Vacaturesite top 10: baby step

Vacaturemonitor Er is ‘goed’ nieuws, want ik kan een lichte stijging melden ten opzichte van vorige week. En dat is het ook wel zo’n beetje. Want iets meer dan 87.000 vacatures is natuurlijk nog steeds een gruwelijk laag aantal nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken.

Maar het is 1.000 vacatures meer dan vorige week dus laten we onze zegeningen tellen. Een gegeven paard moet je tenslotte niet in de bek kijken. Wat sowieso een smerige gewoonte is, tenzij je dierenarts bent natuurlijk…

De wekelijkse top 10
En dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

image

Waar verleden week JobTrack enorm kelderde (-0,7%) heeft de site nu de weg omhoog gevonden, en hoe! Ook verder is het beeld positief of neutraal, met uitzondering van Totaljobs:

 • Nationale Vacaturebank: +0,1%
 • Monsterboard: 0,0%
 • Werk.nl: +0,7%
 • JobTrack: +0,8%
 • Totaljobs: -0,3%
 • Vacaturekrant: +0,5%
 • Dovajobs: +0,3%
 • Randstad: +0,1%
 • WerkenbijdeOverheid: 0,0%

Careerbuilder is na een week afwezigheid weer terug, en zelfs op de negende plaats. Daardoor is Megajobs haar plaats kwijtgeraakt.

Totaljobs heeft de groei van de afgelopen weken niet vast weten te houden en is opnieuw onder de 4% grens gedoken. De site staat nu zelfs op een 6e plaats; achter Vacaturekrant.

De grote vier 
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites over de afgelopen 52 weken:

Marktaandeel grote vacaturesites over de afgelopen 52 weken Waar Nationale Vacaturebank, Monsterboard en Totaljobs lijken te stabiliseren is Werk.nl aan een indrukwekkende opmars bezig! Vlucht iedereen naar een gratis site of is hier iets anders aan de gang?

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een reactie

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jeroen:
  Tja, de latent zoekende… Die bestaat niet. En iemand die actief op zoek is naar een baan is overigens ook geen persoon met varkensgriep, pardon Mexicaanse griep, pardon N1H1. Ben ik minder ‘uniek’ omdat ik ontslagen ben? Ben ik meer ‘uniek’ omdat ik te schijterig ben om op zoek te gaan naar een andere baan. Latent werkzoekenden zijn eenhoorns.

  Er zijn vacaturesites die hun vacatures op zoveel mogelijk plaatsen neerpletteren. Dat is meestal niet vanuit een positieve strategie maar vanuit een defensieve. En die is ontstaan tijdens de krapte op de arbeidsmarkt. Te weinig bezoek betekende te weinig clicks op vacatures op vacaturesites betekende dat vacaturesitres op zoek gingen naar meer plekken om aanwezig te zijn. Ik heb het in het geval van Monster ook wel landjepik genoemd.

  Niet noodzakelijkerwijs een goede ontwikkeling; en niet altijd op verzoek of in het belang van de opdrachtgever of werkgever. Als je op andere sites je vacatures gaat uitventen is het wel goed om te zien of de vacature bij de doelgroep van die site past en of die site wel bij de identiteit van de opdrachtgever/werkgever past.

  Iets wat zelden wordt gedaan. Sterker nog Nationale Vacaturebank geeft haar hele vacaturesite feitelijk weg via een affiliate marketing programma in een poging meer traffic te krijgen. Geen sterktebod of strategische overweging.

  Traffic is king in online recruitmentland, althans voor de grotere vacaturesites. En tot ik betaald full-time onderzoek kan doen naar een veel grote areaal aan vacaturesites beperk ik me tot de grotere sites. Kwestie van tijd, platvloers maar daarom niet minder reeel…

  Niche vacaturesites hebben een ander probleem. Bereik. Met een beperkt marketing budget is hun bekendheid; ook binnen de eigen niche vaak te beperkt. Hoe meer touchpoints (plekken waar hun vacatures te vinden zijn) hoe beter. Maar daar is het aantal mogelijkheden vaak nog beperkter dan bij generieke vacaturesites. En ook hier speelt het doelgroep en opdrachtgever/werkgever issue natuurlijk mee.

  Functionaliteit en gebruiksgemak; ik ben op dat gebied nog geen goede vacaturesite in Nederland tegen gekomen. Dat kan natuurlijk komen omdat ik te hoge verwachtingen heb. Maar het is eerder omdat elke vacaturesite met het duivelse dilemma zit dat zijn betalende klanten hebben en niet betalende bezoekers. Eens raden wie zij het best bedienen…

  Geen kort antwoord in ieder geval, mogelijk wel simpel….

 • Jeroen de Boer
  says:

  @ Marc
  Bedankt voor je snelle en duidelijke toelichting. Ik ben het grotendeels met je eens, zoals zo vaak 🙂 maar de functionaliteit van een site met minder vacatures hoeft niet minder te zijn, sterker nog: het gaat erom dat deze vacatures bij de juiste kandidaten onder ogen komt en zeker in deze periode is het onder ogen brengen van vacatures bij latent zoekende belangrijker omdat dit toch vaak de “unieke” kandidaten zijn. Deze kandidaten zullen niet zo snel op jobboards gaan kijken met een enorme hoeveelheid van vacatures maar eerder op de nichesites.

  Sommige jobboard spelen hier slim op in maar het merendeel niet. Degene die hierop in spelen hebben dus een groter bereik van vacatures terwijl er de mogelijkheid bestaat dat ze veel minder vacatures online hebben. Sterker nog het kunnen zelfs jobboards zijn die niet in de top 10 voorkomen…

  Hierdoor ben ik, ik blijf nieuwsgierig, benieuwd naar je mening welke jobboards de betere kwaliteit hebben met het oog op het bereik van hun vacatures en gebruikersgemakt voor zowel kandidaat als bedrijf/W&S/ Uitzendbureau. Daarnaast naar de kwaliteit van de reactie of is dit niet meetbaar?

  Dit is voor mijzelf een erg belangrijke overweging met het kiezen van een jobboard.

  Zou je hier ook eens onderzoek naar kunnen doen?

  Groetjes Jeroen.

  Ps. hopelijk krijg ik wederom geen simpel antwoord maar wel een uitgebreide…

 • Marc Drees
  says:

  @Jeroen:
  Tijdens een recessie wordt door vrijwel alle jobboards gestunt met prijzen; ook de hoogwaardige doen dit. Verder kunnen jobboards in deze tijd besluiten om hun vacatures langer op de site te houden.
  Dit alles om maar zo min mogelijk ‘schade’ te lijden door de crisis.

  Ook tegen dumpprijzen is er nog altijd niets te halen bij werkgevers die geen vacatures hebben. Dus er kan wel een iets vertekend beeld gaan ontstaan maar eerlijk gezegd verwacht ik dat het echt marginaal is en geen echte impact op de resultatren zal hebben.

  Het aantal vacatures is zeker geen beeld voor de kwaliteit van een vacaturesite. Als je de kwaliteit van een vacaturesite tenminste afmeet aan de mate waarin de site de behoefte van een werkzoeker ondersteunt. Maar het is in het algemeen wel zo dat de functionaliteit van een site met veel vacatures rijker is dan een site met weinig vacatures. Waarbij ik gemakshalve de vertical search engines niet meetel (veel vacatures en heel weinig functionaliteit).

  Nu zal de gemiddelde niche vacaturesite het met bovenstaand statement niet geheel eens zijn, en terecht. Tenslotte zijn er kleinere sites met passende of zelfs goede functionaliteit.

  Oftewel, simpele antwoorden bestaan niet, wel uitgebreide…

 • Jeroen de Boer
  says:

  Ik kijk altijd enorm uit naar alle statiestieken en blogs die hier op de site komen, Vaak zijn ze enorm leerzaam en kwalitatief hoogwaardig.
  De cijfers van de jobboards bestudeer ik ook altijd met veel plezier maar nu ben ik nieuwsgierig of dit wel een reeel beeld is.

  Deze vraag komt bij me op omdat ik regelmatig wordt gebeld door jobboards. De ene bied zijn diensten gratis aan “om het te proberen” mag ik dan onbeperkt vacatures plaatsen. Andere komen met aanbiedingen die vrijwel niets kosten en dan heb je de hoogwaardige sites die hun eigen prijzen behouden (geloof in eigen kracht?) maar hierdoor dus minder vacatures op hun site krijgen.

  Met andere woorden het aantal vacatures is geen beeldvorming voor de kwaliteit van een jobboard lijkt me.

  Ik ben nieuwsgierig naar jou mening.

  Groetjes Jeroen.