Over virtuele vriendschappen en hoe die niet bestaan

Mijn aandacht wordt getrokken door een ludieke kop op pagina 9 van de nrc.next van vandaag. ‘Chatvrienden zijn snel LOL’. Marjolijn Antheunis promoveert vandaag in Amsterdam op het onderwerp. “Ook mét webcam sluit je op internet snel vriendschappen die heel hecht kunnen worden.” Het is niet waar!

Als mensen elkaar leren kennen via internet vinden ze elkaar sneller aardig dan wanneer ze elkaar in de echte wereld zouden hebben ontmoet, concludeert communicatiewetenschapper Marjolijn. En: “er werd altijd vanuit gegaan dat dat komt door de visuele anonimiteit.” Immers, wanneer je je gesprekspartner niet ziet, voel je je minder geremd. Ik weet het, ik ben ook van de msn-generatie.

Echter: “uit onderzoek blijkt dat die theorie niet helemaal overeind blijft. Ook als de webcam aanstaat, geldt namelijk hetzelfde. Ik wil niet zeggen dat anonimiteit geen rol speelt, want ook al staat de webcam aan, je blijft toch in hoge mate anoniem.”

Wat het dan wel is: “Mensen hebben de behoefte, als ze bezig zijn elkaar te leren kennen, zo snel mogelijk zo veel mogelijk van de ander te weten te komen.” En, of zo stelt Marjolijn in ieder geval, daar heb je in, pak ‘m beet, een café meer bronnen voor. Zo zie je hoe de ander er uit ziet, welke kleding hij/draagt,  het gedrag, het gezelschap etc. Zelfs het café zelf zegt iets over de persoon in kwestie. “Online heb je dat niet.” Ho! Stop! Wacht! Wat is dit nu voor nonsens? Als je niet op elk netwerk vertegenwoordigd bent, zoals ondergetekende, zegt het sociale netwerk waar jij je begeeft heel veel over je. Evenals je vriendenlijst, eventueel zichtbare ‘krabbels’ of ‘Wall’-schrijfsels. De ander heeft hoogstwaarschijnlijk meer dan 1 foto op zijn/haar profiel staan, waaruit duidelijk wordt wat hij/zij leuk vindt, welke kleren hij/zij draagt en welke offline plekken populair zijn.

Nog een leuke uitsmijter van de promovenda to-be? Wel, vriendschappen die online zijn begonnen en gebleven, zijn niet van dezelfde kwaliteit als offline vriendschappen.
Zou ze WoW hebben meegenomen in haar onderzoek? Ik vrees van niet…

Deze blog verscheen enkele minuten geleden op ikki.nl.

Geef een reactie