel in dit geval niet gevuld; en da’s knap stom. Want dat zijn natuurlijk fraaie product placements voor trainingsclubs…).  Oftewel een aardig compleet beeld van wat deze functie in het algemeen zal inhouden.

Daarnaast staat er centraal ook een sectie User comments. Met een aantal categorieën aan commentaar, die overigens nog allemaal maagdelijk blank zijn. Hiervoor doet Monster blijkbaar een beroep op de user community om met commentaar te komen. Alleen is er (nog) geen community. Een indicatie hoe moeilijk het zal zijn om je van vacaturesite tot carrièreportal om te vormen…

Nog even terug naar de carrièrestap. Want als ik op de tekst See other choices for this step klik, krijg ik dit te zien:

Most likely next steps

En je kan door heel wat andere functies bladeren. Hoewel ik in de hele lijst van functie geen echt laterale functiestappen heb kunnen ontdekken.

Maar goed, dat zal ook wel voor een te klein percentage van geanalyseerde CV’s het geval zijn. Tenslotte is een onverwachte carrièrestap per definitie een weinig voorkomende situatie.

Maar zo krijg ik natuurlijk alleen de gebaande (carrière)paden te zien. En als het goed is heb ik daar toch al een aardig beeld van.

 

Bij de laatste stap van de showcase aangekomen kan ik een volgende stap kiezen. En als ik daarop klik krijg ik een aantal keuzes, net zoals hierboven weergegeven:

image Ik krijg overigens slechts vaste keuzemogelijkheden tot mijn beschikking. En dat is zeker jammer; want zo mist Monster de mogelijkheid om er een lerend systeem van de te maken. Door de input van de gebruiker als feedback mechanisme voor het systeem in te zetten. Kans gemist!

Conclusie
De Career Mapping tool van Monster is interessante functionaliteit die fraai vormgegeven is. Er is erg veel informatie beschikbaar die redelijk goed toegankelijk is gemaakt. En die informatie is zonder meer van waarde.

De uitdaging die Monster met deze, en andere carrièretools, heeft is een cruciale: perceptie. Monster probeert overduidelijk van vacaturesite naar carrièreportal te migreren. En daar is niets mee mis. Maar migreren de gebruikers wel mee? Daar zit mijn inziens de grootste uitdaging voor Monster.

Geef een reactie

1 Comment