Cloud computing en het risico

Logotype Google Docs Google Docs is een SaaS applicatie en onderdeel van dat andere buzzword: cloud computing. Oftewel een gratis tekstverwerker waarmee je documenten kan maken, bewaren en delen met anderen. Zonder dat je iets op jouw eigen computer hoeft te installeren.

Hoor ik daar gratis? Jawel! En geen gedoe met installaties? Wederom jawel! Nou, dat klinkt wel heel erg interessant. Jawel, als je tenminste niets van enige importantie via Google Docs maakt en deelt.

Want Google Docs is blijkbaar lek. Waardoor volstrekte vreemden toegang hebben gekregen tot documenten waarvoor ze geen toestemming hadden.

De nachtmerrie van iedereen die ook nadenkt over beveiliging van informatie; en niet slechts voor gratis gaat. En een bevestiging van de risico’s die met cloud computing samenhangen.

Kleine bedrijven zijn gek op cloud computing omdat het een soort pay as you go model is. Amper of geen opstartkosten en je betaald wat je verbruikt. Heerlijk entrepreneurial, maar het kan dus ook riskant zijn.

En hoe zit het met het verhalen van eventuele schade? Hoe verhaal je schade als je gebruik maakt van een gratis dienst waar je jezelf hebt opgegeven en waar je waarschijnlijk nooit de kleine lettertjes hebt gelezen? Een interessante zij het zorwekkende gedachte.

Geef een reactie

5 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  @Marc
  Wat is significant? Moeilijke vraag, lijkt me. Interne bedrijfsgegevens? Maar wat is de data die je met iedereen wilt delen? Zit daar per definitie veel gevoelige informatie bij? Dat weet ik niet. Dat lijkt me meer iets dat je mailt (en de vraag blijft of dat veilig is).

  Maar niet alles op sociale netwerken wordt verkocht, toch? Mindz heeft bijvoorbeeld cirkels (ofzo) waar je prima informatie kunt delen. En wat je in berichtjes zegt op facebook komt ook niet naar buiten.

  Bedrijven moeten een goede afweging maken wat ze waar plaatsen. Ben het verder zeker met je eens dat gratis software daarbij kritisch moet worden bekeken voor er iets significants op wordt geplaatst. En de inhoud van dat begrip zal het bedrijf zelf moeten definiëren.

 • Marc Drees
  says:

  @Chris:
  En dus is de vraag, wat is significant. Dat wordt al snel heel veel; en de rest reutel je lekker weg op een of ander sociaal netwerk. Dat per definitie lek is omdat zij de gegevens het liefst gebruikt om geld mee te verdienen. Cynisch op zaterdag…

 • Chris Stapper
  says:

  @Marc
  Impliceer je niet dat iedere software lek is? En dat het probleem van gratis software vervolgens is dat je weinig basis hebt om mogelijk voortkomende problemen te verhalen?

  Ik denk dat er iets in zit, maar zie niet zo’n probleem in gratis software. Alleen zouden écht belangrijke stukken uberhaupt nooit zo geplaatst moeten worden dat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Als je iets van dergelijke significantie hebt, dan zou je daar ook een apart systeem voor moeten gebruiken.

 • Marc Drees
  says:

  @Richard:
  Een betaalde dienst is niet per definitie veiliger. Maar als je een betaalde dienst afneemt let je (in het algemeen) beter op de condities, risico’s, consequenties en verhaal mogelijkheden.
  Bij een gratis dienst is er sprake van een ander verwachtingspatroon en daarnaast zijn de mogelijkheden om eventuele schade te verhalen natuurlijk minimaal; als ze al bestaan.

  Iedere (cloud) applicatie is lek. De vraag is slechts of iemand in staat is het lek te vinden en in hoeverre een lek schade toebrengt en in welke mate.

 • Richard de Vries
  says:

  Google Docs is niet lek. Google Docs was een beetje lek. De getroffen gebruikers zijn op de hoogte gebracht.
  ‘Volstrekte vreemden’ hebben geeen toegang gekregen.
  Niet gratis betekent niet dat het per sé veiliger is.

  “Kleine bedrijven zijn gek op cloud computing omdat het een soort pay as you go model is.” Wat zou je als alternatief aanraden voor het delen van documenten?