Het nut van video voor HR en recruitment

Videocamera Welke rol speelt video binnen HR en recruitment? Nee, natuurlijk geen video CV’s, dat slaat helemaal nergens op. Een papieren CV is dan nog altijd een heel stuk praktischer.

Maar er zijn wel zinvolle toepassingen voor video te verzinnen. Voor dergelijke toepassingen zouden bedrijven hun medewerkers zelfs moeten stimuleren om video’s te maken.

Welke toepassingen van video zijn dan zo zinvol? Nou, in ieder geval de volgende vier:

 • Vastleggen van ‘tribale’ kennis. We staan aan de vooravond van de exodus van de early baby boomers. En zou video niet een geweldig medium zijn om de tips, tricks en cheats door te geven aan hun opvolger(s)?
 • Opzetten van goedkoop trainingsmateriaal. Video’s als trainingsmateriaal. Een stuk goedkoper dan klassikaal leren of mentor begeleiding. En ook nog eens een heel stuk flexibeler!
 • Ondersteunen van het onboarding proces. Het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers dus. Te vaak een onontgonnen terrein. En wie zou het nou niet prettig vinden om door de baas in een videoboodschap veel succes te worden gewenst. Hoewel het natuurlijk niet zo moet zijn dat een videoboodschap een ontmoeting in persoon gaat vervangen. Want dat is het paard achter de wagen spannen.
 • Versterken van het employer brand. Een ondertussen meer dan bekende mogelijkheid; testimonials van eigen medewerkers. Authentiek en realistisch. Niets is beter om potentiele nieuwe collega’s enthousiast te maken. En tegelijkertijd een employer brand echt inhoud te geven.

Hoewel alleen de laatste toepassing van video vanzelfsprekend zowel voor intern (intranet) als extern (Internet) geschikt is, zie ik zeker ook mogelijkheden voor de andere toepassingen om het employer brand via Internet te versterken.

Met dank aan Zach Thomas.

Geef een reactie

4 Comments
 • Edo van Santen
  says:

  ik heb in mijn leven honderden sollicitanten uitgenodigd en/of aangenomen. inderdaad, de duizenden cv’s die je daarvoor in een tiental seconden kiest of terzijde legt, gaat het makkelijkst met tekst. Maar video is wel een belangrijke aanvulling. Ik zie, net als jij zoals ik nu begrijp, de video als een aanvulling in plaats van een vervanger.

 • Marc Drees
  says:

  @Edo:
  Volgens mij is een situatie waarbij vanuit re-integratie wordt gewerkt een volledig andere dan een reguliere sollicitatie. En het zijn niet uitsluitend geweldige mensen die achter een papieren CV schuilen. Ze komen in alle soorten en maten.
  Verder hebben experimenten met anoniem solliciteren al aangetoond dat je het probleem een stap verplaatst; afwijzen op allochtone naam gaat dan naar afwijzen op allochtoon gezicht.

  Verder doel ik op een situatie waarin een video CV een papieren CV zou vervangen binnen het reguliere sollicitatieproces. Een volstrekt onzinnige situatie. Een verspilling van de tijd van een recruiter die in een oogwenk kan zien of een kandidaat de vereiste kwalificaties heeft. Uitsluitend na een scan van een papieren CV zou een video nog toevegoegde waarde hebben; maar dan uitsluitend als een diskwalifier.

 • Edo van Santen
  says:

  Beste Marc,
  quote “Nee, natuurlijk geen video CV’s, dat slaat helemaal nergens op.” end quote.

  Ik ben het hier niet mee eens. Naast een tekst en een foto, kan video juist een zeer waardevolle toevoeging zijn. Voorbeeld, een re-integratiebedrijf dat “kansloze” mensen ondersteunt, die werkloos zijn geworden. Van elke kandidaat wordt naast cv-ondersteuning ook een korte video gemaakt.

  In plaats dat deze mensen per definitie op (allochtone) naam, leeftijd en ervaring worden afgewezen, ziet de recruiter in 1 minuut wat voor geweldig mens er achter het papieren cv schuilt.

  Hierdoor worden deze mensen wel geselecteerd en uitgenodigd en weer in het arbeidsproces opgenomen. Ik heb intussen heel veel video-cv’s geproduceerd en ben 100% overtuigd van het nut en de maatschappelijke waarde.

 • Cees
  says:

  Ik merk dat het bij ons ook een stuk populairder wordt om via video’s te communiceren. Gaat ook steeds makkelijker met webcams standaard op laptops aanwezig.